ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Η ενεργειακή ασφάλεια Κύπρου-ΕΕ σε συνέδριο

ΡΑΕΚ: «Θα ανταπεξέλθουμε και το καλοκαίρι με το ρεύμα».

Ολοκληρώθηκαν τη Δευτέρα στη Λευκωσία οι εργασίες του συνεδρίου για την ενεργειακή ασφάλεια στην ΕΕ, που συνδιοργάνωσαν το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ΕΚ) στην Κύπρο και το Υπουργείο Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, με αναφορές, μεταξύ άλλων, στην εφαρμογή της ευρωπαϊκής νομοθεσίας για την ενεργειακή απόδοση στην Κύπρο, τη σημασία της ολοκλήρωσης του υποθαλάσσιου καλωδίου Ισραήλ-Κύπρου-Ελλάδας καθώς και σε έργα του Διαχειριστή Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΔΕΣΦΑ).

Θεοχάρους: Στρατηγική συμμαχία Κύπρου, Ελλάδας, Ισραήλ
Η Ευρωβουλευτής του ΕΛΚ και του ΔΗΣΥ Ελένη Θεοχάρους, σε παρέμβασή της στο συνέδριο ανέφερε ότι η Κύπρος πρέπει να ορθώσει γύρω της μια ασπίδα ενεργειακών συμφερόντων που θα την προστατεύει από τις τουρκικές απειλές και μίλησε και για την ανάγκη στρατηγικής συμμαχίας Κύπρου, Ελλάδας και Ισραήλ στα ενεργειακά ζητήματα, καθώς και για σύζευξη των συμφερόντων Κύπρου-Ρωσίας.

Ξεκινώντας την ομιλία της στο συνέδριο, η κ. Θεοχάρους αναφέρθηκε στην κυπριακή παροιμία «αγκωνίσθειν η Πελομαριού μηλόπιτες», λέγοντας ότι δεν πρέπει να αφήσουμε την ιστορία του φυσικού αερίου να γίνει «μηλόπιτες στα χέρια μιας Πελομαριούς», καθώς πρόκειται για μια πολύ σοβαρή υπόθεση.

Η Ευρωβουλευτής ανέφερε ότι η Ελλάδα θα έπρεπε από καιρό να έχει καθορίσει την ΑΟΖ της με τη συμπερίληψη του Καστελόριζου και είπε ότι στην περίπτωση αυτή η συμμαχία με το Ισραήλ θα είναι απαραίτητη για να ενισχυθεί η στρατιωτική αποτρεπτική ισχύς Κύπρου και Ελλάδας έναντι της Τουρκίας.

«Η Ελλάδα και η Κύπρος μπορούν να παράσχουν στο Ισραήλ στρατηγικό βάθος, που το χρειάζεται», ανέφερε η κ. Θεοχάρους, και συμπλήρωσε ότι η συνεργασία στα ενεργειακά ζητήματα μπορεί να καταστεί καταλύτης λύσεων τόσο στο Κυπριακό, όσο και στο Παλαιστινιακό.

Πρόσθεσε ότι αυτό θα καταστεί εφικτό εφόσον το ζήτημα του φυσικού αερίου δεν εξαντληθεί σε διαδικασίες που εξυπηρετούν διχοτομικές φόρμουλες δύο χωριστών συνιστώντων κρατών στην Κύπρο, αν δεν προσφερθούν κέρδη από το φυσικό αέριο στους Τ/κ πριν τη λύση και αν δεν κλείσει το Κυπριακό με κάποιο φόρμουλα διάλυσης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Συμπλήρωσε ότι για να καταστούν οι υδρογονάνθρακες εργαλείο λύσης, πρέπει να επιτευχθεί μια στρατιωτική συμμαχία της Κύπρου με το Ισραήλ και την Ελλάδα και προέκταση του άξονα αυτού προς την ΕΕ.

Η κ. Θεοχάρους εκτίμησε εξάλλου ότι η Τουρκία θα κλιμακώσει τις προκλήσεις της έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενόψει της ανάληψης της Προεδρίας της ΕΕ. Πρόσθεσε ακόμη ότι η Αγκυρα πιθανόν να αντιδράσει δυναμικά σε περίπτωση καθορισμού της ΑΟΖ της Ελλάδας με τη συμπερίληψη του Καστελόριζου, με την ανάπτυξη του τουρκικού στόλου και την αποστολή ερευνητικών σκαφών στα δυτικά της Κύπρου.

Είπε επίσης ότι το στοίχημα για την Κύπρο είναι να καταστεί απαραίτητος ενεργειακός προμηθευτής για την ΕΕ, διαδραματίζοντας αξιόπιστα το ρόλο αυτό και αποκλείοντας έτσι πολιτικές εκβιασμών.

Πρόσθεσε ότι το υγροποιημένο φυσικό αέριο μπορεί να μεταφέρεται στην Ευρώπη μέσω αγωγών ή τάνκερ ή να μετατρέπεται σε ηλεκτρική ενέργεια στην Κύπρο και να μεταφέρεται προς την Ελλάδα και την Ευρώπη ή το Ισραήλ και την Μέση Ανατολή.

Τέλος ανέφερε ότι η Κύπρος καθυστερεί να αποφασίσει αναφορικά με την κατασκευή τερματικού υγροποίησης φυσικού αερίου. Πρόσθεσε ότι το Ισραήλ φαίνεται έτοιμο να επενδύσει στον τομέα αυτό και να συνεργαστεί με την Κύπρο για την προστασία των εγκαταστάσεων και συμπλήρωσε ότι δεν πρέπει να χαθεί η ευκαιρία αυτή.

ΡΑΕΚ: Θα ανταπεξέλθουμε και το καλοκαίρι με το ρεύμα
Από την πλευρά του, ο Αντιπρόεδρος της ΡΑΕΚ Κωνσταντίνος Ηλιόπουλος αναφέρθηκε στην ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού, την ικανότητα δηλαδή του συστήματος να εφοδιάζει τους καταναλωτές με ηλεκτρισμό και αέριο, προσθέτοντας ότι η διασφάλισή του αποτελεί καθήκον της ΡΑΕΚ.

Περιέγραψε εξάλλου την κατάσταση στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας στην Κύπρο και στο υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο, αναφέρθηκε στην προώθηση των ΑΠΕ και στα επενδυτικά σχέδια της Κύπρου για την ενίσχυση της ασφάλειας του ενεργειακού εφοδιασμού, ενώ μίλησε και για το νομοθετικό πλαίσιο που διέπει την αγορά φυσικού αερίου στην Κύπρο.

Αναφερόμενος στην καταστροφή που επήλθε στην παραγωγή ενέργειας στο νησί μετά την έκρηξη στο Μαρί, το περασμένο καλοκαίρι, με την απώλεια 800 περίπου MW, ο κ. Ηλιόπουλος συμπλήρωσε ότι η Κύπρος αναμένεται να ανταπεξέλθει κατά το επόμενο καλοκαίρι στις απαιτήσεις της ενεργειακής κατανάλωσης, με μονάδες παραγωγής που βρίσκονται σε έδαφος που ελέγχει η Δημοκρατία.

Ο Αντιπρόεδρος της ΡΑΕΚ είπε επίσης ότι αποτελεί επιτακτική ανάγκη η σύντομη έλευση του φυσικού αερίου στην Κύπρο από τα αποθέματα του τεμαχίου 12 της ΑΟΖ. Μίλησε επίσης για το ενδεχόμενο ενδιάμεσων λύσεων για σκοπούς ηλεκτροπαραγωγής, εφόσον σημειωθεί καθυστέρηση στην έλευση του κυπριακού φυσικού αερίου, ώστε να καταστούν λογικές οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος.

Παπαναστασίου: Περισσότερα ατυχήματα κατά τις γεωτρήσεις
Ο Κοσμήτορας της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κύπρου Πάνος Παπαναστασίου αναφέρθηκε στα θέματα της ασφάλειας και των περιβαλλοντικών κανόνων στις υπεράκτιες γεωτρήσεις, εξετάζοντας παραδείγματα ατυχημάτων σε γεωτρήσεις και πλατφόρμες κατά το παρελθόν, σε διάφορες περιοχές του πλανήτη.

Όπως είπε, τα περισσότερα ατυχήματα συμβαίνουν κατά τη διάρκεια των ερευνητικών γεωτρήσεων, λόγω των πολύ υψηλών πιέσεων που ασκούνται σε βάθος 5-9 χλμ κάτω από τη θάλασσα, όπου κατεβαίνει το γεωτρύπανο.

Αναφερόμενος στο ρόλο της ΕΕ και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στα θέματα αυτά, ο κ. Παπαναστασίου ανέφερε ότι οι Κύπριοι Ευρωβουλευτές θα πρέπει να υποστηρίξουν την εφαρμογή των αυστηρότερων δυνατών μέτρων και προδιαγραφών για την ασφάλεια και την προστασία του περιβάλλοντος, ενώ είπε ότι απαιτείται και η εξάπλωση καλών πρακτικών εντός της ΕΕ.
Τέλος, ανέφερε ότι πρέπει να αναθεωρηθεί η συμπεριφορά των εμπλεκόμενων εταιρειών, οι οποίες ασκούν πίεση για μείωση του κόστους της γεώτρησης, κάτι που όπως ανέφερε αποβαίνει σε βάρος του περιβάλλοντος και της ασφάλειας.

Φαραντούρης: Ανάγκη κατασκευής τερματικού υγροποίησης
Ο επίκουρος καθηγητής του Πανεπιστημίου Πειραιά Νικόλαος Φαραντούρης αναφέρθηκε με τη σειρά του στην ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού, λέγοντας ότι η ενεργοβόρος οικονομική δραστηριότητα στην Ευρώπη οδηγεί σε συρρίκνωση των ενεργειακών αποθεμάτων και συνεπάγεται την εξάρτηση των κρατών μελών από τρίτες χώρες.

Είπε ότι μετά τη Συνθήκη της Λισαβόνας, τα θέματα ενέργειας αποτελούν θέματα συντρέχουσας αρμοδιότητας της ΕΕ με τα κράτη μέλη. Συμπλήρωσε ότι παλαιότερα τα κράτη δεν ήθελαν να μεταβιβάσουν αρμοδιότητες στην ΕΕ στον τομέα αυτό, λόγω της ύπαρξης συμφωνιών σε διμερές επίπεδο, ενώ είπε ότι κρίσιμα γεγονότα αναφορικά με τη διαφοροποίηση των ενεργειακών πηγών, οδήγησαν στη δημιουργία ευρωπαϊκής ενεργειακής πολιτικής.

Αναφερόμενος στους τέσσερεις πυλώνες της ενεργειακής πολιτικής της ΕΕ, ο κ. Φαραντούρης αναφέρθηκε στη λειτουργία της εσωτερικής αγοράς, τη διασφάλιση του ενεργειακού εφοδιασμού, την ενεργειακή αποδοτικότητα και τη διασύνδεση των ενεργειακών δικτύων.

Τέλος, μίλησε για την ανάγκη κατασκευής τερματικού υγροποίησης φυσικού αερίου και τη δημιουργία αγωγών, κάτι που όπως είπε είναι τεχνικά εφικτό και δικαιολογείται από το μέγεθος των κοιτασμάτων της Λεβαντίνης και των πιθανών αποθεμάτων νοτίως της Κρήτης.

Κατά την έναρξη του συνεδρίου, χαιρετισμό απηύθυνε ο Επικεφαλής του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο Τάσος Γεωργίου, ο οποίος αναφέρθηκε στο έντονο ρόλο που διαδραματίζει το Ευρωκοινοβούλιο στα ενεργειακά θέματα, που, όπως είπε, επηρεάζουν το μέλλον των Ευρωπαίων πολιτών.

Το 2016 Το υποθαλάσσιο καλώδιο Ισραήλ, Κύπρου και Ελλάδας
Τεχνική και πολιτική πρόκληση ιστορικής σημασίας για το μέλλον του Ισραήλ, της Κύπρου και της Ελλάδας, αλλά και της ΕΕ είναι η ολοκλήρωση του υποθαλάσσιου καλωδίου που θα συνδέει τις τρεις χώρες, δήλωσε ο Διοικητικός Σύμβουλος της ΔΕΗ – Quantum Energy Γιώργος Κίλλας κατά τη διάρκεια παρέμβασής του στο συνέδριο.

«Η υλοποίηση το έργου αποτελεί όχι μόνο τεχνική αλλά και πολιτική πρόκληση ιστορικής σημασίας για το μέλλον των τριών χωρών αλλά και της ΕΕ», είπε ο κ. Κίλλας.

Αναφερόμενος στην ενεργειακή ασφάλεια εξέφρασε τη θέση ότι το έργο θα αποτελέσει ενεργειακή γέφυρα μεταξύ δύο ηπείρων της Ασίας και της Ευρώπης. Από τη μία, είπε, θα σημάνει το τέλος της ενεργειακής απομόνωσης της Κύπρου, από την άλλη θα εξασφαλίσει ενεργειακή ασφάλεια για το Ισραήλ ενώ η Ελλάδα θα αποκτήσει μια επιχειρησιακή ευελιξία στη διαχείριση της ενέργειας. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ανέφερε ότι η ροή του ηλεκτρισμού του καλωδίου μπορεί να είναι και αντίστροφη.

Μεταξύ άλλων ανέφερε ότι το υποθαλάσσιο ηλεκτρικό καλώδιο 540 ναυτικών μιλιών θα ποντιστεί σε βάθος 2 χιλιάδων μέτρων και θα έχει την ικανότητα να μεταφέρει ηλεκτρική ενέργεια 2000mw. Πρόκειται είπε για ένα έργο «τεχνικά εφικτό και οικονομικά βιώσιμο». Απαντώντας σε ερώτηση για το κόστος, εξέφρασε την εκτίμηση ότι η χρήση του φυσικού αερίου και των ΑΠΕ θα μειώσει το κόστος του ηλεκτρισμού για τους καταναλωτές και διευκρίνισε ότι το καλώδιο θα μπορεί να μεταφέρει ηλεκτρισμό και από ανεξάρτητους παροχείς ενέργειας.

Ο κ. Κίλλας ανέφερε ότι βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη οι τεχνοοικονομικές μελέτες, οι οποίες αναμένεται να ολοκληρωθούν πριν το τέλος του χρόνου, η ΔΕΗ Quantum Energy έχει αναλάβει την εξασφάλιση της πλήρους χρηματοδότησης του έργου. Το έργο αναμένεται να αποπερατωθεί το 2016 σε 36 μόλις μήνες μετά από την έγκριση των τεχνοοικονομικών μελετών.

ΔΕΣΦΑ: Οι καταναλωτές ζητούν φυσικό αέριο
Αυξητική είναι η τάση στην κατανάλωση του φυσικού αερίου στην Ευρώπη πράγμα που συνεχίζεται, δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος του Διαχειριστή Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΔΕΣΦΑ) Γεώργιος Παπαρσένος, ο οποίος κατά τη διάρκεια δικής του παρέμβασης στο συνέδριο παρουσίασε τη στρατηγική και τις προοπτικές του ΔΕΣΦΑ.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ως προς τη διάσταση απόψεων για τη δημιουργία αγωγού ή τερματικού υγροποίησης στην Κύπρο για τη μεταφορά φυσικού αερίου, είπε ότι το θέμα δεν είναι μόνο οικονομικό αλλά και πολιτικό και έχει να κάνει με την ενεργειακή ασφάλεια. Η ΔΕΠΑ (Δημόσια Επιχείρηση Αερίου), ανέφερε, έχει διεξάγει προκαταρκτικές μελέτες σκοπιμότητας όσον αφορά τις δύο διαφορετικές λύσεις και θεωρεί ότι είναι εφικτές από τεχνικής και οικονομικής άποψης.

Ο κ. Παπαρσένος ενημέρωσε τους σύνεδρους μεταξύ άλλων για το γεγονός ότι ο ΔΕΣΦΑ αυτή τη στιγμή είναι σε μεταβατικό στάδιο αφού έχει αρχίσει η διαδικασία ιδιωτικοποίησής του. Ανέλυσε επίσης τα διάφορα έργα στα οποία συμμετέχει ο ΔΕΣΦΑ, με ειδική αναφορά στις εργασίες αναβάθμισης του σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου στη Ρεβυθούσα, στο Σαρωνικό.

ΕΚ: Ευρωπαϊκή οδηγία για την ενέργεια
Στην πρόταση της ευρωπαϊκής οδηγίας για την ενεργειακή απόδοση, η οποία είναι υπό διαμόρφωση αυτή τη στιγμή σε επίπεδο θεσμικών οργάνων της ΕΕ αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια της παρέμβασής της η Υπεύθυνη Τύπου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ΕΚ) για το θέμα Κριστίνα Αντιγόνη Ελεφτεριέ.

Οπως είπε η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατατέθηκε στις 22 Ιουνίου το 2011, στις 28 Φεβρουαρίου η αρμόδια Επιτροπή του ΕΚ συζήτησε και ψήφισε επί του κειμένου με την κατάθεση πέραν των 2.000 τροπολογιών από τους ευρωβουλευτές. Πρόσθεσε ότι στις 11 Απριλίου αρχίζουν οι τριμερείς διαπραγματεύσεις μεταξύ των τριών θεσμικών οργάνων (Επιτροπή, ΕΚ και Συμβούλιο). Η δανική προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, ανέφερε, φιλοδοξεί να ολοκληρωθεί η συζήτηση του θέματος εντός Μαΐου ή Ιουνίου με την τελική ψηφοφορία στην Ολομέλεια του ΕΚ να αναμένεται να διεξαχθεί το Σεπτέμβριο.

Η κ. Ελεφτεριέ ανέφερε ότι στην πρόταση νόμου συμπεριλαμβάνεται πρόνοια για υποχρεωτικές ανακαινίσεις του 2,5% των δημόσιων κτιρίων άνω των 250 τετραγωνικών μέτρων για την οποία υπάρχουν διαφωνίες σε επίπεδο Συμβουλίου. Παρουσίασε και άλλες πρόνοιες, όπως την πρόταση του ΕΚ για παρακράτηση του αριθμού δικαιωμάτων εκπομπών, την πρόνοια για υποχρεωτική εξοικονόμηση ενέργειας για επιχειρήσεις κοινής ωφελείας με προβλεπόμενη μείωση 1,5% των πωλήσεών τους καθώς και την εισαγωγή ενός μοναδικού σημείου επαφής για καταναλωτές όσον αφορά στην εξοικονόμηση ενέργειας.

Επ. Περιβάλλοντος: Ενημέρωση για ενεργειακή απόδοση
Η Κύπρος έχει ανάγκη από μεγαλύτερο βαθμό ενημέρωσης όσον αφορά στα θέματα της ενεργειακής απόδοσης, καθώς και τροποποίησης της νομοθεσίας έτσι ώστε να γίνονται πιο συχνές επιθεωρήσεις και να υπάρχουν ψηλότερες ποινές για τους παραβάτες, δήλωσε ο Επίτροπος Περιβάλλοντος Χαράλαμπος Θεοπέμπτου, ο οποίος στη δική του παρουσίαση επικεντρώθηκε στην περίπτωση της Κύπρου όσον αφορά στο «acquis communautaire» για την ενεργειακή απόδοση.

Σύμφωνα με τον κ. Θεοπέμπτου, χρειάστηκαν πολλά χρόνια και εξακολουθούν ακόμη να υπάρχουν προβλήματα στην εφαρμογή της εναρμονιστικής νομοθεσίας για το θέμα. Εξέφρασε παράλληλα τη θέση ότι είναι αναγκαία η συνεργασία των μεσογειακών χωρών στο θέμα αυτό καθώς οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι μεσογειακές χώρες είναι εντελώς διαφορετικές από εκείνες των βόρειων ευρωπαϊκών χωρών.

Ο Επίτροπος Περιβάλλοντος αναφέρθηκε και στο θέμα του προγραμματισμού της ΕΕ για το μέλλον, αποκαλώντας το «καυτό θέμα» και έκανε έκκληση για την επαναφορά σε πιο μεγάλο βαθμό εκ μέρους της ΕΕ των ‘βέλτιστων πρακτικών’ έτσι ώστε να μπορούν οι περιβαλλοντικές οργανώσεις, ΜΚΟ αλλά και η πολιτεία να έχουν απτά παραδείγματα πρακτικών που λειτουργούν στη πράξη.

www.kathimerini.com.cy με πληροφορίες από ΚΥΠΕ

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση