ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Φορολογικές ελαφρύνσεις για επανεκκίνηση της οικονομίας

Ο ΣΕΛΚ επεξεργάζεται διάφορες εισηγήσεις για να διαμορφώσει πρόταση προς το υπουργείο Οικονομικών

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Στο πλαίσιο της επανεκκίνησης της οικονομίας, γίνονται ζυμώσεις για τροποποίηση του φορολογικού περιβάλλοντος. Οι ζυμώσεις δε, μπορούν να θεωρηθούν ως η βάση της εν γένει φορολογικής πολιτικής που θα τροποποιηθεί σε κατοπινό στάδιο. Ο Σύνδεσμος Εγκεκριμένων Λογιστών Κύπρου ζήτησε από το Υπουργείο Οικονομικών όλες τις εισηγήσεις που έλαβε από τους οικονομικούς φορείς κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού για φορολογικά θέματα, και τυγχάνουν άμεσου ή και έμμεσου χειρισμού.

Το Υπουργείο Οικονομικών είδε θετικά αυτό το κάλεσμα και ο ΣΕΛΚ τη δεδομένη στιγμή επεξεργάζεται και αξιολογεί όλες τις εισηγήσεις που έχει ενώπιόν του ώστε σε διάστημα λιγότερο των τριών εβδομάδων να είναι έτοιμος για να διαμορφώσει μια πρόταση και να τη δώσει στο ΥΠΟΙΚ προς εξέταση και υλοποίηση. Με αυτόν τον τρόπο, σύμφωνα με πληροφορίες, προσπαθεί να διαμορφώσει μια κωδικοποίηση αναφορικά με ποιες από αυτές τις εισηγήσεις είναι εφαρμόσιμες. Στη συνέχεια θα υποβάλει τον σχεδιασμό του με συγκεκριμένα μέτρα σε θέματα άμεσης και έμμεσης φορολογίας, ίσως και με συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα, και, τέλος, εκτιμώντας τις επιπτώσεις που θα έχουν στην οικονομία, στο παζάρι και στα δημοσιονομικά του κράτους. Δύο οι πυλώνες του σχεδιασμού που ετοιμάζει ο ΣΕΛΚ. Όπως πληροφορείται η «Κ», ο ένας θα είναι εστιασμένος σε φορολογικά κίνητρα και ο άλλος σε φοροελαφρύνσεις. Δεν γίνεται λόγος ακόμα για φορολογική μεταρρύθμιση, διότι προέχει πρώτα η επιτυχής επαναδραστηριοποίηση της οικονομίας η οποία μπορεί να υποβοηθηθεί από ένα φορολογικό σχεδιασμό για την εποχή μετά το άνοιγμα της οικονομίας. Μπορεί να είναι «ποθητή» από αρκετούς οικονομικούς παράγοντες, αλλά θα έρθει στο άμεσο μέλλον.

Πού αποσκοπούν όμως αυτά τα στοχευμένα μέτρα που θα παραδώσει ο ΣΕΛΚ στο ΥΠΟΙΚ; Στην ουσία, θα είναι τροποποιήσεις οι οποίες θα συμβάλουν στην επαναλειτουργία των επιχειρήσεων μετά την λήξη της περιόδου- εποχής «κυρίας Αιμιλιανίδου» - κατά την οποία οι μισθοί εργαζομένων μίας επιχείρησης που εγγράφηκαν στα προγράμματα του Υπουργείου Εργασίας επιχορηγούνται κατά 60%. Την 12η Ιουνίου ολοκληρώνεται το σχέδιο της κυβέρνησης που επιχορηγεί τους μισθούς των εργαζομένων, κάτι που ίσχυε για τρεις μήνες. Από εκεί και πέρα, τα σχέδια στήριξης των επιχειρήσεων θα συνεχιστούν μέχρι τον Οκτώβριο, αλλά θα είναι μόνο για συγκεκριμένους τομείς και στοχευμένα για στήριξη του τουριστικού τομέα της Κύπρου.

Υπενθυμίζεται ότι η συζήτηση για το «πρότζεκτ» φορολογικής μεταρρύθμισης είχε ξεκινήσει το τέλος του καλοκαιριού του 2019. Τότε, το Συμβούλιο Ανταγωνιστικότητας Κύπρου είχε ξεκινήσει συζητήσεις και σχεδιασμούς για την μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος της χώρας, το οποίο, όμως, μπήκε στην άκρη, όπως, άλλωστε, συμβαίνει με όλα τα πρότζεκτ» που συνήθως καθυστερούν. Ο ΣΕΛΚ συνεργάζεται ήδη με το Συμβούλιο Ανταγωνιστικότητας στο πλαίσιο μίας ευρύτερης εργασίας αναφορικά με όλα τα φορολογικά θέματα που υπάρχουν. Ετοιμάζουν ένα πλάνο φορολογικών ρυθμίσεων – τροποποιήσεων με σκοπό την ενίσχυση της οικονομίας, της ανταγωνιστικότητας, τον περιορισμό της γραφειοκρατίας και άλλα θέλοντας να δουν πώς διαμορφώνεται η κατάσταση μετά την κρίση σε αυτό το ζήτημα. Το προϊόν αυτής της συνεργασίας θα γίνει σε δεύτερο στάδιο. Προέχει αυτή τη στιγμή η επανεκκίνηση της οικονομίας μετά το «στάτους» του «lockdown». Η «μαγιά» όμως θα μείνει για την επόμενη φορολογική μεταρρύθμιση. Πέραν δηλαδή των δύο συστατικών στοιχείων του σχεδιασμού του ΣΕΛΚ που θα είναι στοχευμένος για την επανεκκίνηση της οικονομίας και προνοεί φορολογικά κίνητρα και φοροελαφρύνσεις, θα εστιάσει επίσης και στη βελτίωση της εισπραξιμότητας του κράτους και στην ενδυνάμωση των διαδικασιών των φορολογικών αρχών για την περαιτέρω φορολογική μεταρρύθμιση που θα έρθει σε κατοπινό στάδιο. Όπως είναι φυσικό, αυτή η εργασία θα αξιοποιηθεί και αργότερα γι’ αυτούς τους σκοπούς.

Φορολογική βάση του 2003

Όπως προαναφέρθηκε, για το ζήτημα της φορολογικής μεταρρύθμισης είχε ήδη γίνει προεργασία, ωστόσο, τώρα, προέχει η φορολογική επιτάχυνση για την επανεκκίνηση της οικονομίας. Εξάλλου, οι διάφορες αλλαγές στην οικονομία και οι νέες ανάγκες των επιχειρήσεων επιβάλλουν μία συνεχή παρακολούθηση της φορολογικής πολιτικής ενός κράτους, έτσι ώστε να διατηρείται η ελκυστικότητα του φορολογικού του συστήματος. Συν τοις άλλοις, η ελκυστικότητα ενός κράτους δεν κρίνεται πλέον μόνο από τους φορολογικούς συντελεστές, αλλά και από τα χαμηλά επίπεδα γραφειοκρατίας. Η τελευταία ολοκληρωμένη φορολογική μεταρρύθμιση πραγματοποιήθηκε το 2003, με τα δεδομένα να έχουν αλλάξει άρδην από τότε.

Ήδη ανακοινώθηκαν μειώσεις

Την περασμένη εβδομάδα, κατά την εξαγγελία του δεύτερου πακέτου στήριξης της οικονομίας από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη και την επομένη που ο υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης το ανέλυσε, ανακοινώθηκαν μερικά φορολογικά κίνητρα για στήριξη της οικονομίας, αλλά και σε σχέση με τις φορολογικές δηλώσεις. Συγκεκριμένα, ανακοινώθηκε μείωση του συντελεστή ΦΠΑ από 9% σε 5% για περίοδο από τη 1η Ιουλίου μέχρι και τις 10 Ιανουαρίου του 2021, αλλά μόνο στους τομείς τουριστικών καταλυμάτων και εστίασης. Σύμφωνα με τη μελέτη του Υπουργείου, από τη μείωση αναμένεται να προκύψει όφελος για τομείς που έχουν πληγεί περισσότερο από την πανδημία του κορωνοϊού, ειδικότερα οι τομείς της εστίασης, των ξενοδοχείων και των τουριστικών καταλυμάτων. Με τη μείωση του ΦΠΑ στους τομείς της εστίασης, ξενοδοχείων και τουριστικών καταλυμάτων, αναμένεται βάσει του Υπουργείου η μείωση των λιανικών τιμών πώλησης προς όφελος τόσο των καταναλωτών όσο και των επιχειρήσεων λόγω της τόνωσης της καταναλωτικής ζήτησης.
Ως δεύτερο μέτρο, στο πλαίσιο των φορολογικών κινήτρων, αποφασίστηκε η παράταση της υποβολής φορολογικών δηλώσεων από μισθωτούς. Τόσο η υποβολή της φορολογικής δήλωσης, όσο και της πληρωμής του οφειλόμενου φόρου σύμφωνα με το Υπουργείο παρατείνεται μέχρι τέλος Οκτωβρίου 2020. Τρίτον, αποφασίστηκε η διαγραφή των επιβαρύνσεων που πιθανόν επιβλήθηκαν λόγω της μη έγκαιρης υποβολής φορολογικών δηλώσεων για την περίοδο που έληξε στις 10 Απριλίου του 2020 και 10 Μαΐου του 2020.

Έντυπη Έκδοση 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X