ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Όλοι στην αναμονή για το ΓεΣΥ

Οι θέσεις κομμάτων και φορέων μαζί με το πολιτικό παρασκήνιο

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Ως ωρολογιακή βόμβα στα χέρια του εκάστοτε Προέδρου της Δημοκρατίας θεωρείται για πολιτικούς κύκλους το κεφάλαιο του Γενικού Συστήματος Υγείας.

Σε αυτό το πλαίσιο καλείται και η κυβέρνηση να βρει εκείνες τις λύσεις που θα τροχοδρομήσουν την υλοποίηση του ΓεΣΥ. Την ιδια ώρα όμως που ο Γιωργος Παμποριδης ειναι έτοιμος να παρουσιάσει στους πολιτικούς αρχηγούς δυο νομοσχέδια για το θέμα, στο παρασκήνιο καταγράφονται τάσεις που αποδυκνειουν την πολυπλοκότητα του όλου εγχειρήματος.

Οι φόβοι βιωσιμότητας

«Το ΓεΣΥ, όπως έχει σχεδιαστεί, δεν πρόκειται να υπάρξει και αυτό είναι θέμα επίγνωσης της πραγματικότητας» τόνισε πολιτική πηγή στην «Κ» εστιάζοντας κυρίως στο θέμα της αυτονόμησης των νοσηλευτηρίων, το οποίο αποδεικνύεται να είναι μία από τις συμπληγάδες που δεν επιτρέπουν την εφαρμογή του. Επί του θέματος έχει τοποθετηθεί και ο υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης επανειλημμένως, επισημαίνοντας ζητήματα που αφορούν την οικονομικά βιώσιμη πτυχή του ΓεΣΥ.

Από την άλλη, αρμόδιες πηγές τόνισαν στην «Κ» πως ακόμη και αυτά τα έξι σημεία που συμφώνησαν οι πολιτικοί αρχηγοί είναι «μία τυπικότητα που αν μη τι άλλο δείχνει πως έχουμε χρόνια μπροστά μας μέχρι και την πλήρη εφαρμογή ενός συστήματος Υγείας. «Εμείς θέλουμε να μπει το νερό στο αυλάκι. Και αυτό ως κυβέρνηση το έχουμε κάνει» υπογράμμισε, από την άλλη, στην «Κ» αρμόδια πολιτική πηγή.

Το νερό στο αυλάκι μπαίνει με τον Υπ. Υγείας να παρουσιάζει τα νομοσχέδια για Γεσυ και αυτονόμηση των νοσηλευτηριων με τον ίδιο να παρουσιάζεται ως ιδιαίτερα αισιόδοξος για την έκβαση της όλης κατάστασης, χαρακτηρίζοντας ιστορικό γεγονός τη συμφωνία που επετεύχθη στη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη.

Σε δηλώσεις του στο κρατικό ραδιόφωνο ανέφερε πως τα κόμματα, ακόμα και εκείνα της αντιπολίτευσης, επέδειξαν την πολιτική ωριμότητα ώστε να γίνει το επόμενο βήμα, αναγνωρίζοντας ότι αυτό αποτελεί αδήριτη ανάγκη.

Θετικά τα κόμματα αλλα με όρους

Πάντως η πλειοψηφία των κομμάτων βλέπει ιδιαίτερα θετικά τις εξελίξεις γύρω από το Γενικό Σχέδιο Υγείας. Με τις τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών μετά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο να κρίνονται θετικότερες από του αναμενομένου, με το ΑΚΕΛ, χαρακτηριστικά, να συναινεί σε «σταδιακή εφαρμογή του ΓεΣΥ μέσα από δεσμευτικά, αυστηρά χρονοδιαγράμματα, συγκεκριμένο περιεχόμενο βάση των μέχρι σήμερα σχεδιασμών του ΟΑΥ (Mc Kensey)».

Το ΔΗΚΟ από την πλευρά του ξεκαθαρίζει πως το σύστημα πρέπει να είναι βιώσιμο και δεν πρέπει να γίνουν σπασμωδικές κινήσεις χωρίς να υπάρξει αναγκαία μελέτη. Ιδιαίτερα θετικά βλέπει τις εξελίξεις η Συμμαχία Πολιτών. Μιλώντας στην «Κ» το στέλεχος της Συμμαχίας Πολιτών Γιάννης Τσαγγαρίδης, εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι υπάρχει για πρώτη φορά πολιτική βούληση από όλους, ενώ εξήρε τη διάθεση του υπουργού για να εφαρμοστεί τελικώς το ΓεΣΥ.

Σημείωσε δε πως θα πρέπει να ληφθούν τα αναγκαία μέτρα για τις λίστες αναμονής μέχρι και τη ψήφιση των νομοσχεδίων.

Προβληματισμός στον ΔΗΣΥ

Την ιδια ώρα στον Συναγερμο φαίνεται να επικρατεί διάσταση απόψεων. Υπάρχουν τα στελέχη που βλέπουν ιδιαίτερα θετικά την εφαρμογή του ΓεΣΥ, καθώς κάτι τέτοιο θεωρούν πως θα ενισχύσει την ανύπαρκτη δημόσια υγεία, ενώ παράλληλα θα προσδώσει πολιτικούς πόντους σε κόμμα και κυβέρνηση.

Υπάρχουν απο την αλλη και τα στελέχη που βλέπουν μάλλον με σκεπτικισμό και προβληματισμό τις εξελίξεις. Αυτά τα στελέχη εκφράζουν ανησυχίες για τη βιώσιμη πτυχή του Γενικού Συστήματος Υγείας αλλα και για το κόστος σημειώνοντας με νόημα πως αυτο των νοσηλευτηρίων δεν έχει γίνει ακόμη γνωστό.

Αντιδράσεις των εμπλεκόμενων

Θα πρέπει να σημειωθεί πως ιδιαίτερες αντιδράσεις υπάρχουν από τους οργανωμένους φορείς γύρω από το κεφάλαιο ΓεΣΥ. Μιλώντας στην «Κ» ο Πρόεδρος της Παγκύπριας Συντεχνίας Νοσηλευτών Παναγιώτης Γεωργίου επεσήμανε πως δεν έχει διαφανεί κάποια σημαντική εξέλιξη καθώς δεν υπάρχουν ημερομηνίες αλλά μάλλον προφορικές συγκλίσεις σε ζητήματα που είναι λίγο πολύ γνωστά, όπως η αυτονόμηση και το λογισμικό.

Από την πλευρά των εργοδοτών και συγκεκριμένα της Ομοσπονδίας Εργοδοτών και Βιομηχάνων (ΟΕΒ), ο πρόεδρος Χρίστος Μιχαηλίδης σε δηλώσεις του στην «Κ» εξέφρασε έντονο προβληματισμό για το μέλλον όχι μόνο του Σχεδίου, αλλά και της οικονομίας γενικότερα, αν τελικά προχωρήσει το ΓεΣΥ πάνω στη βάση που έχει συμφωνηθεί την Πέμπτη. Όπως είπε, «η κυβέρνηση πάει να επιβάλει ένα σχέδιο, χωρίς τη σύμφωνη γνώμη αυτών που θα χρηματοδοτήσουν το εγχείρημα, παραμερίζοντας ταυτόχρονα και έναν από τους πιο υγιείς κλάδους της οικονομίας, των ασφαλίσεων δηλαδή».

Στην ίδια βάση και η αντίδραση του Συνδέσμου Ασφαλιστικών Εταιρειών Κύπρου (ΣΑΕΚ). Ο Σύνδεσμος θεωρεί ότι οι αποφάσεις της Πέμπτης δεν απαντούν «στα καυτά και μεγάλα προβλήματα» που ταλανίζουν την Υγεία και «παραπέμπουν και πάλι στα γνωστά αδιέξοδα που βιώσαμε τα τελευταία χρόνια».

Θα πρέπει να σημειωθεί πως από την πλευρά της Παγκύπριας Συντεχνίας Κυβερνητικών Ιατρών (ΠΑΣΥΚΙ), ο πρόεδρος της συντεχνίας Σωτήρης Κούμας, δήλωσε στην «Κ» ότι «όλοι συμφωνούμε για την ανάγκη να αυτονομηθούν τα δημόσια νοσηλευτήρια, αλλά δεν συμφωνούμε και στον ορισμό αυτής της αυτονόμησης».

Κατά τον ίδιο, επιχειρείται η ημικρατικοποίηση της δημόσιας Υγείας, γεγονός που προβληματίζει, όταν συγκρίνει τι έχει γίνει με προηγούμενους ημικρατικούς οργανισμούς (Κυπριακές Αερογραμμές) και τι επιχειρείται να γίνει με υφιστάμενους (CYTA).

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση