ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Μετοχικό μπρα ντε φερ στις τράπεζες

Αλλαγές ουσίας και ισορροπιών, με αύξηση ποσοστών – Αναμένονται και διαφοροποιήσεις στα ΔΣ

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Έντονη κινητικότητα παρατηρείται στα μετοχικά κεφάλαια των κυπριακών τραπεζών, με το νέο χρόνο να έχει φέρει αρκετές αλλαγές. Στην Τράπεζα Κύπρου και στην Ελληνική Τράπεζα ειδικά από την αρχή του 2020 έχουν γίνει αλλαγές ουσίας, με αποτέλεσμα να «ανακατεύεται ξανά η τράπουλα». Για κάθε μία για διαφορετικούς λόγους. Από τη μία βλέπουμε στην Τράπεζα Κύπρου να κτίζουν θέση ξένα επενδυτικά ταμεία και εταιρείες, ενώ στην Ελληνική να μπαίνει ακόμα περισσότερο κυπριακό στοιχείο. Πιο πρόσφατη αλλαγή και ειδικής σημασίας που χρήζει περαιτέρω ερμηνείας είναι αυτή της αγοράς μετοχών από την Logicom στην Ελληνική Τράπεζα.

Όπως ανακοινώθηκε στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, η Logicom προχώρησε στην αγορά 1,2 εκατομμυρίων μετοχών της Ελληνικής Τράπεζας και την κατέστησε κάτοχο πέραν του 5% της τράπεζας. Δεν είναι όμως ακριβώς έτσι. Η Logicom πράγματι αγόρασε 1,2 εκατ. μετοχές της Ελληνικής, ωστόσο αυτό την κάνει να έχει μόλις το 1,42% της τράπεζας. Είχε 1,12% και με την αγορά αυτή πήγε το ποσοστό της στο 1,42%. Αγόρασε μόνο το 0,3% της Ελληνικής Τράπεζας την προηγούμενη εβδομάδα. Άρα η ανακοίνωση στο ΧΑΚ μπορεί μεν να ήταν και ολίγον τι «παραπλανητική», αλλά βρίσκει βάση στο ότι η Logicom έχει άμεση και έμμεση συμμετοχή στην Ελληνική Τράπεζα. Η Δήμητρα έχει το 21% της Ελληνικής Τράπεζας και είναι ο μεγαλύτερος μέτοχός της. Η Logicom από την άλλη, έχει το 29,6% της Δήμητρα. Άρα η έμμεση συμμετοχή της Logicom μέσω της Δήμητρα Επενδυτική στην Ελληνική Τράπεζα είναι το 29,6% του 21%, άρα 6,22%. Αν προσθέσουμε λοιπόν το 6,22% που έχει έμμεσα η Logicom στην Ελληνική Τράπεζα και το 1,42% που έχει άμεσα, τότε προκύπτει το 7,64% της Logicom στην δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα του νησιού. Αυτά όμως είναι μόνο μαθηματικά και η ουσία είναι αλλού. Εντός Ιουλίου που θα γίνει η ετήσια γενική συνέλευση της Ελληνικής αναμένεται να αλλάξει ξανά το σχήμα του Διοικητικού της Συμβουλίου, να αλλάξουν ξανά οι συμμαχίες και οι ισορροπίες. Ήδη από το καλοκαίρι οι ισορροπίες άλλαξαν άρδην με την Δήμητρα που ανέλαβε καρέκλες στο ΔΣ της Τράπεζας, αλλά και με την νέα καρέκλα που έλαβε η Pimco. Αρκετή κριτική είχε ασκηθεί στην Wargaming, το δεύτερο μεγαλύτερο μέτοχο της Ελληνικής Τράπεζας, πως στο ΔΣ υπήρχαν φωνές που εξέφραζαν μόνο τα «θέλω» της. Πλέον, όπως είναι εις θέση να γνωρίζει η «Κ», προκύπτει ότι στο ΔΣ της Ελληνικής Τράπεζας έχει αλλάξει το σκηνικό και υπάρχει μετά από αρκετά χρόνια, πολυφωνία. Τον Ιούλιο δε, «ακούγεται» πως θα αλλάξει ξανά το σκηνικό και ενδεχομένως να μειωθούν οι καρέκλες που εκπροσωπούν την Wargaming στο ΔΣ. Πάντως, τη δεδομένη στιγμή, όπως διαρρέει, υπάρχει μια καλή συνεννόηση μέσα στο ΔΣ της Τράπεζας και δεν λειτουργεί η Wargaming με τρόπο που να ακυρώνει τα «θέλω» των υπολοίπων μετόχων και προσώπων στο ΔΣ. Σημειώνεται πως η Wargaming κατέχει το 20,2% της Ελληνικής, η Pimco το 17,3%, ηThird Point το 12,6%, το ταμείο της ΕΤΥΚ το 6,3% και η Senvest το 5,1%. «Άλλοι», έχουν το 17,3% της Τράπεζας.

Αγοράζουν BOC

Στην Τράπεζα Κύπρου από την άλλη, υπήρξαν δύο μεγάλες αλλαγές από την αρχή του χρόνου. Η Caius Capital, το επενδυτικό ταμείο από το Λονδίνο, συνέχισε να χτίζει θέση στην τράπεζα, με τις μετοχές της να φτάνουν αισίως στο 1,44% και με τα χρηματοοικονομικά της μέσα, τα λεγόμενα προϊόντα CFD, να φτάνουν στο 5,65%. Ταυτόχρονα, η Morgan Stanley & Co. International plc προχώρησε στην αγορά μετοχών του 5,31% της Τράπεζας Κύπρου. Οι δύο αυτές εξελίξεις έφεραν την τράπεζα να έχει δύο νέους μεγάλους μετόχους, παρά το ότι η Caius μπορεί να μην χαρακτηρίζεται «νέα» και χτίζει θέση αρκετούς μήνες προηγουμένως.

Σημειώνεται πως η Lamesa Investments Limited που είναι εταιρεία συνδεδεμένη με την Renova Group του Βίκτωρ Βέξελμπεργκ, έχει το 9,27% της τράπεζας, η EBRD το 5,02%, η Cyprus Popula rBank το 4,81%, η TD Asset Management το 3,99%, η Senvest τo 3,67%, η Eaton Vance το 3,49% και η Osome Investments το 3,03%. Οι «άλλοι» έχουν το 59,97% της Τράπεζας της Αγίας Παρασκευής.

Οι κυπριακές τράπεζες και ειδικότερα οι δύο μεγάλες είναι σε πολύ χαμηλές αποτιμήσεις. Αργά ή γρήγορα που θα διώξουν από τους ισολογισμούς τους τα προβληματικά δάνεια, ενώ την ίδια ώρα η οικονομία παραμένει σε πολύ καλή κατάσταση, επενδυτικοί κύκλοι επισημαίνουν πως οι κυπριακές τράπεζες θα αποκτήσουν το επενδυτικό ενδιαφέρον που πρέπει να έχουν. Με αυτές τις αποτιμήσεις, οι επενδυτές βλέπουν, αξιολογούν και δρουν αναλόγως. Στην Τράπεζα Κύπρου δε, που το 60% είναι διεσπαρμένο και εκτός μεγαλομετόχων, μπορεί κάποιος εύκολα να μαζέψει ένα πακέτο, παρά στην Ελληνική που διεσπαρμένο μετοχικό κεφάλαιο είναι μόνο το 17,3% της.Την ίδια ώρα, μεγάλος λόγος είχε γίνει για δύο μεγαλομετόχους των δύο τραπεζών, ότι θα έβλεπαν την πόρτα της εξόδου. Ο λόγος για τον Βίκτωρ Βέξελμπεργκ της Renova για την Τράπεζα Κύπρου και για τον Ντέιβιντ Μπονάνο της Third Point για την Ελληνική. Μέχρι στιγμής κανένας από τους δύο μετόχους δεν έχει προχωρήσει σε καμία έξοδο και ενδεχομένως να βλέπουν επενδυτικές ευκαιρίες στην μελλοντική πορεία τους δίχως τα ΜΕΔ ως βαρίδια.

Και οι μικρότερες

Για να μην γίνεται λόγος μόνο για τους δύο μεγάλους, μετοχικές αλλαγές υπήρξαν και σε δύο μικρότερες τράπεζες που δραστηριοποιούνται στην Κύπρο, την Astrobank και την CDB Bank. Στην πρώτη, η ΕΤΥΚ ανακοίνωσε πως συμμετείχε κατά κάποιο ποσοστό στην αύξηση κεφαλαίου ύψους 40 εκατ. ευρώ που έγινε ενόψει της απορρόφησης της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος (Κύπρου). Στην περίπτωση της CDB Bank, η 7QFinancial Services συμμετείχε στην αύξηση κεφαλαίου της τράπεζας κατά 4,3 εκατ. ευρώ. Η 7Q σημειώνεται πως έχει το 7,73% της CDB Bank.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X