ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ελληνική Τράπεζα: Υποχώρηση των οικονομικών επιπτώσεων του κορωνοϊού το 3ο τρίμηνο

Ο αρνητικός ετήσιος ρυθμός μεγέθυνσης του ΣΠΟΔ τον Μάιο 2020 επιβεβαιώνει το γεγονός ότι η εγχώρια οικονομία βρέθηκε αντιμέτωπη με μια άνευ προηγουμένου συρρίκνωση

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Μείωση 11,8% κατέγραψε ο Σύνθετος Προπορευόμενος Οικονομικός Δείκτης (ΣΠΟΔ) της Κύπρου, σύμφωνα με την Ελληνική Τράπεζα, η οποία αποδίδει αυτή την επίδοση στον αντίκτυπο της πανδημίας και εκτιμά στη βάση του Προκαταρκτικού Δείκτη του Ιουνίου 2020 ότι οι επιπτώσεις θα υποχωρήσουν καθώς η οικονομία αναμένεται να αρχίσει να ανακάμπτει το τρίτο τρίμηνο του 2020.

Ο ΣΠΟΔ, ο οποίος δημιουργήθηκε με βάση το μοντέλο των Aruoba, Diebold και Scotti (ADS) (2009), κατέγραψε τη σημαντικότερη ετήσια (ΕαΕ) μείωσή του τον Μάιο του 2020 (11,8%) και διαμορφώθηκε στο επίπεδο 95,5, αναφέρεται σε ανακοίνωση της Ελληνικής Τράπεζας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο αρνητικός ετήσιος ρυθμός μεγέθυνσης του ΣΠΟΔ τον Μάιο 2020 επιβεβαιώνει το γεγονός ότι η εγχώρια οικονομία βρέθηκε αντιμέτωπη με μια άνευ προηγουμένου συρρίκνωση, γεγονός το οποίο αποδίδεται στο προσωρινό κλείσιμο της οικονομίας.

Συγκεκριμένα, μεταξύ των μέτρων που ελήφθησαν, η απαγόρευση εισόδου στην Κυπριακή Δημοκρατία είχε ως αποτέλεσμα μηδενικές αφίξεις τουριστών το Μάιο του 2020, ενώ ο αριθμός τουριστών τον Ιούνιο του 2020 είναι κατά πολύ μικρότερος σε σύγκριση με τον Ιούνιο του περασμένου χρόνου.

Επιπρόσθετα, συνεχίζει η ανακοίνωση, «προκαταρκτικά στοιχεία υποδεικνύουν τη καταγραφή αρνητικών ετήσιων ρυθμών μεγέθυνσης για τον όγκο λιανικών πωλήσεων και παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας το Μάιο και Ιούνιο του 2020».

Παρά ταύτα, αναφέρεται, η σταδιακή επανεκκίνηση της οικονομικής δραστηριότητας προϊδεάζει την ανάκαμψη της κυπριακής οικονομίας, η οποία αναμένεται να είναι ιδιαίτερα αισθητή το δεύτερο εξάμηνο του 2020.

Ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος (ΔΟΚ) στη ζώνη του ευρώ, περιλαμβανομένης και της Κύπρου, παρουσίασε ήδη ενδείξεις βελτίωσης το Μάιο και Ιούνιο του 2020. Επιπλέον, οι τιμές του πετρελαίου Brent ανέκαμψαν πρόσφατα, καθώς τα περιοριστικά μέτρα στις πλείστες χώρες έχουν εξαλειφθεί, προστίθεται.

Σημειώνεται επίσης ότι, η αξία συναλλαγών με πιστωτικές κάρτες έχει αυξηθεί, γεγονός το οποίο αντικατοπτρίζει τόσο την επανεκκίνηση της οικονομίας, αλλά και την προτίμηση για ηλεκτρονικές πληρωμές ως ένα μέτρο προφύλαξης κατά της πανδημίας του κορωνοϊού.

Ο αντίκτυπος της πανδημίας του κορωνοϊού οδήγησε στην καταγραφή του αρνητικού ετήσιου ρυθμού μεγέθυνσης του Δείκτη ΣΠΟΔ και τον Μάιο του 2020 επιβεβαιώνοντας τις επισημάνσεις για συρρίκνωση της κυπριακής οικονομίας. Οι επιπτώσεις αυτές, ωστόσο, εκτιμάται ότι θα υποχωρήσουν, καθώς η οικονομία αναμένεται να αρχίσει να ανακάμπτει το τρίτο τρίμηνο του 2020, όπως αυτό διαφαίνεται από τον Προκαταρκτικό Δείκτη του Ιουνίου 2020, καταλήγει η ανακοίνωση της Ελληνικής Τράπεζας.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X