ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Η αβεβαιότητα του Brexit επηρεάζει τις δημοπρασίες έργων τέχνης

Τις κινήσεις των επίδοξων πωλητών ή αγοραστών έργων τέχνης θα καθορίσει ο αντίκτυπος όσων συμβαίνουν καθημερινά στην ισοτιμία της στερλίνας.

Kathimerini.gr

Οι τράπεζες μεταφέρουν προσωπικό και μονάδες από το Λονδίνο σε άλλες ευρωπαϊκές μητροπόλεις, οι επιχειρήσεις σωρεύουν αποθέματα προϊόντων σε βαθμό που έχουν εξαντληθεί οι αποθηκευτικοί χώροι και η Βρετανίδα πρωθυπουργός ζει το δράμα του Brexit. Tην ίδια στιγμή, οι κραδασμοί του επικείμενου διαζυγίου ανάμεσα στη Βρετανία και στην Ε.Ε. αρχίζουν να γίνονται αισθητοί και στην αγορά έργων τέχνης.

Μονέ, Πικάσο, Μπρακ, ένας «στρατός» από τα έργα των πλέον ηχηρών ονομάτων της τέχνης πρόκειται να παρελάσει τις επόμενες εβδομάδες από τους οίκους δημοπρασιών έργων τέχνης στο Λονδίνο. Η αβεβαιότητα, όμως, που περιβάλλει την επικείμενη αποχώρηση της Βρετανίας από την Ε.Ε. επηρεάζει την αγορά καθώς οι συλλέκτες παρακολουθούν να εκτυλίσσεται η διαπραγμάτευση ανάμεσα στη βρετανική κυβέρνηση και στις Βρυξέλλες. Και τις κινήσεις των επίδοξων πωλητών ή αγοραστών έργων τέχνης θα καθορίσει ο αντίκτυπος όσων συμβαίνουν καθημερινά στην ισοτιμία της στερλίνας.

Οι οίκοι Christie’s, Sotheby’s και Phillips ετοιμάζονται να διαθέσουν στην αγορά έργα ιμπρεσιονιστών και σύγχρονης τέχνης συνολικής αξίας 700 εκατ. στερλινών, πόσο που αντιστοιχεί σε 820 εκατ. ευρώ. Λίγες ώρες, όμως, πριν από τη δημοπρασία που διοργάνωσε ο οίκος Sotheby’s την Τρίτη, η στερλίνα εκτοξευόταν στα υψηλότερα επίπεδα που έχει σημειώσει έναντι του ευρώ από το 2017. Είχε προηγηθεί η υπόσχεση της Βρετανίδας πρωθυπουργού ότι θα καθυστερήσει την προγραμματισμένη για τις 29 Μαρτίου αποχώρηση της χώρας της από την Ε.Ε. αν απορριφθεί η συμφωνία της. Η αβεβαιότητα που πηγάζει από το επικείμενο διαζύγιο της Βρετανίας από την Ε.Ε. αλλάζει τα δεδομένα. Ορισμένοι κάτοχοι έργων τέχνης που θα ενδιαφέρονταν να τα πωλήσουν στις δημοπρασίες προτιμούν να περιμένουν, καθώς παρακολουθούν τις εξελίξεις στην ισοτιμία του βρετανικού νομίσματος.

«Γενικά όλοι προτιμούν να μην πωλούν όταν επικρατεί αβεβαιότητα και τώρα στο σκηνικό υπάρχει το Brexit», σχολιάζει ο Τομ Μαγιού, διευθυντής της Beaumont Nathan Art Advisory, εταιρείας συμβούλων για έργα τέχνης. Το θέμα αφορά έργα αξίας πολλών εκατ. στερλινών. Αυτό σημαίνει πως η υποχώρηση του βρετανικού νομίσματος ενδέχεται να ενθαρρύνει τις πωλήσεις. «Οι άνθρωποι θέλουν να αγοράζουν όταν έχει υποτιμηθεί το νόμισμα στο οποίο θα πληρώσουν», σχολιάζει ο Ντέιβιντ Ναχμάντ, συλλέκτης έργων τέχνης που παράλληλα είναι διαπραγματευτής νομισμάτων. Οπως τονίζει ο ίδιος, «αν η στερλίνα έχει υποχωρήσει την ημέρα της δημοπρασίας, τότε θα υπάρξουν περισσότερες προσφορές». Η Βρετανία κινδυνεύει να εμπλακεί επ’ αόριστον σε αυτή τη διαδικασία των καθημερινών εξελίξεων γύρω από το Brexit, με την αστάθεια να αποτελεί πλέον καθημερινότητα. Ετσι, οι οίκοι δημοπρασιών έργων τέχνης προσπαθούν να αμβλύνουν την αβεβαιότητα και τις επιπτώσεις της.

Ο οίκος Christie’s, για παράδειγμα, προσφέρει στους κατόχους έργων τέχνης που ενδιαφέρονται να πωλήσουν τη δυνατότητα να «κλειδώσουν» μια ισοτιμία της στερλίνας κατά την πώληση ενός έργου, ώστε να προστατευθούν από τις αυξομειώσεις της στερλίνας. Οι διακυμάνσεις του βρετανικού νομίσματος είναι μεγαλύτερες και βαθύτερες τους τελευταίους μήνες. Η στερλίνα κυμάνθηκε σε ένα φάσμα σχεδόν 20 σεντ στη διάρκεια του περασμένου έτους, όταν σε παγκόσμιο επίπεδο επικρατούσε σχετική νηνεμία στις αγορές συναλλάγματος. Σύμφωνα με την Τσεγέν Γουέστφαλ, πρόεδρο του οίκου δημοπρασιών Philips, «δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η αβεβαιότητα γύρω από το Brexit έχει προκαλέσει πολύ μεγαλύτερη επιφυλακτικότητα μεταξύ των Ευρωπαίων συλλεκτών έργων τέχνης». Η ίδια χαρακτηρίζει επιτακτική ανάγκη να κατορθώσει η κυβέρνηση της Βρετανίας να καταλήξει σε κάποια συμφωνία με τις Βρυξέλλες, «προκειμένου να γίνει η μετάβαση όσο πιο ομαλά γίνεται και να μειωθεί η ένταση με την οποία αντιμετωπίζει τις εξελίξεις η αγορά».

 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση