ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ανάλυση: Πακέτο ανάκαμψης - Τα επίμαχα σημεία και ο βασικός κίνδυνος

Για τους «4» και ειδικά την Ολλανδία η διαδικασία παραμένει ασαφής και η εμπλοκή του Συμβουλίου ανεπαρκής

Kathimerini.gr

Η σημερινή τηλεδιάσκεψη των «27» για τον νέο επταετή προϋπολογισμό της Ε.Ε. (το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2021-7) και το πακέτο ανάκαμψης Next Generation EU είναι δεδομένο ότι δεν θα καταλήξει σε συμφωνία. Θα είναι η πρώτη συζήτηση σε επίπεδο κορυφής για την πρόταση της Επιτροπής σχετικά με το πακέτο ανάκαμψης, που παρουσιάστηκε στις 27 Μαΐου μετά από εντατικές διαβουλεύσεις της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν με τα κράτη-μέλη για να διασφαλίσει ότι το τελικό προϊόν δεν θα απορριπτόταν ευθύς εξαρχής από κανέναν. Είναι κοινή η αίσθηση ότι για να προκύψει λευκός καπνός θα χρειαστεί τουλάχιστον μία σύνοδος με φυσική παρουσία μέσα στον Ιούλιο.

Οι διαπραγματεύσεις σε επίπεδο μόνιμων αντιπροσώπων, αλλά και σε υπουργικές τηλεδιασκέψεις (Eurogroup, Ecofin, Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων) διεξάγονται σε καλό κλίμα, χωρίς τη διατύπωση σκληρών θέσεων και όξυνση των πνευμάτων. Η Επιτροπή, επιπλέον, εκτιμά ότι η διπλή διαπραγμάτευση για το ΠΔΠ και το Next Generation EU μπορεί να διευκολύνει αντί να δυσχεράνει την εξεύρεση λύσης. Σύμφωνα με υψηλόβαθμο κοινοτικό αξιωματούχο, μέσω του ΠΔΠ μπορούν να ικανοποιηθούν αιτήματα χωρών που νιώθουν αδικημένες από το Next Generation EU.

Παρ’ ολ’ αυτά, τα επίμαχα σημεία σχετικά με το πακέτο ανάκαμψης είναι πολλά: το μέγεθος, ο επιμερισμός μεταξύ επιχορηγήσεων και δανείων, τα κριτήρια κατανομής, η διάρκεια ζωής του εργαλείου, ο τρόπος αποπληρωμής κ.ά. Η διάθεση ειδικά των «φειδωλών 4» (Ολλανδία, Σουηδία, Δανία, Αυστρία) να υποχωρήσουν από τη θέση τους κατά των επιχορηγήσεων θα εξαρτηθεί από το βαθμό στον οποίο θα ενσωματωθούν στον μηχανισμό έγκρισης των εθνικών σχεδίων ανάκαμψης τα αιτήματά τους για πιο στενή εμπλοκή του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Η Κομισιόν έχει προτείνει μία διαδικασία βάσει της λεγόμενης «επιτροπολογίας» (comitology), όπου η έγκριση του σχεδίου κάθε χώρας θα αποφασίζεται από την ίδια, λαμβάνοντας υπ’ όψη τις «δεσμευτικές συμβουλές» του Συμβουλίου (χωρίς ωστόσο να απαιτείται ομοφωνία των υπόλοιπων κρατών-μελών για να δοθεί το πράσινο φως).

Για τους «4» - και ειδικά την Ολλανδία, που είναι ο άτυπος ηγέτης τους και της οποίας η κυβέρνηση βρίσκεται σε ιδιαίτερα επισφαλή θέση κοινοβουλευτικά – η διαδικασία αυτή παραμένει ασαφής και η εμπλοκή του Συμβουλίου ανεπαρκής. Χωρίς να διατυπώνουν κάποια συγκεκριμένη αντι-πρόταση, επιμένουν σε ένα πλαίσιο που θα δίνει πιο σημαντική δυνατότητα παρέμβασης στα κράτη-μέλη. Πρόκειται για το πιο λεπτό και επικίνδυνο σημείο της διαπραγμάτευσης.

Κοινοτικοί αξιωματούχοι και διπλωμάτες τονίζουν με κάθε ευκαιρία ότι η κρίση του κορωνοϊού είναι τελείως διαφορετική από την ευρω-κρίση: είναι ένα εξωγενές σοκ, που δεν προέκυψε από τις διαρθρωτικές αδυναμίες της μίας ή της άλλης χώρας και δεν απαιτεί προγράμματα μακροοικονομικής προσαρμογής για να ξεπεραστεί. Η επιμονή ωστόσο των «4» για πιο αυστηρούς όρους για την έγκριση των δαπανών του πακέτου ανάκαμψης, και ειδικά οι πιέσεις για ενισχυμένο ρόλο των κρατών-μελών στη διαδικασία, απειλεί να την μετατρέψει σε κάτι που θα θυμίζει δυσοίωνα τις μέρες του 2010-5. Η κληρονομία της περιόδου εκείνης είναι τόσο τοξική που καμία χώρα του Νότου δεν έχει προσφύγει στη νέα πιστωτική γραμμή του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, παρότι συνεπάγεται σημαντική εξοικονόμηση πόρων και έχει ξεκαθαριστεί σε όλους τους τόνους ότι δεν συνοδεύεται από αιρεσιμότητα μνημονιακού τύπου. Οι πιέσεις των φειδωλών για επαναφορά της από την πίσω πόρτα κινδυνεύουν να διαλύσουν τη θετική ατμόσφαιρα των τελευταίων εβδομάδων και να τινάξουν τη διαπραγμάτευση στον αέρα.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X