ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Economist: Μέτρα για θωράκιση της Κύπρου απέναντι σε μελλοντική κρίση

Στα συγκεκριμένα αναφέρθηκαν ομιλητές από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, την Παγκόσμια Τράπεζα και τον οίκο αξιολόγησης Fitch

ΚΥΠΕ

Στα μέτρα που θα πρέπει να προχωρήσει η Κύπρος για ενδυνάμωση της ανθεκτικότητας της απέναντι σε μελλοντικά οικονομικά σοκ, αναφέρθηκαν ομιλητές από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, την Παγκόσμια Τράπεζα και τον οίκο αξιολόγησης Fitch κατά τις ομιλίες τους στο 15o Συνέδριο του Economist στην Λευκωσία.

Η Επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την Κύπρο, Ανίτα Τουλαντάρ σημειώνοντας την εντυπωσιακή ανάπτυξη της οικονομίας της Κύπρου τα τελευταία χρόνια, ανέφερε ωστόσο ότι το υψηλό χρέος και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, καθιστούν την οικονομία πιο ευάλωτη στην αντιμετώπιση μελλοντικών σοκ. Ανέφερε ότι η συμβουλή του ΔΝΤ για την Κύπρο, είναι να συνεχίσει να χρησιμοποιεί το πρωτογενές πλεόνασμα για μείωση του χρέους, κάτι που θα επιτρέψει στην οικονομία να αντιμετωπίσει μελλοντικά σοκ. Αυτό, όπως είπε, είναι ιδιαίτερα σημαντικό δεδομένων των κινδύνων που υπάρχουν από την αύξηση του κόστους του μισθολογίου και την μετάβαση στο νέο εθνικό σύστημα υγείας.

Πρότεινε την αυστηρή πειθαρχία στις δαπάνες, διατηρώντας τον έλεγχο των μισθών, καθώς και αποτελεσματικότερες δαπάνες στην εκπαίδευση και περισσότερη επένδυση στην τεχνολογική καινοτομία, το ανθρώπινο κεφάλαιο, τις ψηφιακές υποδομές, την εκπαίδευση και τις ευκαιρίες απασχόλησης για τους νέους. Το ζητούμενο, είπε είναι η βιώσιμη ανάπτυξη που να αγγίζει όλους.

Απαντώντας σε ερώτηση κατά τη συζήτηση η επικεφαλής του ΔΝΤ για την Κύπρο ανέφερε ότι δεν υπάρχει αντίκτυπος στην οικονομία από το πρόγραμμα πολιτογραφήσεων. Ο Διευθυντής Νότιας Ευρώπης της Παγκόσμιας Τράπεζας, Μάρκους Χάινζ, στην ομιλία του ανέφερε ότι στην τελευταία κρίση η ανθεκτικότητα του εισοδήματος των νοικοκυριών ήταν χαμηλή και τα μεσαία εισοδήματα μειώθηκαν κατά περίπου 15% μεταξύ 2010-2014.

Υποστήριξε ότι η Κύπρος για να μετριάσει τους κραδασμούς και να υποστηρίξει την ισχυρότερη ανθεκτικότητα, μπορεί να βασιστεί σε μεταβολές της πραγματικής συναλλαγματικής ισοτιμίας μέσω των μεταβολών των τιμών και των μισθών. Πρόσθεσε ότι οι χώρες της Νότιας Ευρώπης όπως η Κύπρος πρέπει να αφιερώσουν σημαντική ενέργεια στην ενδυνάμωση της ευελιξίας των θεσμών που έχουν σχέση με τις πραγματικές συναλλαγματικές ισοτιμίες. Ανέφερε ότι στην Κύπρο υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης των θεσμών κοινωνικής αρωγής που απευθύνονται στα χαμηλότερα εισοδήματα. Σημείωσε ότι η ενίσχυση της ανθεκτικότητας των νοικοκυριών είναι το κλειδί για να αμβλυνθούν τυχόν μελλοντικές κρίσεις και να υποστηριχθεί η ταχεία ανάκαμψη της οικονομίας.

Ο Επικεφαλής του οίκου Fitch για την Ευρώπη Μάικλ Ναπολιτάνο, σημείωσε τη θετική προοπτική που υπάρχει για τη χώρα βασισμένη σε παράγοντες όπως η συνετή δημοσιονομική πολιτική η ισχυρή ανάκαμψη και η αύξηση της ικανότητας απορρόφησης των κραδασμών της οικονομίας. Σημείωσε ότι η μείωση του χρέους είναι ένας σημαντικός παράγοντας για τις αξιολογήσεις χωρών όπως και η δημοσιονομική πειθαρχία και η αυξημένη κοινωνική ενσωμάτωση. Αυτό όπως είπε, παρατηρείται συνήθως στις Βόρειες χώρες της ΕΕ ενώ οι χώρες του Νότου δεν έχουν παρόμοια δέσμευση. Σημείωσε ωστόσο ότι ο οίκος δεν βλέπει μόνο τους αριθμούς αλλά και συγκεκριμένα μέτρα, και είπε ότι παρόλο που το χρέος αυξήθηκε σημαντικά μετά τη συγχώνευση του Συνεργατισμού, το είδαν θετικά ως μέτρο που θα ωφελούσε τη χώρα.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X