ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 
Τελευταία Ενημέρωση: 00:04
26°
ΚΑΤ’ ΟΙΚΟΝ ΔΙΑΝΟΜΗ
Kλασικά και αγαπημένα Jazz, blues, swing, easy listening τραγούδια επιλεγμένα από την «Κ».
ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ
Οικονομία

«Βοήθεια» στον Οργανισμό Χρηματοδοτήσεως Στέγης

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Το κράτος έλαβε δάνειο από την Τράπεζα ύψους 250 εκατ. ευρώ για να ενισχύσει τη ρευστότητά του

Σε συμφωνία για παραχώρηση στο κράτος δανείου ύψους 250 εκατομμυρίων ευρώ προχώρησαν κυβέρνηση και Οργανισμός Χρηματοδοτήσεως Στέγης. Το δάνειο παραχωρήθηκε με σταθερό επιτόκιο 0,975% και αποπληρωμή σε διάρκεια 7 ετών. Αν και «βαρύγδουπη» έκφραση, ήταν ένα «φιλί ζωής» για τον  Οργανισμό, με δύο καλές πτυχές για τον ίδιο και μία για το κράτος. Διότι, κατάφερε εν μία νυκτί να παραχωρήσει ένα δάνειο 250 εκατ. ευρώ στο κράτος που επί της ουσίας έχει μηδενικό ρίσκο, την ίδια ώρα που η Ελληνική για παράδειγμα προχώρησε σε νέες χορηγήσεις για το πρώτο εξάμηνο ύψους 387,6 εκατ. ευρώ. Και σίγουρα το ρίσκο γι’ αυτές τις χορηγήσεις θα είναι υπαρκτό και δεν συγκρίνεται με το σχεδόν ανύπαρκτο που προκύπτει από δανεισμό ενός κράτους.

Πέραν τούτου, ο Οργανισμός Χρηματοδοτήσεως Στέγης ενίσχυσε τα καλά του δάνεια. Τα συνολικά δάνεια που είχε παραχωρήσει το 2018 ο ΟΧΣ ήταν 632 εκατ. ευρώ. Πλέον, ο δανεισμός που θα έχει δώσει ο ΟΧΣ θα ξεπερνά τα 850 εκατ. ευρώ. Αυτό, θα έχει και ως αποτέλεσμα να αλλάξει ο λόγος των καλών δανείων προς τα μη εξυπηρετούμενα. Εκτός από τα οφέλη του Οργανισμού, το κράτος με αυτό το δανεισμό ενίσχυσε τα ρευστά του διαθέσιμα, σε μια περίοδο που ενδεχομένως χρειαζόταν, αφού προχώρησε προσφάτως στην πλήρη αποπληρωμή του ρωσικού δανείου ύψους 1,58 δισ. ευρώ.

Ο λόγος των ΜΕΔ του οργανισμού αναμένεται να μειωθεί κάτω από 35%, μείωση πολύ σημαντική σε σχέση με το 46,67% που βρίσκονταν τα ΜΕΔ του στα τέλη του 2018

Το κέρδος όμως για τον ΟΧΣ είναι μεγάλο, σε μια περίοδο που ο Οργανισμός θα ακολουθούσε την πορεία που ακολούθησε και η Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα. Τα προβλήματα του Οργανισμού μπορεί να μην έχουν λυθεί, ωστόσο τέτοιες κινήσεις τον κρατούν στην επικαιρότητα και θα έχει τον χρόνο να αντιμετωπίσει τα ΜΕΔ του, αλλά και να εξεύρει και άλλους τρόπους χρηματοδότησης με όσο μικρότερο ρίσκο είναι δυνατόν.

Υπενθυμίζεται πως στις 9 Απριλίου 2019, παρουσιάστηκε από τον υπουργό Οικονομικών στο Υπουργικό Συμβούλιο η αλλαγή της σχετικής νομοθεσίας που διέπει τις εργασίες του οργανισμού για διεύρυνση των εργασιών του, ώστε κατ΄ αναλογία με τις υπόλοιπες τράπεζες να χορηγεί δάνεια προς το κράτος, καθώς και σε νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, σε αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης, οργανισμούς δημοσίου δικαίου, με εξασφάλιση κρατική εγγύηση ή με εγγύηση καταθέσεων. Σημειώνεται πως στις 12 Ιουλίου 2019 η Βουλή ψήφισε την αλλαγή της νομοθεσίας.

Αλλάζει ο λόγος

Τα ΜΕΔ του ΟΧΣ βάσει των οικονομικών του αποτελεσμάτων για το 2018, ήταν στα 296,3 εκατ. ευρώ, έναντι 303,7 εκατ. ευρώ ΜΕΔ για το 2017. Ως ποσοστό του συνόλου του δανειακού χαρτοφυλακίου του Οργανισμού αντιστοιχεί στο 46,67%, ποσοστό ίδιο με αυτό που είχε και για το 2017. Επίσης, το ποσοστό των προβλέψεων τους για το 2018 ανέρχονταν στο 34,33%, ελαφρά αυξημένες από τα ποσοστά του 2017 που ήταν στα 32,84%.Κατά τη διάρκεια του 2018, ο ΟΧΣ προχώρησε σε αναδιαρθρώσεις στεγαστικών δανείων ιδιωτών συνολικού ύψους 19,3 εκατ. ευρώ.

Μετά το δανεισμό προς το κράτος, ο λόγος των ΜΕΔ του οργανισμού αναμένεται να μειωθεί κάτω από 35%, μείωση πολύ σημαντική σε σχέση με το 46,67% που βρίσκονταν τα ΜΕΔ του στα τέλη του 2018.

Σύμφωνα με τα οικονομικά αποτελέσματα του ΟΧΣ, ως πολιτική έχει η σχέση χρηματοδότησης προς την αξία της εξασφάλισης να μην υπερβαίνει το 75%. Το 83,43% των δανείων και άλλων χορηγήσεων στους πελάτες της Τράπεζας, είναι εξασφαλισμένα με υποθήκες ακινήτων, με δεσμεύσεις καταθέσεων και με κυβερνητικές εγγυήσεις. Τα συνολικά δάνεια που έχει παραχωρήσει ο Οργανισμός ανέρχονται στα 632,2 εκατ. ευρώ στα τέλη του 2018. Τα 515,1 εκατ. ευρώ είναι δάνεια με υποθήκες, 49,7 εκατ. ευρώ είναι δάνεια με εκχώρηση δικαιωμάτων επί κρατικών οικοπέδων, 17 εκατ. είχαν δοθεί με κυβερνητικές εγγυήσεις, ενώ στην κατηγορία «άλλα δάνεια» φτάνουν τα 49,7 εκατ. ευρώ.

Τι δάνεια παραχωρεί

Ο Οργανισμός παραχωρεί δάνεια για αγορά ή ανέγερση κατοικίας, για αγορά οικιστικού οικοπέδου, για ανακαίνιση και ενεργειακή αναβάθμιση κατοικίας, για οικιακό εξοπλισμό, για σπουδές και για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Αξίζει να σημειωθεί πως ο Οργανισμός Χρηματοδοτήσεως Στέγης θα παρέχει χρεωστικές και πιστωτικές κάρτες από τον Σεπτέμβριο του 2020.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΝΔΟΣΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ Συνδεθείτε

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ