ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 
Τελευταία Ενημέρωση: 14:31
32°
Kλασικά και αγαπημένα Jazz, blues, swing, easy listening τραγούδια επιλεγμένα από την «Κ».
ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ
Οικονομία

Ακόμα να αρχίσει η Βουλή να ελέγχει τις πολιτογραφήσεις

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Την ίδια ώρα οι ανακλήσεις των 26 διαβατηρίων που έχουν δοθεί προχωρά με νηπιακά βήματα

Δεν έχει αρχίσει ακόμα να ελέγχει η Βουλή των Αντιπροσώπων τις πολιτογραφήσεις, παρά το ότι η 31η Ιανουαρίου 2020 ήταν η ημέρα που θα ξεκινούσε. Όπως διαπίστωσε τη Δευτέρα η Επιτροπή Εσωτερικών κατά την ενημέρωσή της για την πολιτική της κυβέρνησης όσον αφορά το «Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα», ενώ το 2019 έγινε αλλαγή στο νόμο, εισάγοντας την υποχρέωση του Υπουργικού Συμβουλίου να εκδώσει κανονισμούς για όρους και προϋποθέσεις βάσει των οποίων θα παραχωρούνταν τιμητικές πολιτογραφήσεις και αλλοδαπών επενδυτών από τη Βουλή, ακόμα δεν έχει προχωρήσει σε κάτι τέτοιο.

Η Πρόεδρος της Επιτροπής Εσωτερικών Ελένη Μαύρου κατέστησε σαφές πως μετά την 31η Ιανουαρίου 2020 το Υπουργικό δεν μπορεί να εγκρίνει την τιμητική ή αλλοδαπών επιχειρηματιών πολιτογράφηση και άμα προχωρήσει έστω και σε μία, θα είναι παράνομο και θα πρέπει να θεωρείται άκυρη.

Είπε πως πρέπει να ενημερώσει η εκτελεστική εξουσία το γιατί δεν κατατέθηκαν οι κανονισμοί αυτοί, ενώ υπήρχαν 9 μήνες περιθώριο.
Υπενθυμίζεται πως, σε νόμο που ψήφισε η Βουλή, με 29 ψήφους υπέρ και 17 εναντίον, μετά από σχετική πρόταση νόμου, η τιμητική πολιτογράφηση για λόγους δημόσιου συμφέροντος και η πολιτογράφηση αλλοδαπών επιχειρηματιών και επενδυτών θα επιτρέπονται υπό όρους και προϋποθέσεις που καθορίζονται με κανονισμούς που κατατίθενται στη Βουλή των Αντιπροσώπων για έγκριση και θα δημοσιεύονται στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας. Ο νόμος θα έπρεπε να τεθεί σε ισχύ από την 31η Ιανουαρίου 2020.

Δύσκολη υπόθεση οι ανακλήσεις

Ταυτόχρονα, η υπόθεση των ανακλήσεων των πολιτογραφήσεων 11 επενδυτών και συγκεκριμένα 26 διαβατηρίων που συνδέονται με αυτούς, αποδεικνύεται εξίσωση για δυνατούς λύτες. Στην Επιτροπή ελέχθη πως η τριμελής επιτροπή που ηγείται η Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Δήμητρα Καλογήρου και που συστάθηκε για να ελέγξει αυτές τις περιπτώσεις, η διαδικασία έχει παγοποιηθεί. Ο λόγος, όπως είπαν στην Επιτροπή, είναι πως πρέπει να ελέγξει εξ αρχής αυτά τα 11 ονόματα που απέστειλε το Υπ. Εσωτερικών από δικιά του έρευνα.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ Συνδεθείτε

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ