ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Επ. Οικονομικών: Δυσαρέσκεια για μη έγκαιρη κατάθεση προϋπολογισμών

Επιστολή προς τον Υπουργό Οικονομικών

ΚΥΠΕ

Επιστολή προς τον Υπουργό Οικονομικών για την κατάθεση προϋπολογισμών νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου (ΝΠΔΔ) για το έτος 2022 στη Βουλή των Αντιπροσώπων, απέστειλε η Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, εκφράζοντας την έντονη απαρέσκεια της για την μέχρι στιγμής μη συμμόρφωση μεγάλου αριθμού νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου, καθώς και των αρμόδιων Υπουργείων με την υποχρέωση κατάθεσης στη Βουλή των προϋπολογισμών νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου για το έτος 2022, εντός των νενομισμένων χρονικών πλαισίων.

Την επιστολή απέστειλε σήμερα, εκ μέρους της Επιτροπής, η Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών Χριστιάνα Ερωτοκρίτου.

Μεταξύ άλλων στην επιστολή αναφέρεται ότι η Επιτροπή δε δεσμεύεται να εξετάσει τους προϋπολογισμούς νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου, οι οποίοι έκνομα δεν έχουν μέχρι της στιγμής κατατεθεί, εντός των στενών χρονικών περιθωρίων που απομένουν μέχρι τέλους Φεβρουαρίου 2022, οπότε και θα εξαντληθούν τα επιτρεπόμενα δωδεκατημόρια.

«Η Επιτροπή δηλώνει ότι τα επηρεαζόμενα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, καθώς και τα αρμόδια Υπουργεία φέρουν την αποκλειστική ευθύνη για το ενδεχόμενο λειτουργίας των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου παράνομα μετά την εξάντληση της εν λόγω προθεσμίας. Η Επιτροπή δηλώνει ότι επιφυλάσσεται πλήρως να εξετάσει τους προϋπολογισμούς νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου που θα κατατεθούν ενώπιον της από τούδε και στο εξής, βάσει των ευρύτερων εκκρεμοτήτων και προτεραιοτήτων της που εκτείνονται και σε άλλα νομοσχέδια και προτάσεις νόμου», σημειώνεται.

Σε δηλώσεις της μετά το πέρας της συνεδρίας της Επιτροπής, η κ. Ερωτοκρίτου είπε ότι η Επιτροπή Οικονομικών σήμερα προχώρησε και εξέτασε πέντε προϋπολογισμούς νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου, οι οποίοι τους κατέθεσαν κάποιοι εμπρόθεσμα, κάποιοι εκπρόθεσμα.

«Όμως, είναι με ιδιαίτερη δυσαρέσκεια που έχουμε εντοπίσει ότι μεγάλος αριθμός νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου, δεν έχουν μέχρι σήμερα καταθέσει τους προϋπολογισμούς τους στη Βουλή των Αντιπροσώπων», πρόσθεσε.

Ως εκ τούτου, συνέχισε η κ. Ερωτοκρίτου, έχει αποσταλεί επιστολή σήμερα εκ μέρους της Επιτροπής Οικονομικών, «σύμφωνα με την οποία ενημερώνουμε ότι η Επιτροπή είναι εκ των πραγμάτων αναγκασμένη να δηλώσει ότι δεν δεσμεύεται να εξετάσει τους προϋπολογισμούς νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου, οι οποίοι έκνομα δεν έχουν μέχρι στιγμής κατατεθεί εντός των στενών χρονικών περιθωρίων που απομένουν μέχρι το τέλος του Φεβρουαρίου του 2022 , οπότε και θα εξαντληθούν τα επιτρεπόμενα δωδεκατημόρια».

«Όπως είναι καλά γνωστό, αυτοί οι Οργανισμοί μπορούν να λειτουργούν με βάση τα δωδεκατημόρια μέχρι και τον Φεβρουάριο του 2022. Το γεγονός ότι δε έχουν κατατεθεί αυτοί οι προϋπολογισμοί δημιουργεί μεγάλο πρόβλημα στις εργασίες της Επιτροπής, η οποία είναι επιφορτισμένη με πολλά επείγοντα νομοσχέδια, πλείστα τα οποία αφορούν το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και ως εκ τούτου ενημερώνουμε ότι όσα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου , δεν έχουν μέχρι σήμερα καταθέσει τους προϋπολογισμούς τους, δεν μπορούν προφανώς να απαιτούν να εξεταστούν αυτοί οι προϋπολογισμοί εντός των επόμενων ένα- δύο εβδομάδων για να οδηγηθούν στην Ολομέλεια μέχρι το τέλος του Φλεβάρη του 2022», συμπλήρωσε.

Σε παρατήρηση ότι είναι μια παλιά ιστορία να μην καταθέτουν εμπρόθεσμα κάποια ΔΣ τους προϋπολογισμούς τους και αν θα υπάρχουν ευθύνες για πρώτη φορά εις βάρος ΔΣ, η κ. Ερωτοκρίτου είπε ότι αυτές τις ευθύνες δεν μπορεί ούτε να τις αναλάβει, ούτε να τις επιβάλει η Επιτροπή Οικονομικών.

«Όμως, συμφωνώ μαζί σας ότι αυτή είναι μια πρακτική, η οποία ακολουθείται τα τελευταία χρόνια. Είναι μια στρέβλωση που ακολουθείται τα τελευταία χρόνια. Οι στρεβλώσεις σε αυτό τον τόπο πρέπει να έχουν ημερομηνία λήξης και όσον αφορά αυτή τη συγκεκριμένη στρέβλωση, η Επιτροπή Οικονομικών δηλώνει ότι αυτή η στρέβλωση λήγει εδώ και σήμερα», πρόσθεσε.

Ερωτηθείσα αν υπάρχει περίπτωση υπάλληλοι κάποιων ημικρατικών οργανισμών να μην απλήρωτοι τον Μάρτιο, αν δεν εγκριθεί ο προϋπολογισμός τους, η κ. Ερωτοκρίτου είπε ότι αυτός είναι και ο λόγος που η Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής με πολύ υπομονή ανεχόταν αυτή τη διαδικασία.

«Όμως, είναι προφανές ότι αυτό το πράγμα δεν μπορεί να συνεχίσει. Επαναλαμβάνω ιδιαίτερα όταν αυτή η καθυστέρηση εξακολουθεί να υφίσταται και να παίρνει πλέον την μορφή της περιφρόνησης», ανέφερε.

«Είναι ένα πράγμα να υπάρχει καθυστέρηση ολίγων ημερών ή ολίγων εβδομάδων, είναι άλλο πράγμα να υπάρχει καθυστέρηση ολίγων μηνών γιατί πλέον αυτό δεν μπαίνει στη σφαίρα του λογικού και του αναμενόμενου ότι είναι κάτι που μπορεί να τύχει αλλά πλέον μπαίνει στην σφαίρα της περιφρόνησης», κατέληξε.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΥΠΟΙΚ  |  Βουλή  | 
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση