ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

«Ακούγονται ελληνικά» στα Δ.Σ. των τραπεζών

Στους 47 φτάνουν τα μέλη κυπριακής και ελληνικής καταγωγής, έναντι 20 ξένων - Ελάχιστη εκπροσώπηση γυναικών

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Τα μετοχικά κεφάλαια των τραπεζών είναι πλέον γνωστό ότι αποτελούνται κυρίως από ξένα επενδυτικά ταμεία και μάλιστα, αμερικανικά. Οι κυπριακές τράπεζες έχουν συγκεντρώσει το ενδιαφέρον ξένων επενδυτών, ωστόσο, αν και εκ πρώτης μπορεί κανείς να βγάλει το συμπέρασμα πως και στα Διοικητικά Συμβούλιά τους συμβαίνει το ίδιο, το αποτέλεσμα είναι διαφορετικό. Αναλυτικότερα, στην Κύπρο πρωταγωνιστούν ως μέτοχοι με ισχυρά ποσοστά ξένα επενδυτικά ταμεία από Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, Καναδά, Ευρώπη, αλλά και Μέση Aνατολή.

Τα επενδυτικά ταμεία από το εξωτερικό «ήρθαν για να μείνουν» από το 2013 με την οικονομική κρίση και τις απαιτούμενες ανακεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών που έγιναν πλέον αναγκαίες. Για τα πρόσωπα που απαρτίζουν τα Διοικητικά Συμβούλια των τραπεζών προκύπτει πως περισσότεροι Έλληνες και Κύπριοι απαρτίζουν τα Δ.Σ. Μιλώντας με αριθμούς, από Τράπεζα Κύπρου, Ελληνική Τράπεζα, RCB Bank, Eurobank Κύπρου, Astrobank και Alpha Bank, 47 πρόσωπα είναι Κύπριοι και Έλληνες, ενώ 20 είναι αλλοδαποί. Άρα, αν εκπροσωπούνται περισσότεροι από τους διπλάσιους στα Δ.Σ. των τραπεζών Κύπριοι και Έλληνες, μεγαλώνει η πιθανότητα να ακούγονται και λίγα ελληνικά πίσω από τις κλειστές πόρτες των συμβουλίων, παρόλο που η «τραπεζική γλώσσα» είναι τα αγγλικά.

Ενώ οι πιθανότητες να ακούγονται ελληνικές φωνές αυξάνονται, μέσα στα Διοικητικά Συμβούλια των τραπεζών ακούγονται λιγοστές γυναικείες φωνές. Και αυτό διότι, από τα 47 μέλη των ΔΣ, μόνο 9 είναι γυναικείου φύλου. Η Τράπεζα Κύπρου έχει τρεις, από δύο έχουν Ελληνική Τράπεζα και Astrobank, ενώ από μία γυναίκα στα Δ.Σ. τους έχουν RCB, AlphaBank και Eurobank Κύπρου.

Στην Τράπεζα Κύπρου

Περισσότεροι ξένοι, απαρτίζουν μόνο το Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας Κύπρου. Συγκεκριμένα, μέσα στο Διοικητικό Συμβούλιο συμμετέχουν επτά ξένοι και τέσσερις Έλληνες – Κύπριοι. Πρόεδρος είναι ως γνωστόν -μέχρι να τον διαδεχθεί ο επόμενος- ο δρ Josef Ackermann (ανεξάρτητος διοικητικός σύμβουλος), που έχει υποβάλει την παραίτησή του, αντιπρόεδρος είναι ο κ. Maksim Goldman, εκτελεστικά μέλη είναι ο αναπληρωτής CEO δρ Χριστόδουλος Πατσαλίδης και ο CEO της Τράπεζας, κ. John Patrick Hourican. Τα μη εκτελεστικά μέλη είναι τα εξής: κ. Ιωάννης Ζωγραφάκης (ανεξάρτητος διοικητικός σύμβουλος), κα Μαρία Φιλίππου (ανεξάρτητη διοικητική σύμβουλος), κα Πόλα Χατζησωτηρίου (ανεξάρτητη διοικητική σύμβουλος), κα Anat Bar-Gera (ανεξάρτητη διοικητική σύμβουλος), κ. Arne Berggren (ανεξάρτητος διοικητικός σύμβουλος), κα Lyn Grobler (ανεξάρτητη διοικητική σύμβουλος), δρ Michael Heger (ανεξάρτητος διοικητικός σύμβουλος).

Στο Διοικητικό Συμβούλιο της Ελληνικής Τράπεζας συμμετέχουν πέντε ξένοι και οκτώ Κύπριοι – Έλληνες. Πρόεδρος του Δ.Σ. είναι ο Youssef A. Nasr, αντιπρόεδρος ο Μαρίνος Γιαννόπουλος, ενώ εκτελεστικά μέλη είναι ο CEO της Ελληνικής Ιωάννης Α. Μάτσης και ο ανώτατος εκτελεστικός διευθυντής, Lars Kramer. Τα μη εκτελεστικά μέλη είναι τα εξής: Ειρένα Γεωργιάδου, Stephen John Albutt, David Whalen Bonanno, Ανδρέας Χριστοφίδης, Χριστόδουλος Χατζησταυρής, Μαριάννα ΠαντελίδουΝεοφύτου, δρΕυριπίδης Α. Πολυκάρπου, Andrew Charles Wynn και Δημήτριος Ευσταθίου. Το Δ.Σ. της RCB Bank αποτελείται από τέσσερις ξένους και επτά Κύπριους – Έλληνες. Στη Eurobank Κύπρου υπάρχει μόνο ένας ξένος στο Δ.Σ. και εννέα Κύπριοι – Έλληνες. Στην Astrobank συμμετέχουν τρεις ξένοι, και δέκα Κύπριοι – Έλληνες. Τέλος, στην Alpha Bank Κύπρου δεν συμμετέχει στο Δ.Σ. της κανένας ξένος, αλλά μόνο εννέα Έλληνες – Κύπριοι.

Οι μέτοχοι των μεγάλων

Οι κύριοι μέτοχοι της Τράπεζας Κύπρου είναι οι εξής: Lamesa Holdings S.A. (Renova Group) με 9,27%, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης με 5,02%, η Cyprus Popular Bank με 4,81%, η TD Asset Management με 4,34%, η Senvest με 3,67%, η Osome Investments με 3,32%, και η Eaton Vance με 3,63%. Οι κύριοι μέτοχοι της Ελληνικής είναι οι εξής, αν και αναμένεται να αναδιαμορφωθεί ο χάρτης της τράπεζας με την αύξηση του κεφαλαίου που θα ολοκληρωθεί εντός Μαρτίου: Η Third Point Hellenic Recovery Fund LP με 26,20%, η Wargaming με 24,92%, η Δήμητρα Επενδυτική με 10,05%, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης με 5,37% και η Senvest Cyprus Recovery Investment Fund με 4,9%. Η RCB απαρτίζεται από 10.8 εκατομμύρια μετοχές. Στην RCB ο μεγαλύτερος μέτοχος είναι η Crendaro Investments Limited με 49.9% ή 5.3 εκατ. μετοχών, ενώ η VTB Bank (PJSC) κατέχει το 46,29% ή 5 εκατ. μετοχών. Η Mitarva Limited κατέχει 411 χιλιάδες μετοχές της RCB Bank, δηλαδή το 3.81% του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση