ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Γερμανικού επιπέδου το κυπριακό ομόλογο

Η απόδοσή του δεκαετούς έπεσε στο 0,58% - Κάναμε σωστές κινήσεις και πετύχαμε τονίζει ο Χ. Γεωργιάδης

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Σε ιστορικό χαμηλό βρίσκονται τα ομόλογα της Κύπρου και συγκεκριμένα με το δεκαετές ομόλογο να διανύει διαχρονικά την καλύτερή του περίοδο. Η απόδοση του ομολόγου χθες, Τρίτη, 2 Ιουλίου 2019, έσπασε το φράγμα του 0,60% και έφτασε στο 0,58%, απόδοση που κατέγραφε πριν από δύο χρόνια το δεκαετές ομόλογο της Γερμανίας. Συγκεκριμένα, στο 0,53% κυμαινόταν το γερμανικό δεκαετές στα μέσα του Ιουλίου του 2017, ενώ τα ιρλανδικά και τα γαλλικά δεκαετή, κυμαίνονταν παραπάνω από τις σημερινές τιμές του κυπριακού, στο 0,80%. Τον Ιούλιο του 2017 το κυπριακό δεκαετές κυμαινόταν στο 2,50%, ενώ ένα χρόνο αργότερα, στο 2%.

Το κυπριακό δεκαετές γενικότερα καταγράφει μία πτωτική πορεία από τον Δεκέμβριο του 2016, το οποίο είναι πολύ ενθαρρυντικό για την οικονομία. Μόνο μελανό σημείο, το οποίο όχι μόνο ανέκοψε την πτωτική πορεία, αλλά εκτόξευσε και την απόδοσή του, ήταν μετά την έκδοση των ομολόγων για τη στήριξη της ρευστότητας του Συνεργατισμού τον Απρίλιο του 2018. Εκείνη την περίοδο η απόδοση του κυπριακού ομολόγου έφτασε στα επίπεδα του 2016, δηλαδή στο 3 – 3,5%. Από τότε όμως, ιδίως μετά την πώληση του Συνεργατισμού που είχε και ως απότοκο την μετάβαση της Κύπρου στην επενδυτική βαθμίδα, τα ομόλογα έχουν λάβει αποδόσεις που ποτέ στην ιστορία της η Κύπρος δεν είχε δει.

Ωστόσο, η αλήθεια είναι κάπου στη μέση. Ναι μεν η Κύπρος έχει καταγράψει μια πολύ καλή εικόνα και απόδοση όσον αφορά στην οικονομική της επίδοση ιδίως μετά την έξοδο από το μνημόνιο τον Μάρτη του 2016, αλλά το κλίμα των κρατικών ομολόγων είναι πολύ καλό για όλα τα κράτη. Από τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους, μετά τις δηλώσεις του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι για συνέχιση του προγράμματος της ποσοτικής χαλάρωσης στην Ευρωζώνη, τα κρατικά ομόλογα των χωρών αυτών έχουν μονοπωλήσει το ενδιαφέρον των επενδυτών. Εξάλλου, σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση από το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, τον Οκτώβριο αναμένεται να ξεκινήσει ο Ιταλός Πρόεδρος της ΕΚΤ τη νέα μείωση των επιτοκίων και τα πρόσθετα μέτρα ποσοτικής χαλάρωσης, ένα λεγόμενο «QE2».

Άρα, ένας από τους μεγάλους κερδισμένους είναι και η Κύπρος, με το κόστος δανεισμού να έχει υποχωρήσει σε επίπεδα που δεν είχε δει ποτέ ξανά η χώρα. Όπως κατέγραψε χθες το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, η Ελλάδα και η Ιταλία, δηλαδή δύο χώρες με χαμηλή αξιολόγηση στην Ευρωζώνη, επωφελούνται από την μαζική είσοδο κεφαλαίων στις αγορές εξαιτίας των υπερβολικά χαμηλών αποδόσεων των ομολόγων με υψηλή αξιολόγηση.

Χάρης Γεωργιάδης: Κάναμε προσεκτικές κινήσεις και πετύχαμε

Μιλώντας στην «Κ» ο υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης εξέφρασε την ικανοποίησή του για την καλή δουλειά της μικρής τεχνοκρατικής ομάδας που φέρει την ευθύνη της διαχείρισης του δημοσίου χρέους σε συνεργασία πάντα με τις διεθνείς επενδυτικές τράπεζες.

Τόνισε πως έγιναν προσεκτικές και έξυπνες κινήσεις στις εξόδους του χρέους, οι οποίες εδράζονται στα πραγματικά δεδομένα της οικονομίας και των δημοσίων οικονομικών. Έχουν διασφαλίσει τη βιωσιμότητα και τη σχετικά άνετη διαχείριση του δημοσίου χρέους.
Αναφορικά με άλλη έξοδο στις αγορές εντός του 2019, ο υπουργός αρκέστηκε να δηλώσει πως «δεν υπάρχει κάτι στα πλάνα αυτή τη στιγμή».

Ιαπωνοποίηση της Ευρώπης

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Athlos Capital Investment Services Γιάννος Πέτρη, εξήγησε στην «Κ» πως το φαινόμενο της μείωσης των επιτοκίων στα κρατικά ομόλογα είναι απότοκο του μη πληθωρισμού στην Ευρωζώνη και των δηλώσεων Ντράγκι για το ενδεχόμενο καινούργιου προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης που θα μειώσει ακόμα περισσότερο τα επιτόκια. Συμπλήρωσε πως υπάρχουν πολλοί που μιλούν για "Ιαπωνικοποίηση" της Ευρωζώνης (japanification). Είπε πως η Ιαπωνία βρίσκεται σε μηδενικά επιτόκια εδώ και πολλά χρόνια, ενώ ολοένα και περισσότεροι αναλυτές αναφέρουν πως θα γίνει η Ευρωζώνη μία Ιαπωνία.

Όσον αφορά τα της Κύπρου, ο κ. Πέτρη ανέφερε πως τα ποσοστά των ομολόγων της χώρας βρίσκονται πράγματι σε ιστορικό χαμηλό, ασχέτως αν και άλλα ομόλογα, όπως της Πορτογαλίας για παράδειγμα, ακολουθούν αντίστοιχη πορεία με ακόμα μικρότερες αποδόσεις. Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Athlos Capital τόνισε επίσης πως η Κύπρος έχει επιδείξει μια αξιοθαύμαστη επίδοση φέτος σε αντίθεση με άλλες χώρες, διότι μπήκε στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης τον Σεπτέμβριο, που είναι σχετικά πρόσφατα και η Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα αγοράζει περίπου 116 εκατ. ευρώ το μήνα.

Ερωτηθείς σχετικά για το τι σημαίνουν όλα τα παραπάνω για την πραγματική οικονομία, ο κ. Πέτρη τόνισε πως οι χαμηλές αποδόσεις θα φέρουν κέρδη στις τράπεζες λόγω του ότι όλες οι τράπεζες έχουν έκθεση στα κυπριακά ομόλογα. "Στον απλό πολίτη", είπε, "τα χαμηλότερα επιτόκια των κρατικών ομολόγων θα ρίξουν περαιτέρω τα καταθετικά επιτόκια και πολύ πιθανόν να φέρουν περαιτέρω ανταγωνισμό για τις τράπεζες ώστε να δανείσουν πιο χαμηλά". Κατέληξε πως είναι πολύ πιθανό να πέσουν τα δανειστικά επιτόκια.

Όχι μόνο το δεκαετές

Ενώ η σύγκριση των αποδόσεων των ομολόγων είθισται να γίνεται με τα δεκαετή ομόλογα, δεν σημαίνει πως και τα άλλα ομόλογα της Κύπρου δεν καταγράφουν καθοδική πορεία. Για παράδειγμα, η απόδοση του 30ετούς έφτασε στο 1,69% και του 15ετούς στο 1,02% έτοιμο να «σπάσει το φράγμα» του 1%. Το 7ετές από την άλλη, έφτασε το εντυπωσιακά χαμηλό του 0,26%.

Πρώτα άνοδος, μετά πτώση

Από πλευράς της η Γενική Διεύθυνση Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, Χρηματοπιστωτικών Υπηρεσιών και Ένωσης Κεφαλαιαγορών της ΕΕ, όπως καταγράφεται εντός της ετήσιας έκθεσης διαχείρισης του δημοσίου χρέους, οι αποδόσεις των κυβερνητικών ομολόγων στα περισσότερα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης κατέγραψαν άνοδο κατά τη διάρκεια του πρώτου μήνα του 2018. Η αύξηση στην αγορά ομολόγων σηματοδοτήθηκε από τις προσδοκίες για ταχύτερο από τον προβλεπόμενο τερματισμό του προγράμματος αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ. Το Φεβρουάριο του ιδίου έτους όμως, οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων σταθεροποιήθηκαν μετά την απότομη πτώση των αγορών ομολόγων.

Στην έκθεση καταγράφεται πως στην ίδια περίοδο, οι διαφορές στις αποδόσεις των μακροπρόθεσμων κρατικών ομολόγων έναντι των ομολόγων της Γερμανίας, για τα περισσότερα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης παρουσίασαν μείωση λόγω της αύξησης των αποδόσεων των γερμανικών ομολόγων. Από τα μέσα Ιουνίου μέχρι και το τέλος Οκτωβρίου 2018, οι κυριότερες καμπύλες αποδόσεων των κρατικών ομολόγων αναφοράς κατέγραψαν αρκετή μεταβλητότητα αντανακλώντας τις ανησυχίες που υπήρχαν για ορισμένες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπως η Ιταλία. Ωστόσο, καταγράφεται το γεγονός ότι οι διαφορές των αποδόσεων των μακροπρόθεσμων κρατικών ομολόγων έναντι των γερμανικών ομολόγων για ένα αριθμό κρατών μελών της Ευρωζώνης κινήθηκαν προς διαφορετικές κατευθύνσεις.

Η αύξηση στις διαφορές των αποδόσεων αντανακλούσε τις ανησυχίες της αγοράς από πιθανές αλλεπάλληλες επιδράσεις λόγω των δημοσιονομικών πλαισίων της Ιταλίας, ενώ κατά τη διάρκεια του 2018 αρκετές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναβαθμίστηκαν, περιλαμβανομένης και της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η απόδοση του δεκαετούς κυβερνητικού ομολόγου της Δημοκρατίας κατέγραψε ανοδική τάση κατά την περίοδο Ιανουαρίου – Μαΐου 2018 και ακολούθως κατέγραψε καθοδική τάση μέχρι το τέλος του 2018 και μειώθηκε κατά 127 μονάδες βάσης σε σχέση με το τέλος Μαΐου 2018.

Ως αποτέλεσμα, η διαφορά μεταξύ του κυβερνητικού ομολόγου της Κύπρου και άλλων επιλεγμένων ομολόγων μειώθηκε. Από την αρχή του έτους, οι αποδόσεις όλων των κυβερνητικών ομολόγων της Δημοκρατίας κατέδειξαν σταθερότητα, παρά το γεγονός ότι σε μερικές σύντομες χρονικές περιόδους οι διακυμάνσεις γίνονταν απότομες, ιδίως κατά την περίοδο Απριλίου - Ιουνίου 2018.

Μετά την περίοδο αυτή, οι αποδόσεις των κυβερνητικών ομολόγων ανταποκρίθηκαν χωρίς ιδιαίτερες διακυμάνσεις, παρά την πολιτική αβεβαιότητα που σχετίζεται με σημαντικά γεγονότα σε διεθνές επίπεδο, όπως η δημοσιονομική κατάσταση στην Ιταλία και το ερώτημα πως η ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο θα διαχειριστούν την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αγκάθι παραμένει το χρέος

Παρά την επενδυτική φρενίτιδα και τις επιτυχείς εκδόσεις χρέους που προχώρησε η Κύπρος, το χρέος της χώρας παραμένει ιδιαίτερα υψηλό σε σχέση με το ΑΕΠ της, στα 21,9 δισεκατομμύρια ευρώ. Η τελευταία έκδοση χρέους ήταν μέσω ενός ομολόγου διάρκειας 30 ετών και με προσφορές που έφτασαν στα 6,3 δισ. ευρώ πάνω από 270 διαφορετικές οντότητες, ενώ η συναλλαγή μαζί με το 5ετές που εξέδωσε συνδυαστικά η χώρα, προσέλκυσε το μεγαλύτερο ποσό προσφορών που έχει εξασφαλίσει η Κυπριακή Δημοκρατία από τον Ιούνιο του 2014.

Όπως καταγράφει και η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου, το δημόσιο χρέος ανήλθε στο 102,5% τον Δεκέμβριο του 2018 καταγράφοντας σημαντική άνοδο κατά 7 περίπου ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2017. Αυτό , εξηγεί, οφείλεται κυρίως στην έκδοση ομολόγων για τη στήριξη της ρευστότητας της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας ύψους 3,2 δισ. ευρώ, στα πλαίσια της ολοκλήρωσης της πώλησης μέρους των υγιών στοιχείων της τράπεζας. Παρά την αύξηση που παρατηρήθηκε το 2018, αισιοδοξεί πως το δημόσιο χρέος αναμένεται να μειωθεί σημαντικά τα επόμενα έτη λόγω των εκτιμήσεων για ισχυρά δημοσιονομικά πλεονάσματα και του αναμενόμενου υψηλού ρυθμού οικονομικής ανάπτυξης. Σημειώνει δε ότι ήδη οι οίκοι αξιολόγησης προεξοφλούν τη σημαντική μείωση στο δημόσιο χρέος και ως εκ τούτου ο όποιος εκτροχιασμός θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στην αξιοπιστία της δημοσιονομικής πολιτικής της χώρας. Σημαντική εξέλιξη κατά το 2019 για την ΚΤΚ, αποτελεί η έκδοση του 30ετούς ομολόγου ύψους 750 εκατ. τον Απρίλιο, όντας ως το πιο μακροχρόνιο ομόλογο το οποίο έχει εκδώσει ποτέ η Κυπριακή Δημοκρατία.

Ο συνολικός ετήσιος δανεισμός της Κυπριακής Δημοκρατίας το 2018 ανήλθε στα 5,2 δισ. ευρώ, εξαιρουμένων των ποσών Γραμματίων του Δημοσίου που ανανεώνονταν κατά τη διάρκεια του έτους καθώς και της χρηματοδότησης για την πώληση του Συνεργατισμού, όπου ο συνολικός ετήσιος δανεισμός ανήλθε στα 2 δισ. ευρώ. Περισσότερο από τα 2/3 της ετήσιας συνολικής χρηματοδότησης προήλθε από την έκδοση διεθνούς ομολόγου.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X