ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Aνάσα από Κατάρ στη δοκιμαζόμενη τουρκική οικονομία

Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν υποδέχθηκε χθες στην Αγκυρα τον εμίρη του Κατάρ, Ταμίμ μπιν Χαμάντ αλ Σάνι.

Kathimerini.gr

Μανώλης Κωστίδης

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Ο Ερντογάν την περασμένη εβδομάδα δήλωσε πως «η Τουρκία θέλει το μέλλον της στην Ευρώπη», αλλά αυτό δεν τον εμποδίζει να έρχεται όλο και πιο κοντά με το Κατάρ, που είναι ο σημαντικότερος σύμμαχος, επενδυτής και χρηματοδότης της τουρκικής οικονομίας.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας υποδέχθηκε στην Αγκυρα τον εμίρη του Κατάρ, Ταμίμ μπιν Χαμάντ αλ Σάνι, και μετά τη συνάντησή τους πραγματοποιήθηκε η τελετή υπογραφής εμπορικών και οικονομικών συμφωνιών, που θα δώσουν προσωρινή ανάσα στην τουρκική οικονομία.

Με τη συμφωνία μεταβιβάζονται στο υπερταμείο του Κατάρ το 10% των μετοχών του χρηματιστηρίου της Κωνσταντινούπολης, οι μετοχές του τουρκικού δημοσίου στο μεγαλύτερο εμπορικό κέντρο της Κωνσταντινούπολης, Istinye Park, το εμπορικό λιμάνι της Αττάλειας, ενώ ιδρύεται κοινή εταιρεία για την αξιοποίηση σχεδίου ανάπτυξης του Κεράτιου Κόλπου στην Κωνσταντινούπολη.

Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν πως μόνο από τη μεταβίβαση των μετοχών του χρηματιστηρίου της Κωνσταντινούπολης θα εισρεύσουν 300 εκατομμύρια δολάρια στην τουρκική οικονομία. Ο εκπρόσωπος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, Φαΐκ Οζτράκ, κατηγόρησε την κυβέρνηση Ερντογάν και δήλωσε: «Ηδη δώσατε τα οικόπεδα του Κanal Istanbul, τους δώσατε το εργοστάσιο παραγωγής ανταλλακτικών αρμάτων, δώσατε τις μεταδόσεις των αγώνων ποδοσφαίρου, τώρα τους δίνετε όλα αυτά. Δώστε στο Κατάρ και τους τίτλους ιδιοκτησίας της Τουρκίας»!

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης υποστηρίζουν πως η Αγκυρα έχει δαπανήσει 120 δισεκατομμύρια δολάρια για να συγκρατήσει την ισοτιμία της λίρας, με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν συναλλαγματικά αποθέματα. Μέσα σε αυτό το οικονομικό περιβάλλον, ο Ερντογάν πρότεινε στις ισλαμικές χώρες να κάνουν εμπορικές συναλλαγές με τα εθνικά τους νομίσματα. «Πρέπει να ξεκινήσουμε τις εργασίες μας για εμπόριο με τα εθνικά μας νομίσματα. Για να μειώσουμε την πίεση που ασκούν οι ισοτιμίες του συναλλάγματος, στο εμπόριο και στις οικονομίες μας», σημείωσε ο πρόεδρος της Τουρκίας.

Σε αυτό το κλίμα, ο Χουλουσί Ακάρ για άλλη μία φορά κατηγόρησε τις χώρες της Ε.Ε. για την επέμβαση στο τουρκικό εμπορικό πλοίο «Rosaline A» και υποστήριξε ότι «ξέρουν πως στο ζήτημα της έρευνας στο πλοίο έχουν παραβιάσει το διεθνές δίκαιο και γι’ αυτό ρίχνουν τις ευθύνες ο ένας στον άλλον. Προσπαθούν να κρύψουν την πραγματικότητα. Προσπαθούν να αποφύγουν την αλήθεια, καθώς οι ενέργειές τους δεν έχουν νομική βάση».

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ για την προετοιμασία της συνόδου των υπουργών Εξωτερικών της Συμμαχίας, την επόμενη εβδομάδα. Ο Τσαβούσογλου ανέφερε πως «τόνισα πως είναι απαράδεκτη η ενέργεια εναντίον του πλοίου μας. Συζητήσαμε επίσης για την Ανατολική Μεσόγειο, το Αφγανιστάν, τη Λιβύη, αλλά και το Ναγκόρνο-Καραμπάχ».

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση