ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 
 
Οικονομία

Δύσκολη παραμένει η εμπορική συμφωνία μεταξύ Βρετανίας – Ε.Ε.

Newsroom Κ, Αθήνα

Με βέτο απειλεί η Γαλλία

Σε «κρίσιμη φάση» βρίσκονται οι εμπορικές συνομιλίες για το Brexit, καθώς η Βρετανία υποστηρίζει ότι η συμφωνία θα επιτευχθεί «μόνο αν η Ε.Ε. αποδεχθεί ότι το Ηνωμένο Βασίλειο είναι κυρίαρχο κράτος». Την ίδια ώρα, η Γαλλία προειδοποιεί με βέτο, διαμηνύοντας ότι δεν θα δεχθεί μία συμφωνία με κακούς όρους.

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Sky, ο Σάρμα επεσήμανε ότι η κατάσταση παραμένει δύσκολη, ενώ υπάρχουν ζητήματα που πρέπει να επιλυθούν.

«Από την αρχή αυτής της διαδικασίας, ανέκαθεν λέγαμε ότι μια συμφωνία μπορεί να επιτευχθεί μόνο εάν η Ε.Ε. αναγνωρίσει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο είναι ένα κυρίαρχο, ανεξάρτητο κράτος» είπε εμφατικά.

Υπενθυμίζεται ότι η Βρετανία αποχώρησε επίσημα από την Ε.Ε. στις 31 Ιανουαρίου, αλλά έκτοτε βρίσκεται σε μια μεταβατική περίοδο, στο πλαίσιο της οποίας συνεχίζουν να ισχύουν οι κανόνες για το εμπόριο, τα ταξίδια και τις επιχειρήσεις.

Από τα τέλη του έτους, η Ε.Ε. θα την αντιμετωπίζει ως τρίτη χώρα.

Μάλιστα, η Γαλλία έκανε σαφές, διά του αρμόδιου υφυπουργού της, Κλεμάν Μπον, πως θα ασκήσει βέτο σε εμπορική συμφωνία του Brexit, εάν αυτή δεν πληροί ορισμένες προϋποθέσεις, ειδικότερα σε ό,τι αφορά την αλιεία.

«Θέλω να πω στους αλιείς μας, τους παραγωγούς μας, τους πολίτες που μας ακούν ότι δεν θα δεχθούμε μια συμφωνία με κακούς όρους», δήλωσε ο Γάλλος υφυπουργός για τις ευρωπαϊκές υποθέσεις, μιλώντας στον γαλλικό ραδιοφωνικό σταθμό Europe 1.

«Εάν δεν μπορεί να υπάρξει μια καλή συμφωνία, θα αντιταχθούμε σε αυτή. Κάθε χώρα έχει το δικαίωμα του βέτο, άρα αυτό είναι δυνατό. Θα κάνουμε τη δική μας αξιολόγηση αυτού του προσχεδίου συμφωνίας, εάν υπάρξει κάτι τέτοιο» τόνισε ο Μπον.

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ