ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ετοιμάζουν εμβόλιο για την οικονομία

Σειρά μέτρων για στήριξη επιχειρήσεων που πλήττονται από τον ιό επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Παρουσιάζει γρήγορα αντανακλαστικά το Υπουργείο Οικονομικών της Κύπρου σε μία προσπάθεια ελαχιστοποίησης των ζημιών σε συγκεκριμένους κλάδους και επιχειρήσεις λόγω της επιδημίας του κορωνοϊού. Την ίδια ώρα, αναμένεται να προχωρήσει σε επανεκτίμηση του ρυθμού ανάπτυξης που αναμενόταν για το 2020, προφανώς προς τα κάτω, με τη μείωση να κυμαίνεται περίπου από τις 0,1 - 0,3 μονάδες. Αν και μέχρι την Τρίτη 10 Μαρτίου, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ήταν μόλις δύο, το Υπουργείο Οικονομικών μαζί με τις εργοδοτικές οργανώσεις και το Υφυπουργείο Τουρισμού προχωρούν σε ένα πλάνο άμεσης αντίδρασης, ώστε να μην επιβαρυνθούν περαιτέρω οι τομείς που έχουν ήδη επηρεαστεί, όπως ο τομέας του τουρισμού, της βιομηχανίας και, σε μικρότερο βαθμό, των κατασκευών.

Αν και έχει γίνει ήδη προεργασία από την αρχή του Μάρτη, σήμερα Τετάρτη θα υπάρξει η πρώτη συνάντηση των εργοδοτικών φορέων με το Υπουργείο Οικονομικών για να συζητηθεί το πλάνο αντίδρασης. Όπως είναι εις θέση να γνωρίζει η «Κ», το πλάνο αντίδρασης του Υπουργείου Οικονομικών θα αφορά σε συγκεκριμένες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε συγκεκριμένους τομείς και σίγουρα όχι οριζόντια για όλες τις επιχειρήσεις. Και βασίζεται σε δύο πυλώνες. Σύμφωνα με την μέχρι τώρα πληροφόρηση και σχεδιασμό, αναμένεται να ανακοινωθεί αναστολή των πληρωμών συγκεκριμένων επιχειρήσεων προς τον ΦΠΑ και προς τα Ταμεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων, για να μην επηρεαστεί η ρευστότητα των εταιρειών. Τα μέτρα αυτά θα είναι στοχευμένα και όχι καθολικά, δηλαδή θα είναι για τομείς που θα επηρεαστούν περισσότερο, ή ακόμα να γίνει και μία «γεωγραφική στόχευση». Η αναστολή πληρωμών (μετατόπιση υποχρέωσης καταβολής τους) βάσει των πρώτων πληροφοριών που συνέλεξε η «Κ» θα είναι τουλάχιστον στους τρεις (3) μήνες. Δεύτερος πυλώνας που εξετάζεται από το Υπουργείο Οικονομικών, είναι αν υπάρξουν περιπτώσεις ανέργων που θα προκύψουν και που θα είναι απόρροια της επιδημίας, τότε στοχευμένα θα δοθεί οικονομική στήριξη σε αυτούς. Δεν θα είναι στο πλαίσιο του ανεργιακού επιδόματος, αυτό το προφίλ θα έχει, αλλά οι μέχρι τώρα ενδείξεις θέλουν να μην σχετίζεται με το Υπουργείο Εργασίας και να είναι από συμπληρωματικό κονδύλι. Πώς όμως μπορεί να προχωρήσει το Υπουργείο με πρόσθετα οικονομικά μέτρα και να ελαφρύνει τις επιπτώσεις του κορωνοϊού σε συγκεκριμένες επιχειρήσεις; Βάσει των επίσημων διαθέσιμων στοιχείων, στο 2,8% του ΑΕΠ ανήλθε το πλεόνασμα της Γενικής Κυβέρνησης το 2019, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά ετήσια δημοσιονομικά αποτελέσματα της Στατιστικής Υπηρεσίας Κύπρου. Συγκεκριμένα, το πλεόνασμα της Γενικής Κυβέρνησης ανήλθε στα 603 εκατ. ευρώ (2,8% στο ΑΕΠ) σε σύγκριση με έλλειμμα 925,9 εκατ. ευρώ που είχε προκύψει το 2018 (-4,4% στο ΑΕΠ) λόγω της τότε στήριξης στο Συνεργατισμό. Αυτό το δημοσιονομικό «μαξιλάρι», όπως επισημαίνουν παράγοντες της αγοράς, θα είναι κομβικό για όποιες αποφάσεις παρθούν για στήριξη της οικονομίας για να μετριαστούν οι επιπτώσεις. Οι κυβερνήσεις οφείλουν να δώσουν μια «συντονισμένη διεθνή απάντηση» για να περιορίσουν τον οικονομικό αντίκτυπο της επιδημίας του κορωνοϊού, τόνισε τη Δευτέρα η επικεφαλής οικονομολόγος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Γκίτα Γκόπινατ, καλώντας τες να λάβουν «ουσιαστικά» δημοσιονομικά, νομισματικά και χρηματοπιστωτικά μέτρα.

Προκειμένου να βοηθηθούν τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις που πλήττονται, συνέστησε την παροχή απευθείας βοήθειας, καθώς και φορολογικές ελαφρύνσεις, κάτι που όπως διαφαίνεται θα προχωρήσει και το κυπριακό ΥΠΟΙΚ. Οι εργοδότες βέβαια, πιέζουν το Υπουργείο να λάβει υπόψη του και να ακολουθήσει μέτρα που σχεδιάστηκαν και στην Ελλάδα. Δηλαδή, ενέσεις ρευστότητας στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και να γίνει σε ευθυγράμμιση με την Ευρώπη, στο γενικότερο πλαίσιο στήριξης της ευρωπαϊκής οικονομίας λόγω κορωνοϊού.

Ρυθμός Ανάπτυξης

To 2019 έκλεισε με ρυθμό ανάπτυξης της κυπριακής οικονομίας 3,2%, ποσοστό και που επιτεύχθηκε. Για το 2020 οι προβλέψεις ήθελαν να φτάνει το 2,9%, δεν μπορούσαν να υπολογιστούν όμως οι εξωγενείς κίνδυνοι, όπως αυτός του κορωνοϊού που άρχισε από μία μικρή πόλη της Κίνας και έχει λάβει μεγέθη πανδημίας. Σίγουρα αυτή η πρόβλεψη θα τύχει αναθεώρησης, βάσει των εκτιμήσεων που θα γίνουν εκ νέου για την πορεία της οικονομίας και των τομέων που τη στηρίζουν, όπως του τουρισμού. Το Υπουργείο εξηγούσε από τον Σεπτέμβριο πως η σχετική επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης οφείλεται στη σημαντική μεγέθυνση του ΑΕΠ των προηγούμενων ετών, αλλά και στην αβεβαιότητα που επικρατεί στο εξωτερικό περιβάλλον, διαβλέποντας όμως μόνο την ένταση του προστατευτισμού στο διεθνές εμπόριο και του –τότε- ορατού του ενδεχομένου άτακτης εξόδου του Η.Β. από την Ε.Ε. Όπως όλες οι χώρες, έτσι και η Κύπρος θα επηρεαστεί. Οικονομολόγος της Berenberg Bank, Holger Schmieding αναφέρει δε σε ανάλυσή του για την περισσότερο πληγείσα χώρα στην Ευρωζώνη πως το β΄ τρίμηνο το ΑΕΠ της Ιταλίας θα περισταλεί κατά 1% αντί 0,3% και συνολικά κατά 1,2% το 2020 από 0,3% προηγουμένως. Στην Γερμανία το α΄ και το β΄ τρίμηνο το ΑΕΠ θα περισταλεί 0,2% και 0,6% αντιστοίχως σε τριμηνιαία βάση έναντι 0,1% και 0,2% προηγουμένως.

Η Ευρωζώνη θα έχει ΑΕΠ μειωμένο 0,4% το α΄ τρίμηνο και 0,5% το β΄ σε τριμηνιαία βάση, ενώ για το σύνολο του έτους προβλέπει συρρίκνωση 0,1% αντί για ανάπτυξη 0,5%. Παρά ταύτα, εκτιμά ότι η οικονομική δραστηριότητα θα αρχίσει να ανακάμπτει έως τη λήξη του δευτέρου τριμήνου.

«Χτυπιέται» και το πρόγραμμα

Μετά το πέρας του έκτακτου χθεσινού Υπουργικού Συμβουλίου, ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Νουρής ερωτήθηκε σχετικά με το αν ο κατασκευαστικός τομέας, αλλά και το Επενδυτικό Πρόγραμμα έχουν επηρεαστεί από αυτή την κρίση. Ο κ. Νουρής ανέφερε ότι «όσον αφορά το Επενδυτικό Πρόγραμμα, το Υπουργείο Εσωτερικών έχει ενώπιον του ένα μεγάλο αριθμό αιτήσεων και εξετάζουμε αυτό τον αριθμό που είναι απόρροια της κατάθεσης των αιτήσεων και προ της εισαγωγής των τελευταίων κριτηρίων και αμέσως μετά. Επομένως, αυτή τη στιγμή δεν έχουμε άλλες ενδείξεις όσον αφορά το Επενδυτικό Πρόγραμμα». Μπορεί «τεχνηέντως» να απέφυγε την απάντηση ο Υπουργός, ωστόσο ντιβέλοπερς αναφέρουν στην εφημερίδα πως από την αρχή του έτους η κίνηση και οι σχέσεις με την Κίνα, μία ομολογουμένως κύρια αγορά για αυτό το προϊόν που παρέχει η Κύπρος, λόγω των εξελίξεων έχει «παγώσει». Οι κύπριοι ντιβέλοπερς από τη μία δεν μπορούν να κάνουν επαφές στην Κίνα με επενδυτές και από την άλλη οι κινέζοι επενδυτές παρουσιάζονται «μουδιασμένοι» και επιφυλακτικοί. Εξήγησαν πως «αυτό δεν σημαίνει πως όταν σταματήσει η επιδημία δεν θα επιστρέψουν στο προϊόν αυτό, αλλά τη δεδομένη στιγμή ισχύουν τα παραπάνω».

Περιορισμό της ζημιάς στον τουρισμό

Ο τουρισμός είναι και ο τομέας ο οποίος έχει επηρεαστεί περισσότερο από την επιδημία του κορωνοϊού. Παρατηρούνται ακυρώσεις κρατήσεων για το μήνα Μάρτιο και Απρίλιο σε ξενοδοχεία και αεροπορικές εταιρείες, υπάρχει πληθώρα ακυρώσεων κάθε τύπου συνεδρίων και οργανώσεων, ενώ ο τουρισμός της Κύπρου που είναι ένας εκ των βασικών πυλώνων της ανάπτυξης βρίσκεται σε κρίση. Μπορεί ακόμα να μην παρατηρείται ακύρωση καλοκαιρινών διακοπών, ωστόσο αυτό που μπορεί να γραφτεί μέχρι στιγμής, είναι ένα «μούδιασμα» κρατήσεων για το μήνα Μάιο και εντεύθεν λόγω αβεβαιότητας. Ο υφυπουργός Τουρισμού Σάββας Περδίος μετά τη λήξη του χθεσινού Υπουργικού Συμβουλίου δήλωσε πως «πάγωσαν οι κρατήσεις τουριστών κατά τις τελευταίες δύο εβδομάδες», ενώ δήλωσε πως προσβλέπει στην στήριξη του τουριστικού τομέα από το ΥΠΟΙΚ. Συμπλήρωσε ότι, ενώ ο παγκόσμιος οργανισμός τουρισμού έδινε ενδείξεις για αύξηση του τουριστικού ρεύματος κατά 4%, υποβάθμισε τις προβλέψεις του για πτώση της τάξης του 3%. «Η προσπάθεια μας για φέτος θα επικεντρωθεί στον περιορισμό της ζημιάς από τις παγκόσμιες εξελίξεις», κατέληξε.

Έντυπη έκδοση 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X