ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 
Τελευταία Ενημέρωση: 12:07
30°
ΚΑΤ’ ΟΙΚΟΝ ΔΙΑΝΟΜΗ
Kλασικά και αγαπημένα Jazz, blues, swing, easy listening τραγούδια επιλεγμένα από την «Κ».
ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ
Οικονομία

Επενδύουν και ενισχύονται οι ασφαλιστικές

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Πολλές οι ανακατατάξεις σε μόλις ένα χρόνο, ενώ αναμένεται να μπουν και καινούργιοι παίχτες

Παρά το ότι η Κύπρος βρίσκεται σε ένα μεταβατικό στάδιο στον τομέα της Υγείας με την εφαρμογή για πρώτη φορά στην ιστορία της του Γενικού Συστήματος Υγείας (ΓεΣΥ) και όλες τις εκτιμήσεις πως θα πληγεί ο ασφαλιστικός τομέας, παρατηρείται το αντίθετο. Οχι μόνο δεν έχει πληγεί, αλλά γίνονται και μεγάλες επενδύσεις. Το σύνολο των μικτών εγγεγραμμένων ασφαλίστρων του γενικού κλάδου, συμπεριλαμβανομένων ασφαλίστρων ατυχημάτων και υγείας από εταιρείες ζωής κατά το πρώτο τρίμηνο αναπτύχθηκε κατά 6,9% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2018. Το αντίστοιχο διάστημα του 2018 με του 2017, πάλι υπήρχε ανάπτυξη, ωστόσο περιοριζόταν στο 2,6%.

Αν και η εφαρμογή του ΓεΣΥ στην εφαρμογή της δεύτερης φάσης του το 2020 αναμένεται να έχει κάποιες αρνητικέςεπιπτώσεις στις ασφάλειες της υγείας -όπως υποστηρίζουν οι ειδικοί του κλάδου- με μείωση των εσόδων τους και πιέσεις στα κεφάλαιά τους, κατά τον τελευταίο χρόνο έχουν γίνει επενδύσεις και ανακατατάξεις στον τομέα των ασφαλειών στην Κύπρο, με την πιο πρόσφατη να είναι αυτή της CNP Ασφαλιστική.

Όλες οι εξελίξεις έγιναν από το 2018 και εντεύθεν. Η Hellas Direct εντός του 2018 μπήκε αποφασιστικά στην ασφαλιστική αγορά της Κύπρου και κέντρισε το ενδιαφέρον των καταναλωτών, ενώ με την εξαγορά της Rescueline, το κράτησε σε υψηλό επίπεδο. Εντός του 2018 επίσης, με το κλείσιμο της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας σταμάτησε η συνεργασία της με την ασφαλιστική εταιρεία που συνεργαζόταν, την Universal Life και την Allianz.

Για όσους ασφαλισμένους της Συνεργατικής είχαν ομαδικό σχέδιο ζωής με την Universal, οι πιστωτικές τους διευκολύνσεις μεταφέρθηκαν στην Ελληνική Τράπεζα και πέρασαν αυτομάτως στην Hellenic Alico Life. Από εκεί και πέρα είχαν τη δυνατότητα να συνεχίσουν σε όποια εταιρεία ήθελαν οι ίδιοι. Εντός του 2019 επίσης, τα αποτελέσματα της Prime Insurance παρουσίασαν χαμηλούς δείκτες φερεγγυότητας, ενώ σύμφωνα με τελευταία αποτελέσματα, ο δείκτης φερεγγυότητάς της παρουσιάστηκε ενισχυμένος.

Το 2018 η CNP Cyprus Insurance Holdings συνεισέφερε 157 εκατ. ευρώ στα εισοδήματα της CNP Assurances και 7,3 εκατ. στο καθαρό κέρδος του Ομίλου

Αναμένεται δε, σύμφωνα με την ίδια να ανέβει και άλλο ο δείκτης, συμπεριλαμβανομένης και της ένεσης κεφαλαίων. Το κερασάκι στην τούρτα των ασφαλιστικών επενδύσεων - ανακατατάξεων ήρθε με την CNP Ασφαλιστική που εξαγοράστηκε εξ ολοκλήρου από την μητρική της στην Γαλλία, ποσοστό που κατείχε η Τράπεζα Κύπρου, έναντι 97,5 εκατομμυρίων ευρώ.

Και οι ανακατατάξεις – επενδύσεις στον κυπριακό ασφαλιστικό κλάδο δεν φαίνεται να σταματούν εκεί. Η Ελληνική Τράπεζα έχει αναφέρει επισήμως στο ενημερωτικό δελτίο που συνόδευε την αύξηση κεφαλαίου των 150 εκατ. ευρώ πως μπορεί κάτι να αλλάξει ανάμεσα στις δύο θυγατρικές της, την Παγκυπριακή Ασφαλιστική και την Hellenic Alico Life.

Συγκεκριμένα, μπορεί να πωληθούν οι θυγατρικές ασφαλιστικές εταιρείες της τράπεζας σε μια τρίτη ασφαλιστική εταιρεία ή τη συγχώνευση των θυγατρικών ασφαλιστικών εταιρειών της τράπεζας με μια τρίτη ασφαλιστική εταιρεία, στα πλαίσια τραπεζοασφαλιστικής σύμπραξης με μια τρίτη ασφαλιστική εταιρεία. Δεύτερον, να γίνει επένδυση στις θυγατρικές ασφαλιστικές εταιρείες της τράπεζας για την αναβάθμιση της προσφοράς και της θέσης των προϊόντων τους στην αγορά. Και τρίτον να μην γίνει καμία αλλαγή της υφιστάμενης στρατηγικής και του επιχειρηματικού μοντέλου ασφαλιστικών υπηρεσιών.

Ταυτόχρονα, ελληνικά μέσα μαζικής ενημέρωσης γράφουν πως πέραν της Εθνικής Ασφαλιστικής, της Altius, της Prime Insurance, της Υδρογείου, της Allianz Hellas, της Interamerican με την Anytime και της Hellas Direct, φλερτάρουν την κυπριακή αγορά άλλες δύο ασφαλιστικές εταιρείες.

Το Deal της CNP

Η Τράπεζα Κύπρου ανακοίνωσε ότι έχει προχωρήσει σε υπογραφή δεσμευτικής συμφωνίας για την πώληση ολόκληρου του ποσοστού συμμετοχής της ύψους 49,9% στη συγγενή εταιρία CNP Cyprus Insurance Holdings Limited, το οποίο είχε αποκτηθεί ως μέρος της εξαγοράς ορισμένων εργασιών της Λαϊκής Τράπεζας το 2013, στη CNP Assurances S. A., η οποία μέχρι την Τρίτη κατείχε το υπόλοιπο 50,1% και τον έλεγχο της εταιρείας.

Η πώληση αναμένεται να ολοκληρωθεί κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2019, ενώ το τίμημα πώλησης ύψους 97,5 εκατ. ευρώ είναι πληρωτέο σε μετρητά. Η λογιστική ζημιά στην Τρ. Κύπρου από την πώληση αναμένεται να ανέλθει σε περίπου 22 εκατ., ενώ στο τέλος Μαρτίου η λογιστική αξία της επένδυσης στη CNP CIH ανήλθε σε 119 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Συνδέσμου των ασφαλιστών, το μεγαλύτερο μερίδιο στην αγορά επί του συνόλου των μικτών ασφαλίστρων του γενικού κλάδου, συμπεριλαμβανομένων ασφαλίστρων ατυχημάτων και υγείας για το πρώτο τρίμηνο του 2019 κατέχει η CNP Asfalistiki με 13,4 εκατ. ευρώ, πίσω από την πρώτη Universal Life με 14,1 εκατ. ευρώ, ενώ η CNP Cyprialife κατείχε 4,3 εκατ. Το «deal» χαρακτηρίστηκε ως πολύ μεγάλο και η γαλλική μητρική δείχνει να «ποντάρει» πολλά στην κυπριακή οικονομία. Δεν μπορούσε όμως να γίνει και αλλιώς. Μετά τα γεγονότα του 2013 και της απορρόφησης της Λαικής από την Τρ. Κύπρου, η CNP ήθελε από την Τράπεζα Κύπρου να διατίθενται τα προϊόντα της εντός των καταστημάτων της τράπεζας, ό,τι δηλαδή έπραττε η Λαϊκή.

Η Τρ. Κύπρου αφού διαθέτει τα δικά της προϊόντα, Eurolife και Γενικές Ασφάλειες Κύπρου (ΓΑΚ) διαφώνησε και η διαμάχη κατέληξε στο Διεθνές Εμπορικό Επιμελητήριο στο Λονδίνο το οποίο αποφάνθηκε υπέρ της Τρ. Κύπρου τον Σεπτέμβριο του 2016. Η ασφαλιστική έκτοτε απαίτησε αποζημιώσεις ύψους 240 εκατ. ευρώ και αποφασίστηκε πως αναπόφευκτα αυτή η διαμάχη θα έπρεπε να λυθεί αλλιώς. Η Τράπεζα Κύπρου κατείχε 49,9% των μετοχών της CNP, ένα μεγάλο μερίδιο, το οποίο όμως δεν της έδινε τον έλεγχο και επίσης όποια ενέργεια γινόταν, θα μεγάλωνε έναν άμεσο αντίπαλο των δικών της ασφαλιστικών.

Όλα τα άλλα είναι ιστορία και πλέον η CNP Cyprus Insurance Holdings Ltd είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος ασφαλιστικός οργανισμός στην Κύπρο, προσφέροντας ασφάλειες ζωής και γενικού κλάδου. Το 2018 η CNP Cyprus Insurance Holdings συνεισέφερε 157 εκατ. ευρώ στα εισοδήματα της CNP Assurances (αυξημένα κατά 8,4% σε σύγκριση με τον προηγούμενο χρόνο) και 7,3 εκατ. στο καθαρό κέρδος του Ομίλου.

Η εξαγορά του μεριδίου του 49,9% επιτρέπει στην CNP Assurances να αποκτήσει τον πλήρη έλεγχο της θυγατρικής της εταιρείας, και ως εκ τούτου να ενισχύσει την θέση της, σε μια αγορά που η CNP Cyprus Insurance Holdings έχει μερίδιο αγοράς 21% στις ασφάλειες ζωής και 13% στις ασφάλειες γενικού κλάδου.

Πολλές ασφαλιστικές

Στη δημιουργία μιας Ανεξάρτητης Εποπτικής Αρχής που θα εποπτεύει τόσο τις ασφαλιστικές εταιρείες όσο και τα ταμεία προνοίας προσανατολίζεται η Κυβέρνηση, με αποτέλεσμα να πιέσει ακόμα περισσότερο τις ασφαλιστικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο νησί. Η Κύπρος διαθέτει 31 ασφαλιστικές εταιρείες με έδρα την Κύπρο, ενώ αν συμπεριληφθούν και οι ασφαλιστικές που έχουν έδρα εκτός αλλά έχουν υποκαταστήματα στο νησί, φτάνουν τις 40.

Ενώ το ΓεΣΥ είναι αυτό που εδώ και ένα χρόνο ανέμεναν ότι θα πιέσει περισσότερο τις ασφαλιστικές εταιρείες, μάλλον η ανεξάρτητη Αρχή θα είναι αυτή που θα τις αναγκάσει να προχωρήσουν σε συγχωνεύσεις και να γίνουν πολύ λιγότερες, όσες μπορεί να διαχειριστεί η μικρή αγορά της Κύπρου. Το μοντέλο της θα είναι στα πρότυπα του μοντέλου διακυβέρνησης της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Κύπρου.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ Συνδεθείτε

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ