ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Γερμανικός ιός προσβάλλει τον τουρισμό

Ανησυχίες από την αύξηση των κρουσμάτων στη χώρα και τον κίνδυνο να υποχωρήσει στην κατηγορία Β

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Πέντε ημέρες μετά την εφαρμογή της δεύτερης φάσης άρσης των περιορισμών στις αερομεταφορές και το κλίμα που επικρατεί δεν συμβαδίζει με την αισιοδοξία του προηγούμενου διαστήματος. Στην πράξη αποδεικνύεται πως οι καλές επιδώσεις της Κύπρου στη διαχείριση της πανδημίας, από μόνες τους, δεν είναι αρκετές για να βάλουν στις ράγες την εγχώρια τουριστική βιομηχανία και να υλοποιήσουν τους σχεδιασμούς που έχουν γίνει για τη φετινή χρονιά. Τα πρώτα σημάδια προκαλούν προβληματισμό, σε όλους τους εμπλεκόμενους σε σημείο μάλιστα που να γίνεται μια πρώτη αναθεώρηση των στόχων, με χρονική μετατόπιση των αφίξεων, τουριστών, από κάποιες ευρωπαϊκές αγορές. Αιτία τα σημάδια επιδείνωσης που παρατηρούνται σε κάποιες χώρες, με αύξηση του δείκτη μεταδοτικότητας του κορωνοϊού. Εξέλιξη που λειτουργεί ως ντόμινο και εντείνει το ρευστό κλίμα που επικρατεί στον χώρο των ταξιδιών. Μετά το γειτονικό Ισραήλ, με τη λίστα των χωρών που τα επιδημιολογικά τους δεδομένα δυσκολεύουν αφάνταστα τις αφίξεις τουριστών, έρχονται αντιμέτωπες και άλλες χώρες από τις οποίες η Κύπρος ανέμενε πως κατά τη φετινή περίοδο θα μπορούσαν να μετριάσουν τις επιπτώσεις από την παγκόσμια υγειονομική κρίση. Μια τέτοια περίπτωση είναι η Γερμανία, η οποία τις τελευταίες πέντε μέρες παρουσιάζει μια αύξηση του δείκτη μεταδοτικότητας του ιού, που, εάν δεν υποχωρήσει, θα μετακινηθεί στην κατηγορία Β με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Σε περίσκεψη

Στην ξενοδοχειακή βιομηχανία τα επιδημιολογικά δεδομένα της Γερμανίας έχουν προκαλέσει κατήφεια και προβληματισμό, σε σημείο που ο στόχος για 30% των φετινών αφίξεων, σε σχέση με πέρυσι να φαντάζει πολύ δύσκολος με τα πραγματικά δεδομένα. Πρώτα το παράδειγμα του Ισραήλ και στη συνέχεια της Γερμανίας ωθούν τους τουριστικούς παράγοντες να εκφράζουν ζωηρές ανησυχίες για τα χειρότερα σενάρια της φετινής καλοκαιρινής περιόδου. Παρά το γεγονός ότι η Γερμανία παραμένει στην κατηγορία Α, όπου οι προϋποθέσεις για ταξίδια είναι χαλαρές, θεωρείται βέβαιο πως στην επόμενη επιδημιολογική αξιολόγηση η χώρα θα μετακινηθεί στην κατηγορία Β. Τις τελευταίες πέντε ημέρες ο ρυθμός αναπαραγωγής του κορωνοϊού στην Γερμανία εκτινάχθηκε από το 1,06 στο 2,88. Αύξηση που σύμφωνα με το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ (RKI) για τη δημόσια υγεία, ανέβασε τις λοιμώξεις πάνω από το επίπεδο που απαιτείται για τον περιορισμό του ιού μακροπρόθεσμα. Η ραγδαία επιδείνωση του δείκτη μεταδοτικότητας αναμένεται πως θα αφήσει το στίγμα του και ήδη τα πρώτα σημάδια είναι αρνητικά με τις ακυρώσεις κάποιων πτήσεων από τη Γερμανία. Εξέλιξη που επηρεάζει την Κύπρο και ειδικότερα την Πάφο, όπως λένε οι ξενοδόχοι της επαρχίας.

Προς τα πάνω

Σε ό,τι αφορά τη Γερμανία, η μετακίνηση της χώρας στην κατηγορία Β κατά την επόμενη επιδημιολογική αξιολόγηση, πιστεύεται πως θα εντείνει το φαινόμενο των ακυρώσεων κάτι που συνέβη με το Ισραήλ, το οποίο με τα σημερινά δεδομένα παραμένει κλειστό από πλευράς ταξιδιών μέχρι τέλη Ιουλίου. Ωστόσο, το όλο θέμα θα ξεκαθαρίσει τις επόμενες μέρες και εφόσον οι δείκτες δεν υποχωρήσουν. Στα εμπόδια που έχουν παρουσιασθεί θα πρέπει να προστεθούν και άλλες χώρες, όπως η Ελβετία, από την οποία έχουν εντοπισθεί επιβεβαιωμένα κρούσματα κατά τους ελέγχους που πραγματοποιούνται στα κυπριακά αεροδρόμια. Με τα δεδομένα αυτά, παράγοντες της ξενοδοχειακής βιομηχανίας θεωρούν απίθανο το σενάριο ο μήνας Ιούλιος να είναι παραγωγικός από πλευράς αφίξεων, τουλάχιστον από τουριστικές αγορές πρώτης γραμμής. Ο μήνας Αύγουστος θεωρείται πλέον ο καθοριστικός μήνας για τη φετινή περίοδο, ωστόσο και εδώ οι προσδοκίες είναι μειωμένες εάν δεν ξεκαθαρίσει το σκηνικό από τις δύο μεγάλες για τον κυπριακό τουρισμό αγορές, αυτές της Μεγάλης Βρετανίας και Ρωσίας. Ξενοδόχοι θεωρούν πως ακόμα και αν δεν εμφανισθούν νέα εμπόδια με αγορές της Κεντρικής Ευρώπης, η πιθανή απουσία τουριστών από Μεγάλη Βρετανία και Ρωσία θα σημαδέψει καταλυτικά τη φετινή χρονιά.

Εσωτερικός τουρισμός

Υπό τις περιστάσεις τα ξενοδοχεία ή τα άλλα τουριστικά καταλύματα που θα ανοίξουν στρέφουν την προσοχή τους στην εγχώρια τουριστική αγορά, η οποία λόγω και των συνεχιζόμενων, πολύ καλών επιδημιολογικών επιδόσεων της Κύπρου, είναι το μόνο κομμάτι για το οποίο μπορούν να γίνουν σχεδιασμοί. Επί του προκειμένου οι οργανωμένοι ξενοδόχοι έχουν συνειδητοποιήσει πως η παραμονή του Κύπριου τουρίστα εντός Κύπρου θα είναι «το σκαλοπάτι για να βγούμε και πάλι δυναμικά στις αγορές» όπως είπε σε συνέντευξη στην «Κ» της περασμένης Κυριακής ο πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ Χάρης Λοϊζίδης. Για την ώρα η μοναδική κίνηση που παρατηρείται σε ξενοδοχεία που έχουν ανοίξει είναι κατά τα Σαββατοκύριακα και από ντόπιους. Με βάση τα περσινά στοιχεία ο εγχώριος τουρισμός αντιπροσωπεύει ένα κομμάτι που δεν ξεπερνά το 10% της συνολικής κίνησης των ξενοδοχείων. Παρά το γεγονός ότι ο εγχώριος τουρισμός δεν είναι σε θέση να καλύψει ένα σημαντικό κομμάτι των απωλειών, ο ΠΑΣΥΞΕ πιστεύει πως ένα κούρεμα της τάξης του 30% στις τιμές θα δημιουργήσει μια σοβαρή κίνηση στα ξενοδοχεία τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο. Αεροδρόμια Στο χώρο των αεροδρομίων τώρα, οι πέντε πρώτες μέρες λειτουργίας τους σε συνθήκες εφαρμογής και της β΄ φάσης άρσης των περιορισμών, κύλησε σε γενικές γραμμές ομαλά. Τα προβλήματα που εντοπίσθηκαν και που ενδεχομένως να προκαλέσουν τη λήψη συμπληρωματικών μέτρων, αφορούσαν κυρίως τις διαδικασίες που υπάρχουν για τους επιβάτες που προέρχονται από χώρες της λίστας Α. Το κυριότερο από αυτά έχει να κάνει με το Cyprus Flight Pass με το οποίο πρέπει να είναι εφοδιασμένοι οι επιβάτες που φθάνουν στην Κύπρο. Από το περασμένο Σάββατο έχει παρατηρηθεί πως ένας αριθμός επιβατών δεν επιλέγει την ηλεκτρονική μορφή του Cyprus Flight Pass με αποτέλεσμα να παρατηρούνται καθυστερήσεις κατά τις αφίξεις και τους ελέγχους που παρατηρούνται στα αεροδρόμια. Επίσης, όπως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, επιβάτες από τρίτες χώρες αγνοούσαν την προμήθεια του Cyprus Flight Pass, ως προϋπόθεση για να ταξιδεύσουν στην Κύπρο με αποτέλεσμα να μην τους επιτραπεί η πραγματοποίηση του ταξιδιού από τις αρχές των χωρών από τις οποίες θα αναχωρούσαν.

Έντυπη Έκδοση 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση