ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Αρχιλοχίας Χριστοδούλου: Δεν υποσχέθηκα σε κανέναν ότι δεν θα διωκόταν

O κ. Χριστόδουλος κλήθηκε να καταθέσει ως μάρτυρας κατηγορίας στην 3η ποινική υπόθεση εναντίον στελεχών της Τράπεζας Κύπρου

ΑΜΠΕ

Τη θέση ότι σε κανένα στάδιο των αστυνομικών ανακρίσεων και ειδικότερα κατά τη λήψη των καταθέσεων είχε δώσει οποιαδήποτε υπόσχεση για μη δίωξη των κατηγορουμένων, εξέφρασε σήμερα o Αρχιλοχίας, Χριστόδουλος Χριστοδούλου, κατά την αντεξέτασή του από την υπεράσπιση των κατηγορουμένων στην 3η ποινική υπόθεση εναντίον στελεχών της Τράπεζας Κύπρου.

Ο κ. Χριστοδούλου κλήθηκε να καταθέσει ως μάρτυρας κατηγορίας ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου Λευκωσίας, υπό την ιδιότητα του ανακριτή στην ομάδα που συστάθηκε για διερεύνηση θεμάτων που αφορούσαν την κυπριακή οικονομία, στο πλαίσιο της προδικαστικής ένστασης για κατάχρηση της δικαστικής διαδικασίας που ήγειρε η υπεράσπιση των κατηγορουμένων.

Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε, εργαζόταν στην ανακριτική ομάδα, με υπεύθυνο Αξιωματικό τον Ανώτερο Υπαστυνόμο, Παναγιώτη Κουντουρέσιη και στην εν λόγω ομάδα του ανατέθηκε η διερεύνηση υποθέσεων, οι οποίες αφορούσαν τις εργασίες της Τράπεζας Κύπρου.

Όπως ανέφερε στο δικαστήριο η ανακριτική ομάδα έλαβε επιστολή από το Γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα, με την οποία ζητείτο η διεξαγωγή αστυνομικών ανακρίσεων, σχετικά με γεγονότα, που οδήγησαν την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς στην επιβολή διοικητικών προστίμων στην Τράπεζα Κύπρου και αξιωματούχων της, για να σημειώσει ότι η εν λόγω απόφαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς αφορούσε την παράλειψη της Τράπεζας Κύπρου να εκδώσει ανακοίνωση σε σχέση με τον κίνδυνο που προέκυπτε από την επαναγορά ελληνικών ομολόγων.

Για την διεκπεραίωση των αστυνομικών ανακρίσεων, ο κ. Χριστοδούλου ανέφερε στο δικαστήριο ότι έγιναν συναντήσεις και λήφθηκαν καταθέσεις τόσο από λειτουργούς της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, όσο και από λειτουργούς της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου, οι οποίοι εξήγησαν το θέμα αγοράς Ομολόγων από μία Τράπεζα, τους κινδύνους που έχει μία Τράπεζα από την κατοχή/αγορά τους, τις κατηγορίες που ταξινομούνται τα Ομόλογα σε συνδυασμό με τους κινδύνους που έχει και τα χαρακτηριστικά της κάθε κατηγορίας καθώς επίσης το δικαίωμα/ευχέρεια της Τράπεζας για τις λογιστικές επαναταξινομήσεις, σύμφωνα με τις λογιστικές αρχές και πρότυπα και ότι αυτές γίνονται για σκοπούς διαφοροποίησης της λογιστικής απεικόνισης του κέρδους ή ζημιάς που προκύπτει.

Ο μάρτυρας ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι στο πλαίσιο των ανακρίσεων της υπόθεσης έλαβε ανοικτές καταθέσεις από τους κατηγορούμενους της υπό εκδίκαση υπόθεσης, για να σημειώσει ότι τα ονόματα των εν λόγω προσώπων είχαν περιληφθεί στον κατάλογο μαρτύρων κατηγορίας της εν λόγω υπόθεσης.

Όπως τόνισε «σε κανένα στάδιο των αστυνομικών ανακρίσεων και ειδικότερα κατά την λήψη των καταθέσεων από τα εν λόγω πρόσωπα είχε δώσει οποιαδήποτε υπόσχεση για μη δίωξη τους στην συγκεκριμένη υπόθεση ή σε οποιαδήποτε άλλη υπόθεση της Τράπεζας Κύπρου».

Εξήγησε ότι στα πλαίσια της γραμμής διερεύνησης υπέβαλε μία γενική ερώτηση σε σχέση με το πώς οι λογιστικές επαναταξινομήσεις των διαφόρων Κυβερνητικών Ομολόγων επηρεάζουν ή σχετίζονται με τους κινδύνους.

«Οι λειτουργοί από τους οποίους έλαβα ανοικτές καταθέσεις και ρωτήθηκαν παρόμοιες ερωτήσεις με τον Νικόλα Καρυδά ήταν οι Μαρία Χριστοφίδου, Θεόδωρος Αλέπης και Δέσποινα Κυριακίδου και έλαβα μία γενική απάντηση χωρίς να ζητήσω περαιτέρω διευκρινίσεις, αφού θα ήταν εκτός του πλαισίου διερεύνησης», συμπλήρωσε.

Περαιτέρω, ο κ. Χριστοδούλου ανέφερε ότι κατά την λήψη των καταθέσεων δεν υπέβαλε οποιαδήποτε ερώτηση σε οποιοδήποτε πρόσωπο, με σκοπό να εξασφαλίσει μαρτυρία για την υπό εκδίκαση υπόθεση, τα επιμέρους γεγονότα και περιστατικά της οποίας αγνοούσε κατά τον εν λόγω χρόνο.

Ειδικότερα, σημείωσε ότι «δεν υποβλήθηκε σε οποιοδήποτε πρόσωπο, κατά την λήψη των ανοιχτών καταθέσεων, ερώτηση που να σχετίζεται με τα επίδικα γεγονότα της υπό εκδίκαση υπόθεσης».

Στη συνέχεια ο μάρτυρας απέρριψε υποβολές της υπεράσπισης ότι οι κατηγορούμενοι στην υπό εκδίκαση υπόθεση, οι οποίοι χρησιμοποιήθηκαν ως μάρτυρες στις δύο πρώτες υποθέσεις της Τράπεζας, δεν προειδοποιήθηκαν (caution) όταν έδιναν καταθέσεις ότι ήταν ύποπτοι, με αποτέλεσμα να παραβιαστεί το δικαίωμα της σιωπής και της μη αυτοενοχοποίησης.

Μεταξύ άλλων, η υπεράσπιση υπέβαλε στο μάρτυρα ότι η Αστυνομία εκμεταλλεύτηκε τους κατηγορούμενους στην παρούσα υπόθεση, ώστε να εξασφαλίσουν στοιχεία και δεν τους προειδοποίησε ότι θεωρούνται ύποπτοι, καταστρατηγώντας τα δικαιώματά τους.

Η διαδικασία θα συνεχιστεί στις 12 και 13 Δεκεμβρίου, στις 09:00.

Μετά την απαλλαγή και αθώωση των κατηγορουμένων Ανδρέα Ηλιάδη και Γιάννη Κυπρή, η διαδικασία συνεχίζεται για τους Χρίστη Χατζημιτσή, Νικόλα Καρυδά, Χριστόδουλο Πατσαλίδη, Ελίζα Λειβαδιώτου και Δέσποινα Κυριακίδου.

Το Κακουργιοδικείο αποδέχθηκε προδικαστική ένσταση, που ήγειραν οι συνήγοροι υπεράσπισης των Ηλιάδη και Κυπρή, για κατάχρηση της δικαστικής διαδικασίας, προβάλλοντας τη θέση ότι τα ελληνικά ομόλογα αποτέλεσαν το κοινό θεμέλιο της παρούσας υπόθεσης, με τις άλλες δύο ποινικές υποθέσεις της Τράπεζας Κύπρου.

Η υπεράσπιση των υπόλοιπων κατηγορουμένων ήγειραν ένσταση για το ίδιο θέμα, που αφορά στην κατάχρηση της δικαστικής διαδικασίας, με το Κακουργιοδικείο να αποφασίζει στις 8/08/2019 όπως η ένσταση εξεταστεί προδικαστικά, με την προσκόμιση μαρτυρίας και από τις δύο πλευρές.

Έχει ήδη ολοκληρωθεί η διαδικασία παρουσίασης της μαρτυρίας από πλευράς της υπεράσπισης, κατά την οποία κατέθεσαν ως μάρτυρες οι κατηγορούμενοι στην υπόθεση προβάλλοντας, μεταξύ άλλων, τον ισχυρισμό ότι οι διωκτικές αρχές τους χρησιμοποίησαν ως μάρτυρες στις δύο πρώτες υποθέσεις της τράπεζας και μετά τους κατηγόρησαν.

Για όλους τους κατηγορούμενους ισχύει το τεκμήριο της αθωότητας μέχρι αποδείξεως της ενοχής τους από το δικαστήριο πέραν πάσης λογικής αμφιβολίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΑΜΠΕ

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση