ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Byron Wien: Πέθανε ο «πρύτανης της Wall Street» – Τα 20 Μαθήματα Ζωής του

«Όταν γνωρίζεις ένα νέο άτομο, να το αντιμετωπίζεις σαν φίλο. Να υποθέτεις ότι είναι νικητής και θα γίνει μια θετική δύναμη στη ζωή σου - Ο δύσκολος τρόπος είναι πάντα ο σωστός τρόπος».

Money Review

Πέθανε, σε ηλικία 90 ετών, ο Byron Wien, που είχε χαρακτηριστεί ως ο «πρύτανης των αναλυτών της Wall Street». Γνωστός για την λίστα με τις «10 Εκπλήξεις» που περίμενε σε οικονομία, πολιτική και αγορές για την επόμενη χρονιά, δούλευε μέχρι το τέλος στην Blackstone. Τον Ιανουάριο είχε δημοσιεύσει την 38η έκδοση της λίστας, η οποία αποτελούσε απαραίτητο ανάγνωσμα για όσους δουλεύουν στη Wall Street.

Ο Byron Wien γεννήθηκε στο Σικάγο το 1933. Ο πατέρας του ήταν γιατρός, αλλά έως τα 15 του χρόνια είχε μείνει ορφανός και μεγάλωνε με μία θεία του.

Το δημόσιο σχολείο στο οποίο φοιτούσε τον έδωσε ως υποψήφιο για το Πανεπιστήμιο του Harvard, το οποίο τον δέχτηκε και του άλλαξε τη ζωή, είχε πει σε κάποια συνέντευξή του.

To 1984 προσελήφθη από τη Morgan Stanley, όπου παρέμεινε για 21 χρόνια. Άρχισε να δημοσιεύει την ετήσια λίστα του με τις εκπλήξεις –γεγονότα στα οποία ο μέσος επενδυτής έδινε μόνο 1 στις 3 πιθανότητες να συμβούν- το 1986. Στην πορεία τέθηκε επικεφαλής επενδυτικής στρατηγικής της εταιρείας hedge fund Pequot Capital Management και τον Σεπτέμβριο του 2009 πήγε στην Blackstone.

Ο Wien προσπαθούσε να ζει με βάση τα «20 Μαθήματα Ζωής» του, τα οποία έλεγαν ότι κανείς θα πρέπει να εστιάσει στο να βρει μια μεγάλη ιδέα, να γνωρίζει όσο περισσότερα άτομα μπορεί, να διαβάζει, να μαθαίνει και να εξελίσσεται.

Ο αναλυτής συνήθιζε να οργανώνει μεγάλες συναντήσεις στο σπίτι του και αλλού στο Λονγκ Άιλαντ, όπου έφερνε πολιτικές προσωπικότητες και δισεκατομμυριούχους χρηματιστές στην ίδια αίθουσα. Ο ίδιος έκανε μια ερώτηση και στη συνέχεια συντόνιζε τη μεταξύ τους συζήτηση.

Οι συναντήσεις αυτές ήταν ένα τρόπος για να παίρνει ιδέες και να σχηματίζει απόψεις για τις εκπλήξεις της επόμενης χρονιάς.

Παρότι οι συναντήσεις αυτές συνεχίζονταν μέχρι και το περασμένο καλοκαίρι, η Blackstone προσέλαβε το 2018 την Joe Zidle για να δουλέψει πλάι στον Wien και να αναλάβει σταδιακά τα καθήκοντά του, ως στρατηγικού αναλυτή επενδύσεων.

Ο ίδιος ο Wien παρέμεινε ενεργός στην Blackstone μέχρι το τέλος. Μόλις τον περασμένο μήνα είχε προειδοποιήσει σε συνέντευξή του με τον οικονομολόγο David Rosenberg της Rosenberg Research ότι η αγορά υπερθερμαίνεται. Ανάμεσα στα πράγματα που τον ανησυχούσαν ήταν τα υψηλά επιτόκια, η πολύ ακριβή αγορά εργασίας, η μείωση της απασχόλησης και η προοπτική μιας ύφεσης το 2024 στις ΗΠΑ.

Την περασμένη εβδομάδα συμμετείχε στην τριμηνιαία συνάντηση των εταίρων της Blackstone. «Δούλευε μέχρι το τέλος. Μοιραζόταν όσα έμαθε για να κάνει τον κόσμο γύρω του εξυπνότερο και καλύτερο», είπε ο συνιδρυτής και CEO της εταιρείας, Stephen Schwarzman.

Άλλωστε, το τελευταίο από τα μαθήματα ζωής του Wien έλεγε: «Μην συνταξιοδοτηθείς ποτέ. Εάν δουλεύεις για πάντα, μπορείς να ζεις για πάντα. Ξέρω ότι υπάρχουν άφθονες βιολογικές αποδείξεις κατά αυτής της θεωρίας, αλλά θα την ακολουθήσω έτσι και αλλιώς».

Τα 20 μαθήματα ζωής του Byron Wien

1. Εστίασε στο να βρεις μια μεγάλη ιδέα που θα έχει αντίκτυπο στους ανθρώπους που θέλεις να επηρεάσεις. Εάν θέλεις να είσαι επιτυχημένος και να ζήσεις μια μακρά, συναρπαστική ζωή, κράτησε τον εαυτό σου σε διανοητική εγρήγορση όλη την ώρα.

2. Δικτυώσου εντατικά. Η τύχη παίζει μεγάλο ρόλο στη ζωή και δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να αυξήσεις την τύχη σου από το να γνωρίζεις όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους. Καλλιέργησε το δίκτυό σου στέλνοντας άρθρα, βιβλία και email σε ανθρώπους, για να δείξεις ότι τους σκέφτεσαι.

3. Όταν γνωρίζεις ένα νέο άτομο, να το αντιμετωπίζεις σαν φίλο. Να υποθέτεις ότι είναι νικητής και θα γίνει μια θετική δύναμη στη ζωή σου. Μερικές φορές θα απογοητευτείς, αλλά το δίκτυό σου θα διευρυνθεί γρήγορα εάν ακολουθήσεις αυτό το μονοπάτι.

4. Να διαβάζεις όλη την ώρα. Να έχεις μια άποψη πριν αρχίσεις ένα βιβλίο ή ένα άρθρο και μετά να βλέπεις εάν αυτό που πίστευες επιβεβαιώθηκε ή διαψεύσθηκε από τον συγγραφέα.

5. Να κοιμάσαι αρκετά. Έως τα 60 σου αρκούν 7 ώρες, από τα 60 έως τα 70 χρειάζονται 8 ώρες και μετά, 9 ώρες.

6. Να εξελίσσεσαι.

7. Να ταξιδεύεις πολύ. Προσπάθησε να πας παντού πριν κουραστείς.

8. Όταν γνωρίζεις κάποιον για πρώτη φορά, προσπάθησε να βρεις ποια καθοριστική εμπειρία είχε στη ζωή του πριν από τα 17. Πιστεύω ότι ένα σημαντικό γεγονός στα νιάτα του καθενός μας επιδρά σε όσα συμβαίνουν στη συνέχεια.

9. Στη φιλανθρωπία, η προσέγγισή μου είναι να προσπαθείς να ελαφρύνεις τον πόνο αντί να μοιράσεις χαρά.

10. Οι νέοι άνθρωποι είναι εκ φύσεως ανασφαλείς και τείνουν να υπερτονίζουν τα επιτεύγματά τους. Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν αισθάνονται άνετα με το ποιοι είναι μέχρι να κλείσουν τα 40 τους. Από εκείνη τη στιγμή, μπορεί να υποτιμήσουν τα επιτεύγματά τους και να γίνουν ένα πιο ωραίο, πιο συμπαθές άτομο. Προσπάθησε να φτάσεις σε αυτό το σημείο όσο πιο γρήγορα μπορείς.

11. Αφιέρωσε χρόνο για να δώσεις σε αυτούς που δουλεύουν μαζί σου ένα φιλικό χτύπημα στην πλάτη όταν κάνουν καλή δουλειά.

12. Όταν κάποιος κάνει κάτι ευγενικό για εσένα, στείλε του ένα χειρόγραφο σημείωμα, όχι ένα e-mail. Τα χειρόγραφα σημειώματα κάνουν εντύπωση και δεν ξεχνιούνται γρήγορα.

13. Στην αρχή κάθε έτους, σκέψου τρόπους με τους οποίους μπορείς να κάνεις τη δουλειά σου καλύτερα. Γράψε τους και δες τι έκανες όταν η χρονιά τελειώσει.

14. Ο δύσκολος τρόπος είναι πάντα ο σωστός τρόπος.

15. Μην προσπαθείς να είσαι καλύτερος από τους ανταγωνιστές σου, προσπάθησε να είσαι διαφορετικός.

16. Όταν αναζητάς μια καριέρα μόλις βγεις από το πανεπιστήμιο ή κάνεις μια αλλαγή δουλειάς, να διαλέγεις πάντα τη δουλειά που φαίνεται ότι θα είναι η πιο ευχάριστη. Εάν πληρώνει καλύτερα, είσαι τυχερός. Εάν όχι, δέξου την έτσι και αλλιώς.

17. Υπάρχει μια τέλεια δουλειά εκεί έξω για όλους. Οι περισσότεροι δεν την βρίσκουν ποτέ. Συνέχισε να ψάχνεις.

18. Όταν τα παιδιά σου μεγαλώσουν ή αν δεν έχεις παιδιά, να βρίσκεις πάντα κάποιον μικρότερο για να καθοδηγείς. Είναι πολύ ικανοποιητικό να βοηθάς κάποιον να ξεπεράσει τα εμπόδια της ζωής και θα εκπλαγείς με το πόσα πολλά θα μάθεις στη διαδικασία.

19. Κάθε χρόνο, προσπάθησε να κάνεις κάτι που δεν είχες κάνει ποτέ, το οποίο να είναι εκτός των πραγμάτων με τα οποία νιώθεις άνετα.

20. Μην συνταξιοδοτηθείς ποτέ. Εάν δουλεύεις για πάντα, μπορείς να ζεις για πάντα. Ξέρω ότι υπάρχουν άφθονες βιολογικές αποδείξεις κατά αυτής της θεωρίας, αλλά θα την ακολουθήσω έτσι και αλλιώς.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Money Review

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση