ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Δυναμική ανάπτυξη 8% για την Κίνα εντός του 2021

H δεύτερη οικονομία του πλανήτη έχει κλείσει σημαντικές εμπορικές συμφωνίες

Kathimerini.gr

Μοναδική οικονομία στον κόσμο που σημείωσε ανάπτυξη το φοβερό 2020 και αρχίζει το νέο έτος με αυτό το οπλοστάσιο και με καλές προοπτικές, η Κίνα έχει να αντιμετωπίσει προκλήσεις τόσο στο διεθνές περιβάλλον όσο και στο εσωτερικό της.

O οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch αλλά και πολλοί οικονομικοί αναλυτές έχουν αναθεωρήσει προς τα πάνω τις προβλέψεις τους για την ανάπτυξή της στο 8% για το 2021. Όπως, όμως, επισημαίνει ο Κλίφορντ Κούναν, οικονομικός αναλυτής της Deutsche Welle με ειδίκευση στην Κίνα, το γεγονός ότι η παγκόσμια οικονομία παραμένει ευάλωτη, ενώ παράλληλα συνεχίζεται ο εμπορικός πόλεμος με την Ουάσιγκτον, δυσχεραίνει τη θέση της δεύτερης οικονομίας στον κόσμο.

Κατ’ αρχάς η Κίνα χρειάζεται αγορές για τα προϊόντα της. Το περασμένο έτος δημιούργησε με χώρες της Ασίας αλλά και με τη Νέα Ζηλανδία τη μεγαλύτερη ζώνη ελεύθερου εμπορίου στον κόσμο που, σύμφωνα με τον Κινέζο πρόεδρο, Σι Τζιπίνγκ, θα αποτελέσει τον «πρόδρομο της παγκόσμιας ανάπτυξης». Ο Κινέζος πρόεδρος εξέφρασε, άλλωστε, την πρόθεση να ενσωματώσει την Κίνα στην εμπορική συμφωνία του Ειρηνικού (CPTPP) που δημιούργησαν χώρες της Ασίας το 2017. Εξάλλου, στην εκπνοή του 2020 το Πεκίνο υπέγραψε με τις Βρυξέλλες καίριας σημασίας συμφωνία για αμοιβαίες επενδύσεις.

Είναι, ωστόσο, επιτακτική ανάγκη να βελτιώσει τις οικονομικές και εμπορικές σχέσεις της με τις ΗΠΑ ώστε να διασφαλίσει την τεχνολογική υποστήριξη για τα προϊόντα της.

Η διεθνής εικόνα της Κίνας έχει, όμως, πληγεί αφενός από τον άστοχο τρόπο με τον οποίο διαχειρίστηκε την πανδημία σε πρώτη φάση αλλά και από τον αυταρχισμό που επέδειξε στις διαδηλώσεις στο Χονγκ Κονγκ και τη φημολογία περί στρατοπέδων εξαναγκαστικών έργων στην επαρχία της Σινγιάνγκ.

Κι ενώ η Κίνα παρουσιάζεται μονίμως ως στυλοβάτης του ελεύθερου εμπορίου, πολλοί εκφράζουν δικαιολογημένες ενστάσεις κατά πόσον η ίδια το στηρίζει πραγματικά. Επέβαλε μάλιστα δασμούς στα προϊόντα της Αυστραλίας, σταθερού εμπορικού εταίρου της, αντιδρώντας στο αίτημα της Καμπέρα για διερεύνηση των αιτίων της πανδημίας.

Στο μεταξύ, το 2021 σηματοδοτεί μια ιστορικής σημασίας επέτειο για το Πεκίνο, καθώς συμπληρώνονται 100 χρόνια από την ίδρυση του κινεζικού κομμουνιστικού κόμματος. Στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων για την επέτειο, ο Κινέζος πρόεδρος, Σι Τζιπίνγκ, θα επιδιώξει να θέσει την οικονομία της χώρας περισσότερο υπό τον έλεγχο του κράτους. Μιλώντας στο Bloomberg, ο Χουζ Σονγκ, ερευνητής και συνεργάτης του Paulson Institute, υπογραμμίζει ότι «ο αντιπρόεδρος, Λιου Χε, ελέγχει τώρα την οικονομική πολιτική της Κίνας», ενώ πιθανολογεί πως «στην ατζέντα της κινεζικής ηγεσίας βρίσκεται η απομάκρυνση των κινδύνων και των επισφαλών παραγόντων που απειλούν τη σταθερότητα στο χρηματοπιστωτικό σύστημα και την οικονομία της χώρας».

Μεταξύ άλλων αναμένεται πως θα αντιμετωπίσει την υπερχρέωση πολλών τομέων της κινεζικής οικονομίας που αποτελεί μείζονα αποσταθεροποιητικό παράγοντα. Στη διάρκεια του περασμένου έτους, το χρέος της Κίνας εκτινάχθηκε περίπου στο 280% του ΑΕΠ της. Ως εκ τούτου, η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζει τώρα είναι να στηρίξει τις υπερχρεωμένες κρατικές επιχειρήσεις αλλά παράλληλα να περιορίσει το χρέος.

Εξάλλου, το πιο φιλόδοξο σχέδιο του Κινέζου προέδρου, ο «Νέος Δρόμος του Μεταξιού», αντιμετωπίζει σοβαρότατες δυσκολίες χρηματοδότησης. Σύμφωνα με στοιχεία του Πανεπιστημίου της Βοστώνης, οι δύο μεγαλύτερες αναπτυξιακές τράπεζες της Κίνας, China Development Bank και Export-Import Bank of China, βρίσκονται στα πρόθυρα κατάρρευσης με τα κεφάλαιά τους να έχουν μειωθεί από 75 δισ. δολάρια στα οποία ανέρχονταν το 2016 σε 4 δισ. δολάρια το 2019.

Ο Κινέζος πρόεδρος αναμένεται, επίσης, να ανανεώσει τη δέσμευσή του για μεγαλύτερη έμφαση στην εγχώρια οικονομία με αύξηση της παραγωγής, διανομής και κατανάλωσης στο εσωτερικό της χώρας και παράλληλα την προώθηση της καινοτομίας και την αναβάθμιση της οικονομίας. Οικονομικοί αναλυτές ερμηνεύουν αυτή τη νέα πολιτική ως ένδειξη των προθέσεων της Κίνας να μειώσει την αλληλεπίδρασή της με τον έξω κόσμο. Σύμφωνα, πάντως, με τον Χο Φουνγκ Χουνγκ, καθηγητή Πολιτικής Οικονομίας στο πανεπιστήμιο Τζον Χόπκινς, η Κίνα πρέπει να βρει την ισορροπία ανάμεσα στην εγχώρια ευημερία και τη θέση της στη διεθνή σκηνή.

«Η πρόσφατη εκτίναξη των εξαγωγών της θα είναι μάλλον βραχυπρόθεσμη», εκτιμά ο εν λόγω καθηγητής και προεξοφλεί πως μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα η Κίνα θα αντιμετωπίσει νέες δυσκολίες, καθώς «οι δυτικές οικονομίες και η ζήτηση από αυτές θα δυσκολεύονται να ανακάμψουν μέσα στο 2021».

Μία ακόμη προτεραιότητα του Πεκίνου είναι να τιθασεύσει την άνοδο των τεχνολογικών κολοσσών και τη μονοπωλιακή τους συμπεριφορά όπως προδίδει και η πρόσφατη υπόσχεσή του να περιορίσει «την ανεξέλεγκτη επέκταση του κεφαλαίου» αλλά και η αυστηρότητα που έχει επιδείξει τελευταία στην εταιρεία ηλεκτρονικών πληρωμών Ant, θυγατρική του κινεζικού κολοσσού ηλεκτρονικού εμπορίου Alibaba.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X