ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Διεκδικούν αποζημιώσεις για το «κούρεμα» του 2013

Η προσφυγή θα συζητηθεί στο διεθνές κέντρο επίλυσης επενδυτικών διαφορών στην Ουάσιγκτον από 8 έως 19 Νοεμβρίου 2021

Kathimerini.gr

Αποζημιώσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ για τις ζημίες που υπέστησαν από το «κούρεμα» καταθέσεων το 2013 διεκδικούν 956 Ελληνες καταθέτες και ομολογιούχοι, οι οποίοι έχουν προσφύγει στο διεθνές κέντρο επίλυσης επενδυτικών διαφορών (ICSID) της Παγκόσμιας Τράπεζας κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας. Με επιστολή τους μάλιστα προς τη Βουλή των Αντιπροσώπων την καλούν «να ασκήσει την όποια επιρροή της στον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας για την ταχύτερη επίλυση του θέματος σε μια υπόθεση που είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα καταλήξει υπέρ μας».

Στην επιστολή τους υπογραμμίζουν, μεταξύ άλλων, «ότι στις 7 Φεβρουαρίου 2020, η Κυπριακή Δημοκρατία υπέστη πολύ σοβαρό δικαστικό πλήγμα, καθώς το διεθνές διαιτητικό όργανο που εξήτασε τα αιτήματα των 956 καταθετών και ομολογιούχων κατά του κυπριακού κράτους απεφάνθη ότι η υπόθεση προχωράει στην εκτίμηση της υπαιτιότητας της Κύπρου πριν το τέλος του 2021». Όπως τονίζουν οι ενάγοντες, αυτό σημαίνει ότι κάποια στιγμή μέσα στον επόμενο χρόνο θα κληθούν να καταθέσουν ως μάρτυρες ο Πρόεδρος κ. Αναστασιάδης, πρώην υπουργοί Οικονομικών, οι πρώην διοικητές της κεντρικής τράπεζας κ. Δημητριάδης και Ορφανίδης, αρκετά μέλη του Κοινοβουλίου, καθώς και ορισμένοι κρατικοί αξιωματούχοι.

Η προσφυγή θα συζητηθεί στο διεθνές κέντρο επίλυσης επενδυτικών διαφορών στην Ουάσιγκτον από 8 έως 19 Νοεμβρίου 2021.

Σημειωτέον ότι στην επιστολή τους οι 956 Ελληνες καταθέτες και ομολογιούχοι τονίζουν πως σκοπός της επιστολής τους «είναι να αντιληφθεί η κυπριακή Βουλή τις δυσμενείς επιπτώσεις που δύναται να έχει αυτή η υπόθεση για τον κυπριακό λαό, καθώς είναι η πρώτη υπόθεση που εκδικάζεται με αυτό το περιεχόμενο μετά τη χρεοκοπία της Αργεντινής το 2001 και τις αντίστοιχες καταδικαστικές αποφάσεις εναντίον της από το ίδιο διαιτητικό όργανο στο οποίο έχουν προσφύγει οι 956 Ελληνες.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση