ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Από το αποθεματικό θα καλυφθεί το έλλειμμα στο Ταμείο ΑΠΕ και ΕξΕ

Οι Βουλευτές τόνισαν την ανάγκη να γίνουν περισσότερα για προώθηση των ΑΠΕ και μείωση των ρύπων

ΚΥΠΕ

Έλλειμμα παρουσιάζει το Ταμείο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και Εξοικονόμησης Ενέργειας (ΑΠΕ και ΕξΕ), το οποίο θα καλυφθεί από το αποθεματικό του Ταμείου, σύμφωνα με τον προϋπολογισμό που εξέτασε την Τρίτη η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ενέργειας, με τους Βουλευτές να τονίζουν την ανάγκη να γίνουν περισσότερα για προώθηση των ΑΠΕ και μείωση των ρύπων.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Βουλευτής του ΔΗΣΥ Κυριάκος Χατζηγιάννης ανέφερε μετά το πέρας της Επιτροπής ότι το Ταμείο ΑΠΕ και ΕξΕ έχει σκοπό έχει να διασφαλίσει την διείσδυση των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα και να βοηθήσει, ώστε σταδιακά να εισέλθουμε στην πράσινη μετάβαση και πρόκειται για έναν ιδιαίτερα σημαντικό, αναπτυξιακό προϋπολογισμό, με δαπάνες €49 εκ. και έσοδα €28 εκ. Το κενό, ανέφερε θα καλυφθεί από το αποθεματικό του ταμείου.

Ο κ. Χατζηγιάννης πρόσθεσε ότι η φιλοσοφία που πρέπει να επικρατήσει σχετικά με τους πόρους τους Ταμείου είναι υπέρ της επιδότησης των ΑΠΕ κα υπέρ της επιδότησης λειτουργία των ΑΠΕ τόσο για νέα σχέδια όσο και για υφιστάμενες ΑΠΕ. Σημείωσε ότι υπάρχει μια σύγχυση για το πόσα χρήματα χρησιμοποιούνται και από πού προέρχονται. Όπως είπε, υπάρχει μια πληθώρα αριθμών που αφορούν την προέλευση των χρημάτων και τη χρήση των χρημάτων και πρέπει να γίνει μια ταξινόμηση, ώστε να είναι κατανοητό ποια είναι τα ποσά που έρχονται και φεύγουν από το Ταμείο. Πρόσθεσε πώς όταν μιλούμε για ΑΠΕ δεν θα πρέπει να αγγίζουμε τα αποθεματικά οποιουδήποτε ταμείου και οργανισμού, αφού έτσι επιβραδύνεται ο ρυθμός μετάβασης στην πράσινη εποχή.

«Δεν μπορούμε να λύνουμε σήμερα προβλήματα με τα αποθεματικά για να πληρώνουμε μέσω των ρύπων τεράστια χρήματα είτε αύριο, είτε ακόμα και στους παρόντες λογαριασμούς και να τους μετακυλύουμε από εξαμηνία σε εξαμηνία», ανέφερε.

Είπε επίσης ότι υποβλήθηκε εισήγηση σχετικά με την επιδότηση από το Ταμείο της παραγωγής ενέργειας με βιομάζα ώστε να καταστούν βιώσιμες οι μονάδες παραγωγής βιομάζας και να αντιμετωπιστεί το τεράστιο πρόβλημα επεξεργασίας των λυμάτων είτε κτηνοτροφικών, είτε από αλλού. Σήμερα, είπε, υπάρχει τεράστιο πρόβλημα βιωσιμότητας αυτών των μονάδων και κλείνουν η μια μετά την άλλη, είτε δεν γίνονται επενδύσεις. Πρόσθεσε ότι κάλεσαν το Ταμείο να ετοιμάσει σχέδιο μαζί με το αρμόδιο Υπουργείο για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με βιομάζα.

Παράλληλα ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ είπε ότι δεν είναι δυνατόν να έχουν εισπραχθεί 200 εκ. ευρώ από τη δημοπρασία των ρύπων και να χρησιμοποιούνται οπουδήποτε αλλού, εκτός από σκοπούς πράσινης μετάβασης και ότι πρέπει να παρουσιαστούν μετρήσιμα στοιχεία.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Κώστας Κώστα εξέφρασε ανησυχία για τη βιωσιμότητα του Ταμείου ΑΠΕ και ΕξΕ, αφού ο προϋπολογισμός παρουσιάζει έλλειμμα ύψους 20 εκ. ευρώ, το οποίο θα καλυφθεί από το αποθεματικό του. Τόνισε επίσης ότι αναμένουν εδώ και ένα χρόνο από το Υπουργείο Ενέργειας να παρουσιάσει στη Βουλή την πρότασή του για την οριστική λύση με τη μεθοδολογία υπολογισμού του τέλους κατανάλωσης, η οποία θα διασφαλίζει τη βιωσιμότητα του Ταμείου.

Πρόσθεσε ότι το συνολικό ποσό της κρατικής χορηγία στο Ταμείο από το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για τα έτη 2022-2024, που ανέρχεται στα 16,8 εκ. ευρώ θα έπρεπε να ήταν μεγαλύτερο αν ο στόχος είναι όντως η προώθηση των ΑΠΕ.

Χαρακτήρισε επίσης ως πολύ αρνητική εξέλιξη, την απόφαση της Κυβέρνηση για μείωση των ποσών του Ταμείου για επιδοτήσεις για παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ και ΕξΕ και χορηγίες, κατά σχεδόν 5 εκ. ευρώ, αλλά και το γεγονός ότι δεν προνοείται κρατική χορηγία από τα δικαιώματα δημοπράτησης των ρύπων. Διερωτήθηκε τι έχουν γίνει τα περίπου 200 εκ. ευρώ που έχει εισπράξει μέχρι σήμερα από τους ρύπους η Κυβέρνηση και γιατί τα λεφτά αυτά δεν επιστρέφονται στους καταναλωτές.

Ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ – Συνεργασία Δημοκρατικών Δυνάμεων Μιχάλης Γιακουμή είπε ότι τόσο το Ταμείο ΑΠΕ και ΕΞΕ όσο και παρόμοια Ταμεία που διαχειρίζεται η πολιτεία με νόμους, θα πρέπει να τα διαφυλάξουμε και να τα ενισχύσουμε σωστά για να λειτουργούν διάφανα, δίκαια και αντικειμενικά, σε ένα περιβάλλον ανταγωνιστικό.

Την ίδια ώρα, πρόσθεσε, πρέπει να τηρούνται τα συμφωνηθέντα του Ταμείου αυτού με τους εκάστοτε επενδυτές και όσους έχουν υπογράψει συμβόλαια, διότι με αυτό τον τρόπο δείχνουμε τη σταθερότητα και τη σοβαρότητα μας ως χωρά. Παράλληλα, είπε η Πολιτεία θα πρέπει να φροντίσει να διαφυλάξει τα αποθέματα του Ταμείου, με σκοπό μέρος αυτών των αποθεμάτων να επιστρέφουν είτε με περισσότερα έργα υποδομής και κοινής ωφελείας, είτε με ανταποδοτικά οφέλη πίσω στον κόσμο, δηλαδή σε όλους μας ως καταναλωτές.

Ανέφερε επίσης ότι η πολιτεία θα πρέπει να δει πιο μακριά και άλλες μεθόδους διαχείρισης μέσω του Ταμείου αυτού.

«Να δούμε έξω από το κουτί και να μην περιμένουμε μόνο όταν το Υπουργείο Ενέργειας ανοίξει σχέδια να έχει τη δυνατότητα ένας αιτητής να αποτείνεται, αλλά να μπούμε σε ένα σύστημα στο ποιος είναι πιο έτοιμος να παράξει από συστήματα των ΑΠΕ να το πράξει και οπού καλύπτεται από το Ταμείο να έχει να κερδίσει κάτι πρακτικά και εφαρμόσιμα», είπε.

Πρόταση νόμου για ηλεκτρονικές πληρωμές

Παράλληλα ο κ. Χατζηγιάννης αναφέρθηκε στην πρόταση νόμου που ετοίμασε η Επιτροπή Εμπορίου αναφορικά με τις ηλεκτρονικές πληρωμές.

Όπως είπε με βάση το νόμο κάθε καταναλωτής έχει δικαίωμα να πληρώνει με την κάρτα του και είναι υποχρέωση του καταστήματος να παρέχει αυτή τη δυνατότητα. Η Επιτροπή, ανέφερε, ετοίμασε πρόταση νόμου η οποία θα προνοεί αύξηση του προστίμου σε επιχειρήσεις που δεν διαθέτουν πιστωτική κάρτα, ενώ θα δίνονται εξουσίες στο νόμο της Κεντρική Τράπεζας ελέγχου του δικαιώματος του καταναλωτή, διατηρώντας της απόλυτη εποπτεία στην ΚΤΚ.

Είπε ότι δεν θεωρεί ότι μπορούν να προβάλλονται νομικού χαρακτήρα προσκόμματα ώστε να μην παραχωρείται η δυνατότητα στον καταναλωτή να πληρώνει με ηλεκτρονικό τρόπο.

Πρόσθεσε ότι η Επιτροπή είναι αποφασισμένη αν και εφόσον υπάρχουν εισηγήσεις, αρχές Ιανουαρίου να ενσωματωθούν αυτές που έχουν ουσία στην πρόταση νόμου της Επιτροπής ώστε περί τα μέσα Ιανουαρίου να πάει στην Ολομέλεια. Σημείωσε παράλληλα ότι το κείμενο που θα διαμορφωθεί από την Επιτροπή έχει όλες τις προϋποθέσεις να ψηφιστεί ομόφωνα.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X