ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Αγωνία στην Κύπρο για το σχέδιο ηλεκτρικής διασύνδεσης με την Κρήτη

Την Παρασκευή το ελληνικό υπ.Ενέργειας ενημερώνει τις Βρυξέλλες για το εάν στηρίζει το συνολικό έργο PCI ηλεκτρικής διασύνδεσης Aττικής - Κρήτης - Κύπρου - Ισραήλ

Kathimerini.gr

ΧΡΥΣΑ ΛΙΑΓΓΟΥ

Με κομμένη την ανάσα αναμένει ο πολιτικός κόσμος της Κύπρου τις οριστικές αποφάσεις της ελληνικής κυβέρνησης για την ηλεκτρική διασύνδεση της Μεγαλονήσου με την Κρήτη. Την Παρασκευή 4 Οκτωβρίου η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ενέργειας θα πρέπει να ενημερώσει τις Βρυξέλλες για το εάν στηρίζει το συνολικό έργο PCI ηλεκτρικής διασύνδεσης Aττικής - Κρήτης - Κύπρου - Ισραήλ. Η Κύπρος έχει στηρίξει σε αυτή τη διασύνδεση το τέλος της ενεργειακής της απομόνωσης από την ευρωπαϊκή αγορά ηλεκτρισμού και τη βελτίωση του μείγματος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με την αξιοποίηση του ανανεώσιμου δυναμικού της.

Ο σχεδιασμός αυτός κινδυνεύει να τιναχτεί στον αέρα στην περίπτωση που η Ελλάδα αποσύρει τη στήριξή της από το PCI Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ και προχωρήσει τελικά τη διασύνδεση της Κρήτης με την Αττική ως εθνικό έργο, όπως δρομολογήθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση κατά παρέκκλιση του ευρωπαϊκού κανονισμού και με μονομερείς αποφάσεις της ΡΑΕ που η Κομισιόν έχει χαρακτηρίσει παράνομες και έχει ζητήσει την ακύρωσή τους. Η αγωνία στα αρμόδια κυβερνητικά επιτελεία της Κύπρου τις τελευταίες ημέρες έχει κορυφωθεί κυρίως λόγω των γεωπολιτικών επιπτώσεων που θα σηματοδοτήσει μια αρνητική εξέλιξη. Ο γεωπολιτικός παράγοντας δεν είναι εύκολο να παρακαμφθεί από την ελληνική πλευρά στην παρούσα μάλιστα συγκυρία κλιμάκωσης των εντάσεων από την Τουρκία στην περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου.

Τις τελευταίες ημέρες, μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου καταβάλλονται προσπάθειες για μια σύγκλιση μεταξύ του ΑΔΜΗΕ και της κυπριακής κοινοπραξίας ΕuroΑsia Interconnector, προκειμένου η διασύνδεση της Κρήτης με την Αττική να προχωρήσει ως τμήμα του διακρατικού PCI, όπως αρχικά σχεδιάστηκε. Γι’ αυτή την τελευταία προσπάθεια αξιοποιείται και το γεγονός ότι βρίσκονται στην Αθήνα τόσο ο κ. Γιώργος Λακκοτρύπης, υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας της Κύπρου, όσο και ο κ. Γιάννης Κασουλίδης, πρώην υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου και πρόεδρος του συμβουλίου στρατηγικής της EuroAsia Interconnector.

Η πλευρά του EurοΑsia εμφανίζεται ανοιχτή στο να προχωρήσει η διασύνδεση Κρήτης - Αττικής κατά προτεραιότητα και με όχημα τη θυγατρική του ΑΔΜΗΕ, «Αριάδνη interconnection» υπό την προϋπόθεση ότι θα διασφαλισθεί τεχνικά η διασυνδεσιμότητα των ηλεκτρικών συστημάτων των τριών χωρών. Το υπουργείο Ενέργειας δεν έχει αποκλείσει την προοπτική συνεννόησης με την κυπριακή πλευρά, έχει ωστόσο καταστήσει σαφές ότι βασικό κριτήριο για τη λήψη αποφάσεων είναι η ταχύτατη υλοποίηση της διασύνδεσης Κρήτης - Αττικής. Μιλώντας προσφάτως στο συνέδριο της Ελληνικής Ενωσης Επιχειρηματιών, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης τόνισε ότι η κυβέρνηση θέλει να επιταχυνθούν οι ηλεκτρικές διασυνδέσεις των νησιών και κυρίως της Κρήτης, ενώ ενημέρωσε ότι αυτή την εβδομάδα γίνονται συζητήσεις για να κλείσει η εκκρεμότητα που αφορά τον συνδυασμό της με τη διασύνδεση της Κύπρου.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση