ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ελέγχονται οι ελεγκτές σημαντικών εταιρειών

Η αρμόδια δημόσια επιτροπή ξεκίνησε την «εποπτεία» μεγάλων οίκων με δειγματικούς ελέγχους

Υπό έλεγχο θα βρίσκονται απ’ εδώ και πέρα οι μεγάλοι ελεγκτικοί οίκοι στην Κύπρο αφού η Επιτροπή Δημόσιας Εποπτείας του Ελεγκτικού Επαγγέλματος έχει ξεκινήσει την πραγματοποίηση επί τόπου ελέγχων σε μεγάλους ελεγκτικούς οίκους ενώ θα ακολουθήσουν και σχετικοί έλεγχοι στις εταιρείες που ελέγχουν οι οίκοι αυτοί.

Στο μικροσκόπιο των επιθεωρητών της Επιτροπής μπαίνουν μία σειρά ζητημάτων, όπως η αξιολόγηση των εσωτερικών συστημάτων ελέγχου διασφάλισης ποιότητας, η συμμόρφωση με τα ισχύοντα πρότυπα ελέγχου διασφάλισης ποιότητας και η συμμόρφωση με τις ισχύουσες ευρωπαϊκές απαιτήσεις που αφορούν στον έλεγχο οντοτήτων δημοσίου συμφέροντος. Παράλληλα, στο μικροσκόπιο τίθενται τα περιεχόμενα της ετήσιας έκθεσης διαφάνειας ενώ θα διεξάγονται και δοκιμές συμμόρφωσης των διαδικασιών και επιθεώρηση των φακέλων ελέγχου για επαλήθευση της αποτελεσματικότητας των εσωτερικών συστημάτων.

Σύμφωνα με τη Γενική Λογίστρια Ρέα Γεωργίου, οι πρώτοι έλεγχοι που πραγματοποιήθηκαν ήδη, αφορούν στα τελικά αποτελέσματα του 2015. «Στόχος είναι να ελεγχθούν όλα τα ελεγκτικά γραφεία αλλά πρωτίστως να γίνει έλεγχος και εποπτεία σε όσα από αυτά ελέγχουν εταιρείες δημοσίου συμφέροντος, δηλαδή δημόσιες εταιρείες, τράπεζες, ασφαλιστικές και όποιες άλλες προβλέπει ο σχετικός νόμος», ανέφερε στην Οικονομική «Κ» η κ. Γεωργίου η οποία προεδρεύει της Επιτροπής. Ο έλεγχος για τα συγκεκριμένα γραφεία, δηλαδή που ελέγχουν εταιρείες δημοσίου συμφέροντος, δεν μπορεί να δοθεί σε τρίτους, εξήγησε, προσθέτοντας πως για τους υπόλοιπους ελεγκτές, την εποπτεία έχει ο ΣΕΛΚ μέσω του ACCA.

«Πλέον, η Επιτροπή, μέσω των δικών της Ελεγκτών, έχει αρχίσει ελέγχους προς αυτά τα γραφεία κάθε ένα από τα οποία θα πρέπει να ελέγχεται ανά τριετία, ενώ για τα υπόλοιπα, που δεν είναι ελεγκτές εταιρειών δημοσίου συμφέροντος, οι έλεγχοι θα είναι ανά εξαετία», εξήγησε. Η Επιτροπή είχε προκηρύξει διαγωνισμό για αγορά υπηρεσιών δύο επιθεωρητών για 5400 ώρες ή για υπολογιζόμενη περίοδο τριών ετών ενώ έχει ήδη καταρτιστεί πλάνο εργασιών.

Σύμφωνα με την κ. Γεωργίου, έχουν ήδη ολοκληρωθεί οι έλεγχοι στους λεγόμενους bif four οίκους (Deloitte, PwC, KPMG, EY) σε εταιρικό επίπεδο ενώ ακολούθως θα επιλεγούν συγκεκριμένες εταιρείες που ελέγχονται από αυτούς για να διαπιστωθεί ο τρόπος με τον οποίο πραγματοποιήθηκε ο κάθε έλεγχος. Το δεύτερο στάδιο της διαδικασίας, κατά τη Γενική Λογίστρια, θα ξεκινήσει το δεύτερο εξάμηνο του 2016. «Για διενέργεια των ελέγχων, ακολουθούνται τα ευρωπαϊκά πρότυπα που λήφθηκαν μέσω ανεξάρτητων ευρωπαϊκών σωμάτων», εξήγησε.

Υπό έλεγχο 15

Με βάση το σημερινό μητρώο της Επιτροπής, συνολικά 15 οίκοι ελέγχουν εταιρείες δημοσίου συμφέροντος και για τους οποίους υπάρχει υποχρέωση να ελέγχονται μία φορά κάθε τρία χρόνια. Πρόκειται για τους εξής οίκους: Α.Ε. Charalambous & Co Auditors Ltd, A.V. Savvides & Partners Ltd,Cosmoco Services Ltd, Costas Tsielepis & Co Ltd,Deloitte Ltd, Ernst & Young Cyprus Ltd (EY), G. Kalopetrides & Partners Ltd, Intertax Audit Ltd, JCP Auditco Ltd, Joannides Co Ltd, KPMG Ltd, MGI Gregoriou & Co Ltd, Nicos Voskarides, Price Warehouse Coopers Limited (PwC) και Βασίλης Ν. Γεωργιάδης & Σια.

Όπως είναι αναμενόμενο KPMG, PwC, Deloitte και ΕΥ είναι οι ελεγκτές των πλείστων εκ των εταιρειών που θεωρούνται ως δημοσίου συμφέροντος. Οι επιθεωρήσεις βασίζονται στην κοινή εποπτική μεθοδολογία ελέγχου Common Audit Inspection Methodology (CAIM) που αναπτύχθηκε και ακολουθεί το Ευρωπαϊκό Σώμα Επιθεωρήσεων Ελέγχου (European Audit Inspection Group) του οποίου μέλη είναι όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Περιλαμβάνουν έλεγχους συστημάτων διασφάλισης ποιότητας σε επίπεδο ελεγκτικού οίκου και επιθεωρήσεις σε φακέλους ελέγχου των εταιρειών. Η επιλογή φακέλων ελέγχου για επιθεώρηση βασίζεται πάνω σε κριτήρια αξιολόγησης κινδύνου ενώ ένας μικρός αριθμός των φακέλων ελέγχων θα επιλέγονται τυχαία.

Αλλάζει η νομοθεσία

Η πρόεδρος της Επιτροπής σχολίασε πως η σχετική εναρμονιστική νομοθεσία και κανονισμοί βρίσκονται στα τελικά στάδια ετοιμασίας ώστε να προχωρήσουν προς έγκριση. Κατά την ίδια, φέτος δεν προβλέπεται να υπάρξει θέμα επιβολής των οποιωνδήποτε ποινών αλλά μέχρι να προκύψουν τα πρώτα τελικά αποτελέσματα, εκτιμά πως ο τροποποιητικός νόμος θα είναι σε ισχύ ώστε να μπορεί να εφαρμοστεί .

«Στόχος μας είναι να διασφαλιστεί η αξιοπιστία του ελεγκτικού επαγγέλματος μέσω των ελέγχων», σχολίασε η Ρ. Γεωργίου αναφέροντας όμως πως η Επιτροπή δεν πρόκειται να ανατρέξει σε προηγούμενες χρονιές για ελέγχους, παρά τα όσα προηγήθηκαν και αφορούσαν εταιρείες δημοσίου συμφέροντος και το ρόλο τους στην κρίση. Οι πρώτοι έλεγχοι θα αφορούν τα τελικά αποτελέσματα του 2015, επανέλαβε. Στη Επιτροπή επίσης συμμετέχουν οι Ανδρέας Ζαχαριάδης, Δήμητρα Καλογήρου, Φειδίας Πηλείδης και Σωτήρης Μαρκίδης.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση