ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 
 
Οικονομία

Επ. Οικονομικών: Εξετάζει θέμα τραπεζικών υπερχρεώσεων σε δάνεια με κρατική επιδότηση

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Το θέμα ενέγραψαν οι βουλευτές Στέφανος Στεφάνου, Άριστος Δαμιανού, Αντρέας Καυκαλιάς, Άγγελος Βότσης, Μαρίνος Μουσιούττας και η Άννα Θεολόγου.

Θέμα τραπεζικών υπερχρεώσεων και επιβαρύνσεων δανειοληπτών για δάνεια με κρατική επιδότηση εξετάζει στην αυριανή της συνεδρία η κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών.

Πρόκειται για αυτεπάγγελτη εξέταση που τιτλοφορείται «οι κίνδυνοι και επιπτώσεις που προκύπτουν από την τακτική των τραπεζών να υπερχρεώνουν τους δανειολήπτες με πιο υψηλά επιτόκια και επιβαρύνσεις για δάνεια με κρατική επιδότηση». Το θέμα ενέγραψαν οι βουλευτές Στέφανος Στεφάνου, Άριστος Δαμιανού, Αντρέας Καυκαλιάς, Άγγελος Βότσης, Μαρίνος Μουσιούττας και η Άννα Θεολόγου.

Στη συζήτηση κλήθηκαν ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Οικονομικών, ο Χρηματοοικονομικός Επίτροπος, εκπρόσωποι της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου, του Συνδέσμου Τραπεζών Κύπρου, του Συνδέσμου Προστασίας Δανειοληπτών Τραπεζών (ΣΥΠΡΟΔΑΤ) και του Κινήματος Προστασίας και Δικαιωμάτων Δανειοληπτών.

Εξάλλου, στην ατζέντα της αυριανής συνεδρίας βρίσκονται επίσης ο περί της Συγκρισιμότητας των Τελών, της Αλλαγής Λογαριασμού Πληρωμών και της Πρόσβασης σε Λογαριασμούς Πληρωμών (Τροποποιητικός) Νόμος του 2019, που αφορά την εναρμόνιση με το άρθρο και το Άρθρο 24 της «Οδηγίας2014/92/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 23ης Ιουλίου 2014.

Θα συζητηθεί επίσης ο περί της Σύστασης και Λειτουργίας του Ενιαίου Φορέα Εξώδικης Επίλυσης Διαφορών Χρηματοοικονομικής Φύσεως (Τροποποιητικός) Νόμος του 2019, που αποσκοπεί στην τροποποίηση του νόμου της σύστασης και λειτουργίας του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου ώστε να επιτευχθεί εναρμόνιση με το άρθρο 24 της Οδηγίας 2014/92/ΕΕ για τη συγκρισιμότητα των τελών που συνδέονται με λογαριασμούς πληρωμών, την αλλαγή λογαριασμού πληρωμών και την πρόσβαση σε λογαριασμούς πληρωμών με βασικά χαρακτηριστικά.

Στην ατζέντα βρίσκονται επίσης δύο τροποποιητικά νομοσχέδια επί του περί Φόρου Προστιθέμενης Αξίας Νόμου, που αφορούν στην κατάργηση της εξουσίας του Εφόρου Φορολογίας να διαγράφει χρέη με βάση τον περί Φόρου Προστιθέμενης Αξίας Νόμο, ώστε τα μη εισπράξιμα ποσά του κράτους να τυγχάνουν χειρισμού από την Τεχνική Επιτροπή, σύμφωνα με τις διατάξεις του περί της Λογιστικής και Δημοσιονομικής Διαχείρισης και Χρηματοοικονομικού Ελέγχου της Δημοκρατίας Νόμου και στην εισαγωγή διατάξεων για την αντιμετώπιση της απάτης στον τομέα της εμπορίας κινητών τηλεφώνων, κονσόλων παιχνιδιών και παρόμοιων προϊόντων, βάσει τηςΟδηγίας2006/112/ΕΚ του Συμβουλίου της28ηςΝοεμβρίου 2006.

Θα υπάρξει επίσης κατ’ άρθρον συζήτηση για τον περί Διοικητικής Συνεργασίας στον τομέα τη φορολογίας τροποποιητικό νόμο και για τον περί Εξυγίανσης Πιστωτικών Ιδρυμάτων και Επενδυτικών Εταιρειών (Τροποποιητικός) Νόμος του 2019.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ