ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Α. Γιασεμίδης: Εφικτός ο στόχος για assets 25 δισ.

Υπάρχουν μεγάλες αγορές με σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης για τα Επενδυτικά Ταμεία

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Προς συγκεκριμένες αγορές με σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης επικεντρώνει τις δράσεις προβολής του τομέα, ο Κυπριακός Σύνδεσμος Επενδυτικών Ταμείων (CIFA). Αγορές όπως της Ινδίας, του Ισραήλ και της Μέσης Aνατολής βρίσκονται στο επίκεντρο των προσπαθειών του Συνδέσμου. Σύμφωνα με τον Ανδρέα Γιασεμίδη, πρόεδρο του CIFA, η Κύπρος εξελίσσεται σε προορισμό επενδυτικών ταμείων για διασυνοριακές επενδύσεις και με τις επερχόμενες ρυθμιστικές βελτιώσεις, η ελκυστικότητά της θα αυξηθεί ακόμα περισσότερο.

Την ίδια ώρα, εκφράζει την άποψη πως δεν είναι εφικτό να υπάρξουν από τη μία μέρα στην άλλη δεκάδες χιλιάδες Επενδυτικά Ταμεία στην Κύπρο τα οποία να διαχειρίζονται τρισεκατομμύρια, άρα χρειάζεται μια ρεαλιστική ματιά επί του θέματος.

- Ποια είναι σήμερα τα δεδομένα στον τομέα των Επενδυτικών Ταμείων;

- Μετά από το σοκ που προκάλεσε η πανδημία του κορωνοϊού και μία αναπόφευκτη περίοδο προσαρμογής, ο τομέας των συλλογικών επενδύσεων διεθνώς καταγράφει σημαντική άνοδο. Το γενικότερο οικονομικό κλίμα (χαμηλά επιτόκια, αβεβαιότητα, συνεχώς αυξανόμενη πολυπλοκότητα διενέργειας πράξεων για λιανικούς επενδυτές) ευνοεί την στροφή προς της συλλογικές επενδύσεις. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, που δημοσιεύτηκαν την περασμένη Πέμπτη, στο τέλος Ιουνίου 2021, τα υπό διαχείριση περιουσιακά στοιχεία των Επενδυτικών Ταμείων ανήλθαν στο επίπεδο ρεκόρ των 10,6 δισ. ευρώ, ενώ οι Οργανισμοί Συλλογικών Επενδύσεων (ΟΣΕ) με δραστηριότητες αυξήθηκαν σε 172. Παράλληλα, εκκρεμεί σημαντικός αριθμός αιτήσεων αδειοδότησης ενώπιον της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, των οποίων η σταδιακή έγκριση θα αυξήσει ακόμα περισσότερο και τον αριθμό των Οργανισμών και το σύνολο των υπό διαχείριση κεφαλαίων εφόσον δραστηριοποιηθούν.

Εδώ θα ήθελα να εκφράσω τόσο τις προσωπικές μου ευχαριστίες όσο και ολόκληρου του Διοικητικού Συμβουλίου του CIFA, στην απερχόμενη πρόεδρο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, κ. Δήμητρα Καλογήρου, για το αξιέπαινο έργο που επιτέλεσε την τελευταία δεκαετία, θέτοντας τις βάσεις για πραγματική ανάπτυξη της Κεφαλαιαγοράς αλλά και των συλλογικών επενδύσεων στην Κύπρο, κάτι που είναι ήδη ορατό από όλους.

- Παρά την αύξηση που καταγράφεται διαρκώς, εντούτοις, τα μεγέθη του τομέα την Κύπρο είναι ακόμα αρκετά μικρά σε σχέση με αυτά σε χώρες όπως το Λουξεμβούργο και η Ιρλανδία. Μπορούμε να φτάσουμε ποτέ σε εκείνα τα επίπεδα;

- Θέτουμε μακροπρόθεσμους στόχους μεν, αλλά παράλληλα επιδιώκουμε να είμαστε σωστοί, άρα παραμένουμε ρεαλιστές όσον αφορά τέτοιους στόχους. Δεν είναι εφικτό να έχουμε από τη μία μέρα στην άλλη δεκάδες χιλιάδες Επενδυτικά Ταμεία στην Κύπρο τα οποία να διαχειρίζονται τρισεκατομμύρια. Οι χώρες που αναφέρατε έχουν αναπτύξει τον τομέα των Επενδυτικών Ταμείων εδώ και δεκαετίες. Εμείς ξεκινήσαμε τη συγκεκριμένη προσπάθεια μόλις το 2013. Αν και ως προορισμός για Επενδυτικά Ταμεία δεν έχουμε τίποτα να ζηλέψουμε από άλλους ευρωπαϊκούς προορισμούς, εντούτοις, το να πείσεις τους διαχειριστές ενός μεγάλου επενδυτικού ταμείου να μεταφέρουν την έδρα τους σε μία άλλη χώρα από την στιγμή που εδώ και δεκαετίες βρίσκονται κάπου αλλού αποτελεί μια ιδιαίτερη πρόκληση. Εμείς, βασιζόμενοι στα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα, ακολουθούμε το δικό μας πλάνο στρατηγικής ανάπτυξης του τομέα. Η Κύπρος είναι ελκυστικός προορισμός, αφού πέραν των άμεσων και έμμεσων επαγγελματικών υπηρεσιών υψηλής ποιότητας που προσφέρει, παραμένει ιδιαίτερα ανταγωνιστική και από πλευράς κόστους, αφού τόσο το κόστος εγκαθίδρυσης όσο και λειτουργίας, είναι πολύ χαμηλότερο από το αντίστοιχο στους προορισμούς που αναφέρατε –Λουξεμβούργο, Ιρλανδία- κι αλλού. Ειδικά για τα Ταμεία μικρού και μεσαίου μεγέθους, τα οποία όμως διαχειρίζονται εκατοντάδες εκατομμύρια, ο παράγοντας κόστος είναι ιδιαίτερα σημαντικός.

- Εξηγήστε μας το πλάνο στρατηγικής ανάπτυξης του τομέα το οποίο αναφέρατε.

- Τα τελευταία χρόνια, δεκάδες διαχειριστών από διάφορες γεωγραφικές περιοχές έχουν επιλέξει την Κύπρο ως βάση τους. Ενδεικτικά, τους προηγούμενους μήνες υπήρξε σημαντικό ενδιαφέρον από διαχειριστές από το Ηνωμένο Βασίλειο, λόγω και του Brexit. Το στρατηγικό πλάνο προώθησης που εφαρμόζει ο CIFA, επεκτείνεται και σε πολλές άλλες αγορές με σημαντικές προοπτικές περαιτέρω ανάπτυξης στον τομέα. Ενδεικτικό παράδειγμα η τεράστια αγορά της Ινδίας, από την οποία ήδη καταγράφεται αυξημένο ενδιαφέρον μετά το πρόσφατο διάταγμα της ινδικής κυβέρνησης, το οποίο ενεργοποιεί τη δυνατότητα Επενδυτικά Ταμεία να επενδύουν από και προς την ασιατική χώρα μέσω Κύπρου. Μάλιστα, στα πλαίσια προώθησης της Κύπρου ως ιδανικού προορισμού Επενδυτικών Ταμείων, στις 12 Οκτωβρίου, ο CIFA διοργανώνει ειδικό διαδικτυακό συνέδριο, το οποίο αναμένεται να παρακολουθήσουν πέραν των 200 επαγγελματιών του τομέα από την Ινδία.

Επίσης, σημαντικές προοπτικές υπάρχουν και από το γειτονικό Ισραήλ, αφού οι εκεί διαχειριστές μπορούν να αξιοποιήσουν το γεγονός ότι μέσω της Κύπρου αποκτούν πρόσβαση στην ευρωπαϊκή αγορά. Γενικά, η περιοχή της Μέσης Ανατολής προσφέρει σημαντικές ευκαιρίες ανάπτυξης του τομέα. Η Κύπρος ήδη εξελίσσεται στον νέο ευρωπαϊκό προορισμό για διεθνή επενδυτικά ταμεία σύμφωνα με στοιχεία του European Fund and Asset Management Association (EFAMA). Ενδεικτικά, στο τέλος του 2020, το 47% των καθαρών περιουσιακών στοιχείων των κυπριακών Επενδυτικών Ταμείων αφορούσαν διασυνοριακές επενδύσεις. Υψηλότερα ποσοστά συγκεντρώνουν μόνο η Ιρλανδία (92%), το Λουξεμβούργο (92%) και η Μάλτα (76%), προορισμοί οι οποίοι παραδοσιακά παρέχουν υπηρεσίες σε επενδυτικά ταμεία εδώ και δεκαετίες. Το ότι η Κύπρος κερδίζει έδαφος και αναγνώριση διεθνώς στον τομέα, διαφαίνεται και από το γεγονός πως οι μεγαλύτερες διασυνοριακές πλατφόρμες για επενδυτικά ταμεία, έχουν προσεγγίσει τον CIFA για υλοποίηση από κοινού ενημερωτικών και εκπαιδευτικών εργαστηρίων. Ενδεικτικά, συνεργαζόμαστε με τους μεγαλύτερους διεθνείς οργανισμούς στον τομέα όπως η Refinitiv του Ομίλου London Stock Exchange, το Bloomberg και η Clearstream. Παράλληλα, διοργανώνουμε συστηματικά προωθητικά events με διεθνείς ομιλητές και συμμετέχοντες, ώστε να παρουσιάζουμε διαρκώς τα πλεονεκτήματα της Κύπρου και του τομέα στο εξωτερικό.

- Ποιον θεωρείτε τον σημαντικότερο παράγοντα ώστε να συνεχίσει ο τομέας να αναπτύσσεται;

- Η ραγδαία ανάπτυξη των τελευταίων χρόνων διαφαίνεται και από το γεγονός πως τα μέλη του CIFA, ο οποίος ιδρύθηκε μόλις το 2013, πλέον πλησιάζουν τα 400. Ως Σύνδεσμος συνεχίζουμε με σοβαρότητα το έργο μας, που δεν είναι άλλο από την προώθηση της Κύπρου ως διεθνές κέντρο Επενδυτικών Ταμείων. Προς αυτήν την κατεύθυνση, τόσο οι πάρoχοι υπηρεσιών, όσο και η Εποπτική Αρχή, επιβάλλεται να συνεχίσουν να εργάζονται μεθοδικά και με ορθολογική προσέγγιση. Με αυτόν τον τρόπο, μπορούμε να επιτύχουμε τον μεσοπρόθεσμο στόχο για βιώσιμη αύξηση του ενεργητικού των Επενδυτικών Ταμείων στα 25 δισ. ευρώ.

Σε πιο πρακτικό επίπεδο, εξελίξεις όπως η επερχόμενη νομοθετική ρύθμιση για τη εκτέλεση Λειτουργιών Διοίκησης Οργανισμών Συλλογικών Επενδύσεων, η οποία θα ολοκληρώσει το σχετικό ρυθμιστικό πλαίσιο, θα ενδυναμώσει περαιτέρω το ενδιαφέρον για την Κύπρο. Παράλληλα, ετοιμάζουμε εισηγήσεις για φορολογικά κίνητρα, όπως, για παράδειγμα, ένα επενδυτικό ταμείο να έχει την επιλογή να φορολογηθεί με βάση τα υπό διαχείριση περιουσιακά στοιχεία που διαθέτει. Παράλληλα, την περασμένη βδομάδα είχαμε, ως CIFA, την ευκαιρία να παραστούμε στις συναντήσεις που διοργάνωσε ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας με παραγωγικές δυνάμεις της οικονομίας και τις τράπεζες. Μία σημαντική πρωτοβουλία, κατά την οποία είχαμε την ευκαιρία να αναδείξουμε διάφορα ζητήματα που απασχολούν τον τομέα μας κατά την διεξαγωγή συναλλαγών με τις τράπεζες.

- Για την εγχώρια οικονομία, αυτήν που αποκαλούμε παραγωγική, υπάρχουν οφέλη από την αύξηση του αριθμού των επενδυτικών Ταμείων;

- Ήδη, από το σύνολο των 172 Οργανισμών Συλλογικών Επενδύσεων με δραστηριότητες, οι 128 επενδύουν στην Κύπρο, μερικώς ή ολικώς. Οι συγκεκριμένες επενδύσεις στο τέλος Ιουνίου 2021 αντιστοιχούσαν σε 2,3 δισ. ευρώ (21,8% του συνολικού Ενεργητικού Υπό Διαχείριση). Αντίστοιχη σημασία, ωστόσο, έχουν και τα παράπλευρα οφέλη από την ανάπτυξη του τομέα. Τέτοια οφέλη περιλαμβάνουν τη συνεισφορά στα κρατικά έσοδα από πηγές που μέχρι το 2016 δεν ήταν καν διαθέσιμες, τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας όπως διαχειριστών επενδύσεων, λειτουργών συμμόρφωσης, ρίσκου κτλ., την αύξηση των εργασιών των παρόχων υποστηρικτικών υπηρεσιών όπως δικηγόρων, λογιστών κι άλλων. Με τον τομέα της παροχής επαγγελματικών υπηρεσιών να βρίσκεται σε σταυροδρόμι, η ανάπτυξη ενός νέου τομέα που δημιουργεί εξειδικευμένες θέσεις εργασίας και νέες πηγές εσόδων, θα πρέπει να είναι κάτι περισσότερο από καλοδεχούμενη.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση