ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ακριβότερη πόλη στον κόσμο το Παρίσι και φθηνότερη το Καράκας

H Αθήνα κατατάσσεται 81η και υπολογίστηκε πως είναι πιο ακριβή από την Πράγα και τη Λισσαβώνα.

Kathimerini.gr

Το Παρίσι, η Σιγκαπούρη και το Χονγκ Κονγκ μοιράζονται την πρωτιά στη λίστα των ακριβότερων πόλεων στον κόσμο, σύμφωνα με σχετική έκθεση του Economist Intelligence Unit. Μεταξύ 133 πόλεων η Αθήνα κατατάσσεται 81η ακολουθώντας τη Στοκχόλμη και το Λουξεμβούργο, ενώ υπολογίστηκε πως είναι πιο ακριβή από την Πράγα και τη Λισσαβώνα.

Το Παρίσι είναι η μοναδική πόλη χώρας-μέλους της Ευρωζώνης που περιλαμβάνεται μεταξύ των δέκα ακριβότερων πόλεων, ενώ από το 2003 η γαλλική πρωτεύουσα κατέχει θέση στην πρώτη δεκάδα. Στους πρώτους δέκα περιλαμβάνονται επιπλέον οι «συνήθεις ύποπτοι» της Ευρώπης, όπως χαρακτηρίζονται από το Economist Intelligence Unit, δηλαδή η Ζυρίχη, η Γενεύη και η Κοπεγχάγη, που είναι εκτός Ευρωζώνης. Ψηλά στην κατάταξη βρίσκονται και άλλες ευρωπαϊκές πόλεις, όπως το Οσλο, που κατέχει τη 12η θέση, η Βιέννη στη 14η, το Ρέικιαβικ στη 15η, το Ελσίνκι και η Φρανκφούρτη που μοιράζονται τη 16η θέση.

Αντιθέτως, ελαφρώς φτηνότερες υπολογίζεται πως είναι οι δύο μεγάλες πρωτεύουσες της Ευρώπης, με το Λονδίνο στην 22η θέση κάτω από το Δουβλίνο και το Μιλάνο, ενώ το Βερολίνο κατατάσσεται στη 45η θέση μετά τις Βρυξέλλες και το Αμστερνταμ. Η Σόφια ανέβηκε σημαντικά κατά 29 θέσεις, στην 90ή. Οσον αφορά τις ΗΠΑ, η ενίσχυση του δολαρίου οδήγησε σε αύξηση του κόστους στέγασης και διαβίωσης σε ολόκληρη τη χώρα, ωστόσο μόνο η Νέα Υόρκη και το Λος Αντζελες την εκπροσωπούν στην πρώτη δεκάδα.

Στην Ασία παρουσιάζονται οι μεγαλύτερες αποκλίσεις, αφού πολλές ασιατικές πόλεις βρίσκονται στην πρώτη δεκάδα, αλλά ταυτόχρονα ορισμένες πόλεις του Καζαχστάν και της Ινδίας εμφανίζονται μεταξύ των φτηνότερων παγκοσμίως.

Οι αλλαγές στην κατάταξη των πόλεων οφείλονται σε μεγάλο βαθμό στη διακύμανση της αξίας των νομισμάτων. Για παράδειγμα, η περιοριστική νομισματική πολιτική που ακολούθησε το 2018 η ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ και η ενίσχυση του δολαρίου επηρέασαν ιδίως τις αναδυόμενες αγορές. Ωστόσο, υπάρχουν και ορισμένες περιπτώσεις, όπως στην Τουρκία και την Αργεντινή, όπου ένας συνδυασμός εξωτερικών και εσωτερικών παραγόντων ευθύνεται για την αλλαγή της κατάταξης των πόλεων.

Χαρακτηριστικά, η Κωνσταντινούπολη κατέγραψε τη μεγαλύτερη πτώση σε σύγκριση με την περυσινή έκθεση υποχωρώντας κατά 48 θέσεις. Η διαβίωση στην Κωνσταντινούπολη έγινε κατά πολύ φθηνότερη (σε όρους δολαρίου) εξαιτίας της μείωσης της αξίας της λίρας και της ανόδου του πληθωρισμού, που ανήλθε στο 25,2% τον Οκτώβριο του 2018.

 

Παρότι παραδοσιακά οι πόλεις της νότιας Ασίας κατέχουν τον τίτλο των φτηνότερων πόλεων παγκοσμίως, το 2017 τελευταία στην κατάταξη βρέθηκε η Δαμασκός, ενώ το 2018 φτηνότερη πόλη αναδείχθηκε το Καράκας, γεγονός που δεν εκπλήσσει.

Σε αυτό το αποτέλεσμα οδήγησαν η πρωτοφανής άνοδος του πληθωρισμού στο 1.000.000% περίπου και η κυκλοφορία του «νέου» υποτιμημένου νομίσματος κατά το 2018. Καίριο ρόλο στην οικονομική κατάσταση διαδραματίζει η υφιστάμενη ασταθής πολιτική κατάσταση. Η παρατήρηση αυτή αφορά όχι μόνο το Καράκας και τη Δαμασκό, αλλά και όλες τις υπόλοιπες πόλεις που απαρτίζουν την τελική δεκάδα της έκθεσης. Ως αποτέλεσμα, όπως παραθέτει το Economist Intelligence Unit, οι περιοχές αυτές καθίστανται επικίνδυνες για να μείνει ή να επισκεφθεί κάποιος.

Προβλέψεις

Σε συνέχεια της επιβράδυνσης που βίωσε η παγκόσμια οικονομία κατά το 2018, θα κινηθεί και το 2019, ενώ το 2020 η ανάπτυξή της θα φτάσει το χαμηλότερο επίπεδο, σύμφωνα με εκτίμηση του Economist Intelligence Unit. Υπαίτιοι για την περαιτέρω επιβράδυνση θα είναι ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ - Κίνας, η διακύμανση των τιμών του πετρελαίου και η εξέλιξη διαφόρων πολιτικών και οικονομικών γεγονότων με χαρακτηριστικό παράδειγμα το Brexit.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X