ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Διορία μέχρι τέλος εβδομάδας από συντεχνίες ΑΗΚ

Επιστροφή σε καθεστώς απεργιακών μέτρων εάν δεν λάβουν επίσημη απάντηση από την κυβέρνηση για το ταμείο υγείας τους

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Τα σύννεφα της εργασιακής αναταραχής επιστρέφουν και πάλι πάνω από την Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου (ΑΗΚ). Δυο εβδομάδες μετά τις προειδοποιητικές βολές των συντεχνιών, με στάσεις εργασίας στον ημικρατικό οργανισμό, το αγκάθι που λέγεται Ταμείο Υγείας παρά τις αρχικές θετικές ενδείξεις ότι επιλύθηκε, δημιουργεί και πάλι κλίμα έντασης.

Εδώ και δυο εβδομάδες οι τέσσερις συντεχνίες βρίσκονται στο ακουστικό, αναμένοντας την επικύρωση των όσων συμφωνήθηκαν σε συνάντηση της υπουργού Εργασίας Ζέτας Αιμιλιανίδου, με τις συντεχνίες της ΑΗΚ, την ΣΕΚ και την ΠΕΟ. Μια συμφωνία που αποτελεί υποχώρηση, όπως λέγεται από τις συντεχνίες, προκειμένου το Ταμείο Υγείας των εργαζομένων, στον ημικρατικό οργανισμό να παραμείνει εν ζωή. Τα όσα φαίνεται να συμφωνήθηκαν στην υπουργική συνάντηση τελούσαν υπό την αίρεση της κυβέρνησης, η οποία πρέπει να τα επικυρώσει και επίσημα. Ωστόσο, από την ημερομηνία εκείνη μέχρι και σήμερα, οι συντεχνίες αναμένουν, ακόμα, να βγει άσπρος καπνός από το κυβερνητικό στρατόπεδο, κάτι που προκαλεί και πάλι αναταραχή.

Τελεσίγραφο

Πηγές της «Κ» κοντά στις τέσσερις συντεχνίες της ΑΗΚ λένε πως οι εργαζόμενοι στον οργανισμό ετοιμάζονται για νέα μέτρα. Οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν πως οι συντεχνίες δεν πρόκειται να περιμένουν την κυβέρνηση πότε θα τους απαντήσει. Από τη συμφωνία έχουν περάσει δυο εβδομάδες, χρόνο που οι συντεχνίες θεωρούν ικανοποιητικό προκειμένου η διυπουργική επιτροπή που συστάθηκε (Υπουργοί Οικονομικών, Εργασίας, Υγείας) να μελετήσει το όλο θέμα και να λάβει τελικές αποφάσεις. Δεδομένου ότι απάντηση δεν έχει δοθεί, πηγές κοντά στις συντεχνίες υποστηρίζουν πως ο χρόνος αναμονής τελειώνει. Οι συντεχνίες φαίνεται να έχουν ξεκαθαρίσει στην κυβερνητική πλευρά πως εάν μέχρι το τέλος της εβδομάδας δεν πάρουν απάντηση από την διυπουργική επιτροπή, τα απεργιακά μέτρα από την ερχόμενη θα επανέλθουν στο προσκήνιο. Αυτό το οποίο τονίζεται, με έμφαση, από συντεχνιακής πλευράς είναι πως η παρούσα κατάσταση δεν είναι αποδεκτή και πως η κλιμάκωση των μέτρων θα είναι η φυσική κατάληξη.

Τι ζητούν οι συντεχνίες

Οι εργαζόμενοι στην ΑΗΚ, από το περασμένο καλοκαίρι με κοινή τους επιστολή προς την διοίκηση της ΑΗΚ, είχαν βάλει στο τραπέζι του διαλόγου την διατήρηση του Ταμείου Υγείας και την αποτροπή τερματισμού της λειτουργίας του, ένεκα του ΓεΣΥ. Θέση η οποία εδράζεται στην πολύχρονη λειτουργία του Ταμείου πως τα ποσά που καταλήγουν εκεί, διαχρονικά, συμφωνήθηκαν στις Συλλογικές Συμβάσεις, αποτελούν περιουσιακό στοιχείο των μελών του Ταμείου, μιας και οι εισφορές που γίνονται δεν είναι του Οργανισμού. «Με τον τρόπο αυτό έχετε οικειοποιηθεί τα χρήματα των εργαζομένων και επιδεικνύεται ασύμμετρη αναλγησία στα σοβαρά θέματα υγείας του προσωπικού, σε ένα Οργανισμό που προκαλεί και επιφέρει πολλαπλής μορφής θέματα υγείας που πρέπει να αντιμετωπίζονται», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην επιστολή της 1ης Ιουλίου 2019. Οι συντεχνίες, επικαλούμενες της πρόνοιες της Συλλογικής Σύμβασης, απαιτούν να μη γίνεται διασύνδεση του Ταμείου με το ΓεΣΥ στο οποίο συνεισφέρουν κανονικά όλοι οι εργαζόμενοι, όπως τονίζεται.

H «συμφωνία»

Φως στο τούνελ για εκτόνωση του συγκρουσιακού κλίματος, είχε ρίξει η συνάντηση στο υπουργείο Εργασίας κατά την οποία είχε γίνει αποδεκτή από τη συντεχνιακή πλευρά μια ενδιάμεση πρόταση που είχε παρουσιαστεί. Στη συνάντηση εκείνη, όπως έχει γίνει γνωστό οι δυο πλευρές φαίνεται να συμφώνησαν σε μια φόρμουλα που διατηρούσε το Ταμείο Υγείας καθώς και τις προσφερόμενες υπηρεσίες προς τους εργαζόμενους της ΑΗΚ. Η Υπουργός φέρεται να πρότεινε την διατήρηση του Ταμείου Υγείας με την προϋπόθεση μείωσης του ποσοστού που καταβάλει η ΑΗΚ στο Ταμείο. Συγκεκριμένα από το 5,95% που καταβάλει σήμερα η ΑΗΚ, για κάθε εργαζόμενο το ποσοστό να μειωθεί στο 3%.

Το ποσοστό, διαφορά (2,95%), προτάθηκε να καταβάλλεται από την ΑΗΚ στο ΓεΣΥ από τον ερχόμενο Απρίλιο, ως συνεισφορά του εργοδότη κατά την έναρξη εφαρμογής της δεύτερης φάσης του ΓεΣΥ και το Ταμείο Υγείας να συνεχίσει τη λειτουργία του καλύπτοντας ιατρικές υπηρεσίες οι οποίες δεν παρέχονται από το ΓεΣΥ. Η συγκεκριμένη πρόταση φαίνεται να είναι το ελάχιστο που μπορεί να γίνει αποδεκτό από τις συντεχνίες στο πνεύμα της πάγιας θέσης τους πως το ποσό προς το Ταμείο ουσιαστικά αποτελεί συσσωρευμένο ωφέλημα των εργαζομένων.

Η κυβέρνηση

Υπό το φως της συμβιβαστικής πρότασης όλα θα εξαρτηθούν από την απάντηση που θα δώσει η διυπουργική επιτροπή. Αρνητικός παράγοντας για αίσια έκβαση του όλου θέματος αποτελεί η θέση της κυβέρνησης απέναντι στην κατάργηση των Ταμείων Υγείας σε όλους τους ημικρατικούς οργανισμού, κατά την δεύτερη φάση εφαρμογής του ΓεΣΥ. Τυχόν ικανοποίηση του αιτήματος των συντεχνιών της ΑΗΚ θεωρείται βέβαιο πως θα προκαλέσει αλυσιδωτές αντιδράσεις και από συντεχνίες άλλων ημικρατικών οργανισμών, οι οποίες θεωρείται βέβαιο ότι θα βάλουν αι αυτές θέμα διατήρησης των Ταμείων τους.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση