ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Δεν αναστρέφεται η αρνητική επίδοση στον τουρισμό

Μειωμένες κατά 3,5% οι αφίξεις Μαΐου, μέχρι 10% πιο κάτω οι κρατήσεις στα ξενοδοχεία αναφέρει ο ΠΑΣΥΞΕ - Αύξηση ταξιδίων Κυπρίων

Της Μαρίας Ηρακλέους

Της Μαρίας Ηρακλέους

Μισοάδειο θα είναι φέτος το ποτήρι του τουρισμού, ακόμα και για τους πλέον αισιόδοξους. Εξάλλου, τα τελευταία στατιστικά στοιχεία για τις αφίξεις δεν αφήνουν περιθώρια για αισιόδοξες εκτιμήσεις. Μόλις χθες ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα της έρευνας ταξιδιωτών για τον μήνα Μάιο, που δείχνουν αφίξεις μειωμένες κατά 3,5%. Σε πραγματικούς αριθμούς, οι αφίξεις ανήλθαν σε 434,5 χιλιάδες τον Μάιο του 2019, σε σχέση με 450,5 τον Μάιο του 2018. Οριακά μειωμένες ήταν οι αφίξεις για την περίοδο Ιανουαρίου- Μαΐου. Σημειώνεται ότι Ιανουάριος, Φεβρουάριος και Απρίλιος κατέγραψαν θετικό πρόσημο στις αφίξεις, εν αντιθέσει με τον Μάρτιο και τον Μάιο. Πιο ξεκάθαρη εικόνα αναμένεται να δώσει ο Ιούνιος.

Μέχρι 10%

Πριν από μερικές εβδομάδες οι ξενοδόχοι απέφευγαν να μοιραστούν τις εκτιμήσεις τους για την καλοκαιρινή περίοδο. Είναι, ως εκ τούτου, ιδιαίτερης σημασίας η παραδοχή του ΠΑΣΥΞΕ, για μειώσεις στις κρατήσεις τουριστών στα ξενοδοχεία μας που κυμαίνεται από 5%-10% ανάλογα με την τουριστική περιοχή. Οι παράγοντες γνωστοί : η αβεβαιότητα που επικρατεί πανευρωπαϊκά και διεθνώς γύρω από το Brexit και η εξασθένηση της συναλλαγματικής ισοτιμίας του ρουβλιού έναντι του ευρώ, η απώλεια πτήσεων από την Γερμανία και την Κεντρική Ευρώπη, η υποτίμηση της τουρκικής λίρας και οι επιδοτήσεις που γίνονται για πτήσεις προς τους τουριστικούς προορισμούς της χώρας. Η μείωση των τιμών ώστε η Κύπρος να βελτιώσει την ανταγωνιστικότητά της δεν είναι εφικτό, από την στιγμή που, όπως τόνισαν οι ξενοδόχοι κατά την χθεσινή τους ετήσια συνέλευση, επωμίζονται ψηλό ενεργειακό κόστος. Σύμφωνα με εκτιμήσεις από πρωταγωνιστές της ξενοδοχειακής βιομηχανίας, το κόστος του ηλεκτρισμού αποτελεί το 15% των μηνιαίων εξόδων ενός ξενοδοχείου, ενώ την καλοκαιρινή περίοδο ο λογαριασμός διμηνίας μπορεί να φτάσει μέχρι τις 200-300 χιλιάδες ευρώ.

Ζητούμενο οι πτήσεις

Η ενίσχυση του πτητικού προγράμματος προς τα κυπριακά αεροδρόμια με περισσότερες πτήσεις και από περισσότερες εταιρείες θεωρείται ως εκ των ων ουκ άνευ για την ενδυνάμωση του τουριστικού προϊόντος της χώρας. Είναι ξεκάθαρο πια ότι η αγορά δεν έχει ορθοποδήσει ακόμα μετά το κλείσιμο της Cobalt, ενώ αρνητικός ήταν ο αντίκτυπος του κλεισίματος της Germania Airlines. Οι μήνες που προηγήθηκαν δεν θεωρούνται ιδιαίτερα ευνοϊκοί για τις αερομεταφορές, σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο, αφού ούτε η αναστολή πτήσεων των αεροσκαφών στα αεροσκάφη Boeing 737 δεν λειτούργησε βοηθητικά στις κρατήσεις ταξιδιωτών. Πάντως, οι προσπάθειες του Υφυπουργείου Τουρισμού για αύξηση της αεροπορικής σύνδεσης με την γερμανική αγορά συνεχίζονται. Πιο ξεκάθαρη εικόνα θα υπάρξει περί τις αρχές Ιουλίου, μετά τις επαφές του κ. Περδίου στην Γερμανία, στην οποία βρίσκεται τις τελευταίες μέρες.

Στην πρώτη γραμμή των αλλαγών και των προσπαθειών, οι ξενοδόχοι εντάσσουν την επίσπευση της διαδικασίας διαμόρφωσης του νέου branding, την βελτίωση των ξενοδοχειακών μονάδων και του τουριστικού προϊόντος, την προώθηση των μεταρρυθμίσεων που θα έχει ως αποτέλεσμα την λιγότερη γραφειοκρατία, και ταχύτερες διαδικασίες, και τέλος την αξιοποίηση της τεχνολογίας για την προσέλκυση επισκεπτών. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Παγκύπριου συνδέσμου Ξενοδόχων Χάρης Λοϊζίδης, έθεσε θέμα για τον προϋπολογισμό του Υφυπουργείου Τουρισμού. Σύμφωνα με τον προϋπολογισμό του 2019, το νεοσύστατο Υφυπουργείο έχει στην διάθεση του ποσό ύψους 47,8 εκατ. ευρώ, ενώ στα ίδια επίπεδα υπολογίζεται για το 2020 και το 22021. Αυτό που τονίζεται από παράγοντες του τουρισμού είναι ότι για να μπορέσει το Υφυπουργείο να σηκώσει στις πλάτες του το βάρος της σταθεροποίησης του τουρισμού, αλλά και της προώθησης του νέου κυπριακού brand στις αγορές του εξωτερικού, θα χρειαστεί επιπρόσθετα κονδύλια.

Οι Κύπριοι ταξιδεύουν

Το μούδιασμα που δημιουργούν οι συγκρατημένες τουριστικές αφίξεις, αντισταθμίζεται από τα ταξίδια των κατοίκων τη Κύπρου στο εξωτερικό, που δεν φαίνεται να πτοούνται ούτε από τις τιμές των αεροπορικών εισιτηρίων, ούτε από τις λιγότερες επιλογές σε αεροπορικές εταιρείες και ενδεχομένως σε προορισμούς. Η τάση των Κυπρίων ταξιδιωτών φάνηκε από τον Απρίλιο, ενώ επιβεβαιώθηκε τον Μάιο. Με βάση τα αποτελέσματα της Έρευνας Ταξιδιωτών, τα ταξίδια κατοίκων στο εξωτερικό ανήλθαν στις 141.709 σε σύγκριση με 103.796 τον Μάιο 2018, σημειώνοντας αύξηση της τάξης του 36,5%. Αύξηση της τάξης του 10,2% καταγράφηκε στις επιστροφές - αφίξεις κατοίκων Κύπρου από την Ελλάδα και 26,7% αύξηση από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Μέσα Ιουλίου τα Airbnb

Μέχρι πρότινος τα καταλύματα τύπου Airbnb ήταν ένας βραχνάς για τους ξενοδόχους. Κάτι που φαίνεται ότι αλλάζει μετά την συμφωνία στην επιτροπή εμπορίου της Βουλής για ρύθμιση της αδειοδότησης και των προδιαγραφών των αυτοεξυπηρετούμενων καταλυμάτων. Εξάλλου, η θέση του ΠΑΣΥΞΕ εκφράστηκε και επίσημα από τον πρόεδρό του Χάρη Λοϊζίδη, ο οποίος έκανε λόγο για τάσεις της παγκοσμιοποιημένης τουριστικής αγοράς από την οποία η Κύπρος δεν μπορεί να ξεφύγει. «Κοινός στόχος όλων πρέπει να είναι η προστασία του brand της Κύπρου. Σε αυτό το πλαίσιο η θέσπιση κανόνων για τη ρύθμιση της αγοράς αυτής κρίνεται αναγκαία και θα πρέπει να προχωρήσει το ταχύτερο δυνατό», σημείωσε.

Η πρόταση νόμου έχει εξασφαλίσει την συμφωνία όλων των πλευρών, ωστόσο αναμένεται να τεθεί εκ νέου ενώπιον της Επιτροπής Εμπορίου περί τα τέλη Ιουνίου και ακολούθως να τεθεί για ψήφιση στην Ολομέλεια του σώματος. Σύμφωνα με πληροφορίες, το ζητούμενο είναι να ρυθμιστεί η λειτουργία τουριστικών καταλυμάτων και στις περιπτώσεις κοινόκτητων οικοδομών. Αναμένεται ότι το θέμα θα ρυθμιστεί μέχρι τις 12 Ιουλίου, ημερομηνία κατά την οποία προγραμματίζεται η τελευταία συνεδρία της Ολομέλειας. Αξίζει να σημειωθεί ότι το θέμα εκκρεμεί από το 2017 στην Βουλή. Την συμφωνία των κοινοβουλευτικών κομμάτων για ρύθμιση του θέματος, χαιρέτησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Μιλώντας από το βήμα την ετήσιας γενικής συνέλευσης του ΠΑΣΥΞΕ, ο κ. Αναστασιάδης υπογράμμισε την σημασία του επιπέδου των καταλυμάτων ως προς την ευρύτερη εικόνα του τουριστικού προϊόντος της Κύπρου, και τους κανόνες που πρέπει να διέπουν την λειτουργία τέτοιων καταλυμάτων. « Δεν μπορεί κάποιοι να υποβάλλονται σε όλους τους κανόνες του κράτους και κάποιοι άλλοι όχι. Έτσι θα υπάρξει μια ρύθμιση που θα μας βοηθήσει να επιτύχουμε ένα έλεγχο προς όφελος της τουριστικής πολιτικής», επισήμανε ο Πρόεδρος.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίας Ηρακλέους

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση