ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 
Τελευταία Ενημέρωση: 15:51
34°
ΚΑΤ’ ΟΙΚΟΝ ΔΙΑΝΟΜΗ
Kλασικά και αγαπημένα Jazz, blues, swing, easy listening τραγούδια επιλεγμένα από την «Κ».
ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ
Οικονομία

Επ. Θεσμών: Αγανάκτηση βουλευτών για τις υπερβολικές χρεώσεις τραπεζών

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Καταγγέλλουν αισχροκέρδεια εις βάρος των πολιτών και κάνουν λόγο για ασυδοσία στις χρεώσεις και στον τρόπο αντιμετώπισης των πελατών

Οι υπερβολικές χρεώσεις των τραπεζών και οι τρόποι αντιμετώπισης των προβλημάτων που αυτές δημιουργούν, συζητήθηκαν την Τετάρτη (06/11) στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Θεσμών και Αξιών, με τα μέλη της να εκφράζουν την αγανάκτησή τους.

Οι βουλευτές καταγγέλλουν αισχροκέρδεια εις βάρος των πολιτών και κάνουν λόγο για ασυδοσία στις χρεώσεις και στον τρόπο αντιμετώπισης των πελατών.

«Κάτω τα χέρια από τους χαμηλοσυνταξιούχους γονιούς μας. Χρεώστε όσα θέλετε σε αυτούς που κρατούν λεφτά. Τους χαμηλοσυνταξιούχους μην τους ενοχλείτε».

Όπως λέχθηκε κατά τη συνεδρία, οι χρεώσεις των Τραπεζών αφορούν στην πληρωμή λογαριασμών κοινής ωφελείας, στην απόσυρση χρημάτων από λογαριασμούς και στη μεταφορά χρημάτων από ένα λογαριασμό σε άλλο από τα ταμεία των Τραπεζών.

Επίσης, υπογραμμίστηκε ότι οι χρεώσεις πλήττουν κυρίως του συνταξιούχους και τους λήπτες Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, πολλοί από τους οποίους δεν έχουν τη δυνατότητα χρήσης διαδικτύου ή διαμένουν σε μικρά χωριά, τα οποία δεν διαθέτουν υποκαταστήματα Τραπεζών.

Σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών, Ζαχαρίας Ζαχαρίου, είπε πως αφετηρία για έναρξη της συζήτησης ήταν τα πολλά παράπονα των πολιτών προς τα μέλη της Επιτροπής, για να προσθέσει ότι τα τέλη των τραπεζών αυξάνονται καθημερινά.

Όπως ανέφερε ειδικότερα, σε ένα χρόνο η πληρωμή λογαριασμού κοινής ωφελείας αυξήθηκε από το ένα ευρώ, στα δύο και από την νέα χρονιά θα αυξηθεί στα πέντε ευρώ, για να σημειώσει ότι οι Τράπεζες χρέωναν οκτώ ευρώ το χρόνο για διατήρηση λογαριασμού και τώρα θα χρεώνουν δύο ευρώ τον μήνα.

Έστειλε πολιτικό μήνυμα προς τις Τράπεζες, λέγοντας: «Κάτω τα χέρια από τους χαμηλοσυνταξιούχους γονιούς μας. Χρεώστε όσα θέλετε σε αυτούς που κρατούν λεφτά. Τους χαμηλοσυνταξιούχους μην τους ενοχλείτε».

Αναφέρθηκε στην ανάληψη πρωτοβουλίας από τα Υπουργεία Οικονομικών και Εμπορίου, καθώς και τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, τα οποία έχοντας ως υπόβαθρο συγκεκριμένη νομοθεσία, να μελετήσουν το δικαίωμα που έχει ο αρμόδιος Υπουργός να προχωρήσει σε καθορισμό των τελών, σε σχέση με τις ευάλωτες ομάδες και τα τέλη να διαφοροποιηθούν.

«Έχουμε δώσει περιθώριο μέχρι το τέλος Ιανουαρίου, ώστε να αναπτυχθεί ένας διάλογος και να κατανοήσουν και οι Τράπεζες ότι τον καταναλωτή θα τον έχουν πάντα ανάγκη και όταν τον διώξουν από το χρηματοπιστωτικό σύστημα θα έρθει μια ώρα που θα τον παρακαλούν και δεν θα επιστρέφει», είπε ο κ. Ζαχαρίου.

Σημείωσε ότι μέχρι το τέλος του Ιανουαρίου θα καταβληθεί προσπάθεια για εξεύρεση λύσεων αλληλοσεβασμού μεταξύ Τραπεζών και καταναλωτών.

Ο κ. Ζαχαρίου εξέφρασε την έντονη απαρέσκεια του για την απουσία της ηγεσίας της Επιτροπής Ανταγωνισμού, σημειώνοντας ότι σε επόμενη συνεδρία της Επιτροπής θα εξεταστεί και η λειτουργία της ΕΠΑ, ενώ θα κληθούν και όλα τα μέλη για να δώσουν εξηγήσεις.

Η βουλευτής του ΑΚΕΛ, Ειρήνη Χαραλαμπίδου, είπε ότι οι Τράπεζες κατάντησαν κράτος εν κράτη, κάνοντας λόγο για ασυδοσία στις χρεώσεις και στον τρόπο αντιμετώπισης των πελατών.

«Υπάλληλοι των Τραπεζών και οι διευθύνσεις τους πρέπει να κατανοήσουν ότι είναι με τις θυσίες του λαού σήμερα που επιβίωσαν. Οι τελευταίοι που πλήρωσαν τίμημα λόγω των ατοπημάτων των Τραπεζιτών και των Τραπεζών που κατέστρεψαν τον τόπο ήταν οι ίδιες οι Τράπεζες. Αυτή τη στιγμή συνεχίζουν να αισχροκερδούν και να μην σέβονται τον Κύπριο πολίτη, ιδιαίτερα οι συστημικές τράπεζες», είπε.

Υπενθύμισε ότι μια εκ των τραπεζών «εάν αυτή τη στιγμή κατέχει δεσπόζουσα θέση στην κυπριακή αγορά είναι μετά που διαλύθηκε η Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα, για να στηριχθεί».

Ο βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, Γιώργος Περδίκης, μίλησε για θάλασσα παραπόνων από τους καταναλωτές και υπερβολικές χρεώσεις από τις Τράπεζες.

Εξέφρασε την απογοήτευσή του από τη συμπεριφορά των αρμόδιων Υπουργείων, της ΕΠΑ, Τραπεζών και Κεντρικής Τράπεζας, σημειώνοντας ότι «άλλοι έκαναν τις ζημιές και άλλοι καλούνται να τις πληρώσουν».

Ο βουλευτής του ΕΛΑΜ, Χρίστος Χρίστου, έκανε λόγο για υπερεξουσίες των Τραπεζών, οι οποίες όπως είπε, «λειτουργούν αυθαίρετα εις βάρος των πολιτών».

Κάλεσε την κυβέρνηση και το αρμόδιο Υπουργείο να λάβουν τα κατάλληλα μέτρα, ώστε να σταματήσει η αυθαιρεσία και προστατευτεί ο πολίτης.

Ο ΓΓ της ΣΕΚ, Αντρέας Μάτσας, ζήτησε γραπτώς από τη Βουλή να συζητηθεί το θέμα, τονίζοντας πως είναι απαράδεκτο να επιβάλλεται άμεση φορολογία στους πολίτες.

«Ως ΣΕΚ έχουμε κάνει τις απαραίτητες ενέργειες μέσα από παρεμβάσεις μας προς τον Πρόεδρο της Βουλής, το Υπουργό Εμπορίου, το Πρόεδρο της ΕΠΑ και τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας έτσι ώστε να βρεθούν οι απαιτούμενες ρυθμίσεις, οι οποίες να περιορίζουν το πρόβλημα σε σχέση με τις χρεώσεις και την επιβάρυνση που επιβάλλεται στις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού και στους συνταξιούχους», είπε.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ Συνδεθείτε

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ