ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ελληνικό διαβατήριο µε επένδυση σε ακίνητα άνω των 2 εκατ. ευρώ

Πρόσθετα κίνητρα για την προσέλκυση κεφαλαίων από το εξωτερικό

Kathimerini.gr

∆ΗΜΗΤΡΑ ΜΑΝΙΦΑΒΑ

Ελληνική υπηκοότητα θα µπορούν να λάβουν πολίτες τρίτων χωρών που αποκτούν στην Ελλάδα ακίνητη περιουσία τουλάχιστον 2 εκατ. ευρώ και καθίστανται µόνιµοι κάτοικοι, καθώς η κυβέρνηση, ακολουθώντας το παράδειγµα και άλλων ευρωπαϊκών χωρών, προσανατολίζεται στη θεσµοθέτηση επιπλέον κινήτρων για την προσέλκυση ξένων επενδυτών στον κλάδο του real estate, πέραν του προγράµµατος της «χρυσής βίζας».

Το σχέδιο αυτό έρχεται σε µια στιγµή που αρκετοί επενδυτές, οι οποίοι προέρχονται από χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ενωσης, αναζητούν, λόγω Brexit, νέο προορισµό για την αγορά ακινήτων. Υπενθυµίζεται ότι το πρόγραµµα της «χρυσής βίζας» θεσπίστηκε το 2013 και προβλέπει τη χορήγηση όχι υπηκοότητας, αλλά πενταετούς άδειας διαµονής σε πολίτες τρίτων χωρών που αποκτούν ακίνητη περιουσία στην Ελλάδα αξίας τουλάχιστον 250.000 ευρώ. Με τον νόµο 4605/2019 τον περασµένο Μάρτιο, η «χρυσή βίζα» επεκτάθηκε και σε όσους επενδύουν σε µετοχές και οµόλογα.

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση µελετά τη χορήγηση κινήτρων έτσι ώστε φυσικά και νοµικά πρόσωπα να επιλέγουν την Ελλάδα ως φορολογική κατοικία, ως τόπο όπου θα φορολογείται δηλαδή το παγκόσµιο εισόδηµά τους. Σύµφωνα λοιπόν µε το σχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση, θα χορηγείται ελληνική υπηκοότητα σε πολίτη τρίτης χώρας που αποκτά κατά πλήρη κυριότητα, νοµή και κατοχή ακίνητη περιουσία στην Ελλάδα αξίας τουλάχιστον 2 εκατ. ευρώ. Την ελληνική υπηκοότητα θα µπορεί να λάβει πολίτης τρίτης χώρας ακόµη και εάν έχει αποκτήσει την ακίνητη περιουσία αξίας τουλάχιστον 2 εκατ. ευρώ µέσω νοµικού προσώπου, υπό την προϋπόθεση ότι οι µετοχές ή τα εταιρικά µερίδια θα ανήκουν εξ ολοκλήρου στον ίδιο.

Ο ίδιος θα πρέπει, επίσης, να καθίσταται µόνιµος κάτοικος Ελλάδας µε κατοικία αγοραίας αξίας τουλάχιστον 500.000 ευρώ και να καταβάλλει ετησίως τουλάχιστον 50.000 ευρώ ως έξοδα συντήρησης της κατοικίας. Προκειµένου να αποφευχθούν απάτες, το σχέδιο προβλέπει συγκεκριµένες δικλίδες ασφαλείας. Ειδικότερα, για να χορηγηθεί η υπηκοότητα, θα πρέπει το τίµηµα της ακίνητης περιουσίας να καταβληθεί ολοσχερώς και κατά την υπογραφή του συµβολαίου αγοράς. Το τίµηµα θα καταβάλλεται µε δίγραµµη τραπεζική επιταγή ή µε κατάθεση τραπεζικού εµβάσµατος στον λογαριασµό του δικαιούχου.

Ο λογαριασµός πρέπει να τηρείται σε ελληνική τράπεζα ή σε πιστωτικό ίδρυµα που τελεί υπό την εποπτεία της Τράπεζας της Ελλάδος. Επιπλέον, σχεδιάζεται να τεθεί όριο στον αριθµό των πολιτογραφήσεων που θα επιτρέπονται κάθε χρόνο, το οποίο, σύµφωνα µε πληροφορίες, θα είναι 200 ετησίως. Αίτηση για τη λήψη ελληνικής υπηκοότητας θα µπορούν να υποβάλλουν και οι άµεσοι συγγενείς του αρχικού αιτούντος. Για τους µεν συζύγους θα προβλέπεται να υποβάλλουν ταυτόχρονα αίτηση, ενώ για τα παιδιά και τους γονείς τους η αίτηση θα επιτρέπεται να υποβάλλεται αφού έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία πολιτογράφησης του πολίτη τρίτης χώρας.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση