ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Τρεις μνηστήρες για αγορά ΜΕΔ 4 δισ.

Τράπεζα Κύπρου και Ελληνική προχωρούν σύντομα στην πώληση προβληματικών χαρτοφυλακίων

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Οι πωλήσεις δανείων των δύο μεγάλων τραπεζικών ιδρυμάτων προχωρούν κανονικά, με τους διεκδικητές πλέον να έχουν μειωθεί –ατύπως- στους τρεις. Το ότι προχωρούν γοργά προς την πώληση των προβληματικών τους χαρτοφυλακίων Τράπεζα Κύπρου και Ελληνική Τράπεζα επιβεβαίωσε και ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου Κωνσταντίνος Ηροδότου ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών. Όπως είπε, η Τράπεζα Κύπρου ενδεχομένως να έχει κλείσει συμφωνία για πώληση προβληματικού χαρτοφυλακίου ύψους 2,8 δισεκατομμυρίων ευρώ μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου, ενώ η Ελληνική Τράπεζα για προβληματικό χαρτοφυλάκιο ύψους 1,2 δισεκατομμυρίων ευρώ, δίχως όμως να γνωρίζει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.

Όπως πληροφορείται η «Κ», η Τράπεζα Κύπρου πράγματι θέλει να κλείσει τη συμφωνία πριν από το τέλος του Φεβρουαρίου του 2020, ώστε στα οικονομικά αποτελέσματα που θα παρουσιάσει το Μάρτιο του 2020 που θα είναι τα συγκεντρωτικά του 2019, να εμπεριέχεται το «κλείσιμο ενός deal» τέτοιας φύσης. Από την άλλη, για την Ελληνική Τράπεζα, πληροφορίες της «Κ» αναφέρουν πως η δική της συμφωνία θα τελεσφορήσει περί τα τέλη της άνοιξης, ενδεχομένως Απρίλιο – Μάιο του 2020. Οι ίδιες πληροφορίες θέλουν να έχει προς διάθεση χαρτοφυλάκιο 1,5 δισ.ευρώ και όχι μόνο 1,2 δισ. δίχως βέβαια να υπάρχει η διάθεση να αμφισβητηθεί οποιαδήποτε δήλωση που έγινε δημοσίως. Το σίγουρο είναι πως και οι δύο τράπεζες κρατούν κλειστά τα χαρτιά τους για τους διεκδικητές των δανείων. Πηγές που όμως δεν πρόσκεινται στις δύο τράπεζες, θέλουν τα δάνεια της Τράπεζας Κύπρου να διεκδικούν ο μεγαλομέτοχος της Ελληνικής Τράπεζας, Pimco, το επενδυτικό ταμείο Bain Capital και το επενδυτικό ταμείο Cerberus Capital. Και τα τρία έχουν ίσες πιθανότητες εξαγοράς του προβληματικού χαρτοφυλακίου ύψους 2,8 δισ. ευρώ της Τράπεζας Κύπρου, γνωστό και ως «Helix 2». Η Pimco, από πλευράς της, έχει ήδη χτίσει θέση στο νησί αφού έχει το 17,3% της Ελληνικής Τράπεζας, αλλά επίσης έχει προχωρήσει και σε δανεισμό προς το επενδυτικό ταμείο Apollo Global Management ύψους 400 εκατ. ευρώ, που ήταν καταλυτική κίνηση για να γίνει κατορθωτή η αγορά του προβληματικού χαρτοφυλακίου «Helix 1». Από την άλλη, η Bain Capital, το επενδυτικό ταμείο με έδρα τη Βοστώνη, που έφτασε μέχρι το τέλος της διαδικασίας για την εξαγορά του «Helix 1», τώρα είναι ένας εκ των διεκδικητών του «Helix 2», άρα η Τράπεζα Κύπρου και το προβληματικό της χαρτοφυλάκιο γενικότερα βρίσκεται αναντίλεκτα στο επίκεντρο του ενδιαφέροντός της. Τέλος, το επενδυτικό ταμείο Cerberus Capital, που επιθυμεί διακαώς να μπει στη δευτερογενή αγορά δανείων στις μεσογειακές χώρες. Στην Ελλάδα, αν και βρέθηκε κοντά σε αντίστοιχες διαδικασίες με τράπεζες, δεν τελεσφόρησε κάποιο «deal», αν και είναι ο μεγαλύτερος αγοραστής τέτοιου τύπου δανείων στην Ευρώπη. Πλέον, κοιτάζει την αγορά της Κύπρου και συγκεκριμένα τα ΜΕΔ της Τράπεζας Κύπρου, αλλά και της Ελληνικής. Αν και μπορούμε να «δανειστούμε» τις δηλώσεις του Διοικητή για την Τράπεζα Κύπρου ότι θέλει να κλείσει το «deal» μέχρι τέλος Φεβρουαρίου, δεν μπορούμε να πούμε για το αν έχει αποκλείσει κάποια από τα πιο πάνω Ταμεία.

Από τρεις σε δύο

Όπως προαναφέρθηκε, το «deal» μεταξύ αγοραστή και Ελληνικής Τράπεζας θα κλείσει πριν από τις αρχές του καλοκαιριού. Στην κούρσα την πώλησης δανείων της Ελληνικής οι διεκδικητές ήταν επίσης τρεις, όμως πλέον έχουν μείνει –ατύπως- δύο. Βάσει νεότερης πληροφόρησης της εφημερίδας πλέον τα δάνεια της Ελληνικής φλερτάρουν μόνο η Bain Capital και η Cerberus Capital. «Πάγωσε το κλίμα» ακόμη μία φορά με την Lonestar, το επενδυτικό ταμείο που είχε προσεγγίσει την Ελληνική εντός του 2018 για να γινόταν μέτοχος και να πρωταγωνιστούσε στην εξαγορά της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας. Ένα σοβαρό όνομα δηλαδή, βρίσκεται εκτός ραντάρ της Ελληνικής. Παρόλα αυτά, η Ελληνική δεν αποκλείεται να επιφυλάσσει και εκπλήξεις. Υπενθυμίζεται πως η Ελληνική Τράπεζα κρατούσε μέχρι και την τελευταία στιγμή επτασφράγιστο το όνομα της Pimco, ή αλλιώς της θυγατρικής της, Poppy Sarl, η οποία «χώθηκε» την τελευταία στιγμή και έγινε μεγαλομέτοχος της Ελληνικής Τράπεζας με το γνωστό πλέον, 17,3%.

Έχει σημασία το όνομα;

Όποιος καταλήξει να γίνει αγοραστής των προβληματικών χαρτοφυλακίων των δύο τραπεζών είναι ήσσονος σημασίας. Τεράστια σημασία έχει το γεγονός πως, όπως είπε και ο Διοικητής της Κεντρικής στη Βουλή, δεν έχει μόνο νόημα πως θα πέσουν τα ΜΕΔ των δύο τραπεζών κοντά σε μονοψήφιο ποσοστό, αλλά ότι αυτό θα επιτρέψει να ασχοληθούν περισσότερο με τα επιχειρησιακά τους και όχι μόνο να έχουν ως προτεραιότητα τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Κάτι που ομολογουμένως βρίσκεται ψηλά στη λίστα τους από το 2013. Οι προβλέψεις που «σήκωναν» εξάλλου τα τελευταία χρόνια, καταμαρτυρούσαν τη συνεχή εμμονή τους με τη μείωση των ΜΕΔ που έχουν στους ισολογισμούς τους. Ήταν άλλωστε και ρητή γραμμή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και των μηχανισμών της τέτοιες ενέργειες. Η Pimco είναι όνομα που έχει ήδη «ρίξει άγκυρα» στο νησί, ενώ η πιθανή έλευση των άλλων δύο μεγάλων, Bain Capital ή Cerberus Capital θα ήταν μία καλή εξέλιξη για την Κύπρο. Είτε αρέσει, είτε όχι, η δευτερογενής αγορά μη εξυπηρετούμενων δανείων είναι γεγονός, με προβληματικά δάνεια να περνούν σε εταιρείες διαχείρισης και επενδυτικών ταμείων. Ήδη έχουν προβεί οι κυπριακές τράπεζες σε πωλήσεις δανείων, αλλά και σε συμφωνίες για διαχείριση των προβληματικών τους δανείων. Η πρώτη πώληση δανείων ήταν της Τράπεζας Κύπρου προς την CDB Bank το καλοκαίρι του 2017, ΜΕΔ ύψους 22 εκατομμυρίων ευρώ. Ακολούθησε τον Ιανουάριο του 2018 η πώληση ΜΕΔ της Ελληνικής Τράπεζας προς την B2 Kapital ύψους 145 εκατομμυρίων ευρώ και ακολούθησε η μεγάλη πράξη πώλησης της Τρ. Κύπρου. Ο λόγος, για την πώληση δανείων με μεικτή λογιστική αξία ύψους 2,8 δισ. ευρώ (εκ των οποίων 2,7 δισ. ευρώ αφορούν ΜΕΔ με ενυπόθηκες εξασφαλίσεις ακίνητα περιουσιακά στοιχεία), γνωστό και ως «Helix 1». Τέλος, πάλι η Τρ. Κύπρου πώλησε ΜΕΔ δίχως εξασφαλίσεις έναντι 33 εκατ. ευρώ, ένα πρότζεκτ γνωστό και ως «Velocity».

Ταυτόχρονα, οι αδειοδοτημένες εταιρείες εξαγοράς πιστώσεων από την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου (ΚΤΚ) ανέρχονται στις επτά. Η ΑPS ήταν η τελευταία εταιρεία που αδειοδοτήθηκε το περασμένο καλοκαίρι από την ΚΤΚ. Στον κατάλογο των αδειοδοτημένων εταιρειών βρίσκονται η Β2 KAPITAL CYPRUS LTD, 100% θυγατρική της Νορβηγικής Β2 Holding ASA, η CAC Coral LIMITED, η CYMC III Limited, η Gordian Holdings και η Κυπριακή Εταιρεία Διαχείρισης Περιουσιακών Στοιχείων ΛΙΜΙΤΕΔ.

ΈΝΤΥΠΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X