ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Βάζουν δύσκολα: Υγειονομικές λίστες χωρών, κρούσματα και πτήσεις

Συμπληρωματικά μέτρα στα αεροδρόμια με τυχαίους δειγματοληπτικούς ελέγχους και κατά τη Β φάση

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Τέσσερις μέρες μετά την έναρξη της σταδιακής άρσης των περιορισμών στις αερομεταφορές, το αποτύπωμα της καθημερινής αξιολόγησης που πραγματοποιείται δεν είναι σε θέση να δώσει σαφή εικόνα, για το μεγάλο στοίχημα που είναι το ραντεβού με την 1η Ιουλίου, ημερομηνία κατά την οποία η Κύπρος αναμένεται να υποδεχθεί τουρίστες. Τα δεδομένα που προκύπτουν από την Α φάση, επανάληψης των πτήσεων, σε συνδυασμό με τη διαρκή επιδημιολογική αξιολόγηση και κατάταξη των χωρών, επί του παρόντος, προκαλούν σκεπτικισμό. Πολιτεία αλλά και παράγοντες της τουριστικής βιομηχανίας, παρακολουθούν με ιδιαίτερη προσοχή το περιβάλλον στις αερομεταφορές, εστιάζοντας σε τρία ζητήματα τα οποία θα επηρεάσουν τη δεύτερη και καθοριστική φάση ανοίγματος της Κύπρου στον έξω κόσμο. Το πρώτο ζήτημα αφορά τον επηρεασμό της επιδημιολογικής εικόνας της Κύπρου από τις μαζικές αφίξεις επισκεπτών, το δεύτερο την επιδημιολογική εικόνα χωρών που είναι στη σφαίρα ενδιαφέροντος της τουριστικής βιομηχανίας και το τρίτο το πώς θα αντιδράσει η βιομηχανία των αερομεταφορών, στο κομμάτι συνδεσιμότητας της Κύπρου από πλευράς πτήσεων. Και στα τρία ζητήματα, τα πρώτα δεδομένα παρακολουθούνται με ιδιαίτερη προσοχή.

Τα εισαγόμενα

Η επιδημιολογική καθημερινότητα μετά την 9η Ιουνίου, ουσιαστικά επιβεβαιώνει τις φωνές εκείνες που υποστήριζαν επιδημιολογική επιβάρυνση της Κύπρου με εισαγόμενα κρούσματα, με την άρση των περιορισμών στα ταξίδια. Τα δεδομένα που υπάρχουν από την εφαρμογή της Α φάσης, οδήγησαν στη λήψη προληπτικών μέτρων πέραν αυτών που έχουν ήδη ανακοινωθεί. Ο Υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου, σε μια προσπάθεια να αυξήσει τους ελέγχους στις πύλες εισόδου, μετά την 20η Ιουνίου όπου για μεγάλο αριθμό χωρών δεν θα απαιτούνται πιστοποιητικά κορωνοϊού, πέρασε από το Υπουργικό Συμβούλιο την διενέργεια τυχαίων δειγματοληπτικών ελέγχων. Πρακτική που έχουν υιοθετήσει και άλλες χώρες, όπως η Ελλάδα. Συνολικά θα πραγματοποιηθούν 20 χιλιάδες τεστ, 300 την ημέρα.

Λίστες χωρών

Η κατάταξη των χωρών σε τρείς λίστες και η συνεχείς επικαιροποίηση, ανάλογα με τα επιδημιολογικά τους δεδομένα, είναι το δεύτερο ζήτημα που παρακολουθείται με ιδιαίτερη προσοχή. Κυρίως προς την πλευρά του ξενοδοχειακού κλάδου αυτό το οποίο προκαλεί σκεπτικισμό και δεν βοηθά να ξεδιαλύνει το θολό τοπίο, είναι η κατάταξη χωρών, όπως το Ισραήλ, στη λίστα με αυξημένο κίνδυνο σε σχέση με τη λίστα χαμηλού υγειονομικού ρίσκου. Χωρίς να παραγνωρίζεται πως ο πρωταρχικός στόχος είναι η διατήρηση της επιδημιολογικής εικόνας της Κύπρου, οι αστάθμητοι επιδημιολογικοί παράγοντες ενισχύουν τους φόβους που εκφράζονται για τη φετινή τουριστική περίοδο. Κάτι ανάλογο συμβαίνει και προς την πλευρά του Υφυπουργείου Τουρισμού. Πάντα στο κομμάτι της υγειονομικής κατηγοριοποίησης των χωρών, τουριστικοί παράγοντες επισημαίνουν πως στη λίστα χαμηλού υγειονομικού ρίσκου μπορεί να υπάρχει μεγάλος αριθμός χωρών, ωστόσο υπάρχουν αρκετές περιπτώσεις όπου απουσιάζουν πτήσεις. Μια τέτοια περίπτωση όπως λέγεται είναι η Ελβετία.

Οι πτήσεις

Το τρίτο ζήτημα, επίσης σοβαρό για τον τουριστικό τομέα, έχει να κάνει με την πολιτική των αεροπορικών εταιρειών και το πτητικό τους πρόγραμμα τους, το φετινό καλοκαίρι. Ένα θέμα το οποίο συνδέεται με την επιδημιολογική εικόνα της Κύπρου και άλλων χωρών, αλλά και με τη ζήτηση για ταξίδια και τουριστικά πακέτα. Η ακύρωση πτήσεων από αρκετές εταιρείες κατά τον μήνα Ιούνιο, αξιολογείται πλην όμως θεωρείται ως μια φυσιολογική εξέλιξη. Τουριστικοί παράγοντες που μίλησαν στην «Κ», αν και δεν έκρυψαν το προβληματισμό τους για ακύρωση πτήσεων από χώρες που είναι ψηλά στη λίστα ενδιαφέροντος για την Κύπρο, ελπίζουν πως η όλη εικόνα θα αλλάξει το επόμενο διάστημα και ειδικότερα μετά την 1η Ιουλίου. Επίσης οι ίδιοι παράγοντες δεν έκρυψαν την ανησυχία τους και για την επιδημιολογική αξιολόγηση του Ισραήλ, με τη μετακίνησή του στον κατηγορία Β. Εάν και εφόσον η κατάσταση παραμείνει ως έχει, το τουριστικό προϊόν της Κύπρου δεν θα είναι προσβάσιμο σε Ισραηλινούς τουρίστες οι οποίοι αναμενόταν να ήταν από τους πρώτους που θα έφθαναν στην Κύπρο.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X