ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Το 50% του 2019 έπιασε ο φετινός Ιούλιος

Πέραν των 700 χιλιάδων επιβατών μέχρι το τέλος του μηνός - Ενθαρρυντικά κινείται και ο Αύγουστος

Της Μαρίας Ηρακλέους

Της Μαρίας Ηρακλέους

Μόλις την περασμένη εβδομάδα, το Ισραήλ κατέταξε την Κύπρο ως χώρα υψηλού κινδύνου, απαγορεύοντας στην ουσία, τα ταξίδια των Ισραηλιτών στο νησί. Στο μεταξύ, παραμένει τις τελευταίες εβδομάδες στον κόκκινο χάρτη του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων, ενώ ως χώρα υψηλού κινδύνου κατηγοριοποιείται και από την Γερμανία και την Ολλανδία. Είναι γεγονός ότι αυτά τα δεδομένα ως απόρροια φυσικά, της κακής επιδημιολογικής εικόνας της χώρας, δεν δικαιολογούν ιδιαίτερη αισιοδοξία στον τουριστικό τομέα. Ωστόσο, η εικόνα στα αεροδρόμια δεν είναι αποκαρδιωτική, με τον Ιούλιο να είναι ο πρώτος μήνας που κλείνει σημαντικά την ψαλίδα σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019. Εκτιμάται μάλιστα ότι μέχρι τέλος Ιουλίου το σύνολο της επιβατικής κίνησης θα ξεπεράσει τους 700 χιλιάδες επιβάτες. Μεταφράζοντας αυτούς τους αριθμούς σε δεδομένα του 2019, η Ανώτερη Διευθύντρια Αεροπορικής Ανάπτυξης, Μάρκετινγκ και Επικοινωνίας Hermes Airports Μαρία Κουρούπη, ανέφερε ότι η επιβατική κίνηση θα κλείσει στο 50% του Ιούλη του 2019 - περίοδος κατά την οποία από τα δύο αεροδρόμια είχαν περάσει 1,43 εκατ. επιβάτες (αφικνούμενοι και αναχωρούντες).

Η δε πληρότητα των πτήσεων κυμαίνεται γύρω στο 70%. Σχολιάζοντας στην «Κ» την εικόνα όπως διαμορφώνεται, η κα Κουρούπη ανέφερε ότι από την στιγμή που η επιδημιολογική εικόνα της Κύπρου είναι ρευστή και υπάρχει κλίμα ανασφάλειας, τα δεδομένα είναι ικανοποιητικά, με τον κόσμο να δείχνει έτοιμος να ταξιδέψει μετά από μία μεγάλη περίοδο αδράνειας. Αισιόδοξες, πάντοτε υπό τις περιστάσεις, είναι και οι εκτιμήσεις για τον Αύγουστο, ο οποίος με βάση τον μέχρι στιγμής προγραμματισμό, αναμένεται ότι θα κινηθεί σε παρόμοια επίπεδα με αυτά του Ιουλίου. Ως εκ τούτου, κατά μέσο όρο οι εβδομαδιαίες πτήσεις (αφίξεις) αναμένεται να ανέλθουν στις 720 και για τα δύο αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου. Φυσικά, όπως διευκρινίζεται, κάτι τέτοιο θα ισχύσει νοουμένου ότι δε θα υπάρξουν σοβαρές διαφοροποιήσεις στα επιδημιολογικά δεδομένα της Κύπρου, που να επηρεάσουν το πτητικό πρόγραμμα των αεροπορικών εταιρειών.

Θετική εξέλιξη

«Το ψηλό ποσοστό εμβολιασμού στην Ευρώπη και στην Βρετανία θα δώσει την ώθηση, την συνέχεια και την σταθερότητα που χρειάζεται για να ξεκινήσει η ανάκαμψη του τουρισμού», δήλωσε επίσης στην «Κ» ο Υφυπουργός Τουρισμού Σάββας Περδίος ο οποίος σχολίασε θετικά τα δεδομένα των αεροδρομίων για την επιβατική κίνηση Ιουλίου και τον προγραμματισμό Αυγούστου. Τόνισε, ωστόσο, ότι η κατάσταση ακόμα είναι ρευστή και απρόβλεπτη. Φυσικά, σε περίπτωση βελτίωσης της επιδημιολογικής κατάστασης της Κύπρου, υπάρχει περιθώριο αισιοδοξίας στο Υφυπουργείο και τους εμπλεκόμενους του τουρισμού, για αφίξεις και το φθινόπωρο και επέκταση της τουριστικής περιόδου μέχρι και τον Νοέμβριο ή ακόμα και Δεκέμβριο. Όλα φυσικά, υπό την αίρεση της κατάστασης της πανδημίας τόσο εντός όσο και εκτός Κύπρου.

Πού αποδίδεται

«Υπό τις περιστάσεις, αν πιάσουμε αυτούς τους αριθμούς είναι μια θετική εξέλιξη» σχολίασε ο Υφυπουργός Τουρισμού, υποδεικνύοντας ότι τα δεδομένα της επιβατικής κίνησης ίσως δεν συνάδουν με την κακή μας επιδημιολογική εικόνα. Απέδωσε τα επίπεδα αφίξεων στα ψηλά επίπεδα εμβολιασμού ενός μεγάλου μέρους του πληθυσμού στην ΕΕ και την Βρετανία. Επιχειρώντας μια σύντομη ανάλυση της κατάστασης, εξήγησε ότι έχει αλλάξει η διαχείριση της πανδημίας από τις κυβερνήσεις των χωρών και αυτό αποτυπώνεται στα επίπεδα της επιβατικής κίνησης. Από την μία, δεν υπάρχει πλέον η πρόθεση για ολικά lockdown που να αποτρέπουν τα ταξίδια. Από την άλλη, η απαγόρευση των πτήσεων ή οι αυστηρές ρήτρες που εφαρμόζονται αφορούν όσους ταξιδιώτες δεν έχουν εμβολιαστεί. Όπως στην περίπτωση της βρετανικής κυβέρνησης η οποία δεν έχει επιβάλει ουσιαστικό περιορισμό για ταξίδια σε πορτοκαλί προορισμούς για τους εμβολιασμένους.

Καλύτερος και ο Ιούνης

Καλύτερες ήταν και οι επιδόσεις Ιουνίου, σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες του έτους και φυσικά την αντίστοιχη περίοδο του 2020, αφού ο αριθμός των αφίξεων ήταν αμελητέος. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε η Στατιστική Υπηρεσία τον Ιούνιο του 2021 καταγράφηκαν 184 χιλιάδες αφίξεις τουριστών. Τον Ιούνιο του 2020 οι αφίξεις ήταν στις 9 χιλιάδες, ενώ τον Ιούνιο του 2019 ήταν 509 χιλιάδες. Βάσει αυτών των δεδομένων, ο φετινός Ιούνιος κυμάνθηκε γύρω στο 30% του 2019, κάτι που γίνεται για πρώτη φορά από την έναρξη της πανδημίας, όπως σημείωσε ο υφυπουργός Τουρισμού Σάββας Περδίος.

Στην Αθήνα σήμερα

Τα θέματα τουρισμού θα τεθούν και στο πλαίσιο της τριμερούς συνάντησης Ελλάδας, Κύπρου και Ιορδανίας σήμερα στην Αθήνα. Αναμένεται ότι θα συζητηθεί εκ νέου το θέμα των κοινών τουριστικών πακέτων τα οποία μπήκαν στον πάγο λόγω πανδημίας και οι πιθανότητες επαναφοράς τους, τον ερχόμενο χρόνο. Όπως επισημαίνεται, αυτό συνεπάγεται ότι οι χώρες που θα συμμετέχουν, θα εφαρμόζουν ίδια πρωτόκολλα εισόδου. Επιπλέον, στο πλαίσιο της συνάντησης, θα γίνει ενημέρωση προς την Ελλάδα και την Ιορδανία και ανταλλαγή διαφορετικών πρακτικών αντιμετώπισης της πανδημίας.

Το όχι του Ισραήλ

Πρόκειται καθαρά για επιδημιολογική και όχι πολιτική απόφαση η κατάταξη της Κύπρου στην μαύρη λίστα λόγω της αύξησης των κρουσμάτων τις τελευταίες εβδομάδες, όπως τόνισε ο Σάββας Περδίος, δίνοντας την εκτίμηση ότι παρά τις όποιες επαφές σε πολιτικό επίπεδο, η επιδημιολογική εικόνα της Κύπρου, δεν επιτρέπει ακόμα διαφορετική προσέγγιση από το Ισραήλ. Η πρόσφατη απόφαση του Ισραήλ ήρθε να επιβεβαιώσει τις ανησυχίες των προηγούμενων ημερών. Προκύπτει μάλιστα ότι οι κυπριακές αρχές βρίσκονταν σε επαφή με το Ισραήλ τις τελευταίες εβδομάδες, προσπαθώντας να αποτρέψουν μια τέτοια εξέλιξη, ωστόσο, όπως τόνισε ο Υφυπουργός Τουρισμού, έρχεται ένα σημείο που η αύξηση των κρουσμάτων δεν επιδέχεται άλλων διαβουλεύσεων. Πονοκέφαλο προκαλούν και ανάλογες ανησυχίες οι οποίες έχουν εκφραστεί και από άλλες χώρες από την στιγμή που η Κύπρος κατηγοριοποιήθηκε ως κόκκινη όπως η Γερμανία και η Ολλανδία. «Εφόσον η κατάσταση με τα κρούσματα συνεχίζεται όπως είναι σήμερα δύσκολα θα επιστρέψει. Θα πρέπει να βελτιωθεί η επιδημιολογική μας κατάσταση για να αλλάξει απόφαση το Ισραήλ». Φυσικά είναι ένα θέμα που έχει τεθεί τόσο από το Υπουργείο Εξωτερικών στις πρόσφατες επαφές του Νίκου Χριστοδουλίδη στο Ισραήλ, όσο και από το Υφυπουργείο. Κλειδί για αλλαγή στάσης από το Ισραήλ είναι η μείωση των κρουσμάτων και γενικότερα η καλύτερη εικόνα της Κύπρου σε σχέση με την πανδημία. Θετική η μείωση των τελευταίων ημερών και εκφράζεται η ελπίδα ότι αν μέχρι τα μέσα Αυγούστου θα είναι καλύτερη η κατάσταση τότε το φθινόπωρο θα είναι τουριστικό.

Έντυπη Έκδοση 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίας Ηρακλέους

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση