ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Έργα πέραν του 1,1 δισ. βγαίνουν σε προσφορά

Νέους αυτοκινητόδρομους, έξυπνες μεταφορές, ψηφιοποίηση οδικού δικτύου και ηλεκτροκίνηση βλέπει από το 2022 το Υπ. Μεταφορών

Της Μαρίας Ηρακλέους

Της Μαρίας Ηρακλέους

Τους επόμενους 12 μήνες θα προχωρήσουν οι προσφορές για έργα με προϋπολογισμό που ξεπερνά το 1,1 δισ. ευρώ δήλωσε από το βήμα του 17ου συνεδρίου Economist ο υπουργός Μεταφορών Γιάννης Καρούσος. Νέοι δρόμοι, έξυπνα συστήματα στα οδικά δίκτυα και κίνητρα για την ηλεκτροκίνηση είναι σύμφωνα πάντα με τους προγραμματισμούς του Υπουργείου ψηλά στην ατζέντα με τις διαδικασίες να προχωρούν τους επόμενους μήνες. Πρόκειται για υποδομές και εργαλεία, τα οποία είναι αναπόσπαστο κομμάτι για το νέο μοντέλο ανάπτυξης των επιχειρήσεων και την στροφή στην ψηφιακή και πράσινη εποχή. Τα έργα θα χρηματοδοτηθούν από ευρωπαϊκούς πόρους που προβλέπονται για την προγραμματική περίοδο 2021-2027, το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και το Ταμείο Πολιτικής Συνοχής.

Το κυκλοφοριακό

Πέραν του 90% όσων διακινούνται στους δρόμους, χρησιμοποιούν ιδιωτικά οχήματα. Ως εκ τούτου, οι επενδύσεις στην αλλαγή αυτού του δεδομένου είναι αυξημένες. Σύμφωνα με τον κ. Καρούσο, οι επενδύσεις για την επόμενη δεκαετία ξεπερνούν το 1 δισ. ευρώ, με έμφαση στις δημόσιες συγκοινωνίες, τα ποδήλατα και προώθηση της πεζοκίνησης.

Έξυπνα συστήματα για την τροχαία

Ο ψηφιακός μετασχηματισμός των μεταφορών είναι στο επίκεντρο του Υπουργείου Μεταφορών. Τα έξυπνα φώτα τροχαίας, πινακίδες μεταβλητών μηνυμάτων, ηλεκτρονικά εισιτήρια λεωφορείων και η ενημέρωση των πολιτών σε πραγματικό χρόνο για την άφιξη των λεωφορείων, περιλαμβανομένης και εφαρμογής στα κινητά τηλέφωνα θα βοηθήσουν στην αποσυμφόρηση του κυκλοφοριακού. Στο πλαίσιο της ενθάρρυνσης της ανάπτυξης και της μετάβασης σε μια πιο πολυδιάστατη οικονομία στην Κύπρο, το Υπουργείο προωθεί την εισαγωγή των συστημάτων ευφυών μεταφορών και την αύξηση της χωρητικότητας των δικτύων των μεταφορών, τα οποία πέραν των άλλων οφελών, θα βοηθήσουν στην εδραίωση τομέων που θα στηρίζονται στην εφαρμογή και χρήση νέων τεχνολογιών και την εκμετάλλευση της πληροφορίας που παράγουν.

Ψηφιοποίηση δικτύων μεταφορών

Τομή στην κάλυψη και ψηφιοποίηση των δικτύων μεταφορών αποτελεί η υπογραφή συμβολαίου από πλευράς του Τμήματος Δημοσίων Έργων για την εγκατάσταση τεσσάρων πινακίδων για ενημέρωση των χρηστών του οδικού δικτύου για την επικρατούσα κατάσταση στους δρόμους- όπως χρόνοι ταξιδιού και κυκλοφοριακή εικόνα, ουρές και ατυχήματα. Προβλέπει επίσης την εγκατάσταση 21 καμερών επιτήρησης του οδικού δικτύου και 14 μετρητών κυκλοφορίας. Αυτά θα είναι επιπλέον των υφιστάμενων συστημάτων (120 μετρητές κυκλοφορίας και πέντε κάμερες). Πλήρης κάλυψη του δικτύου της Κύπρου θα επιτευχθεί μέσα στα επόμενα τρία χρόνια με επέκταση των συστημάτων, δράση που θα χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Συγκεκριμένα, προβλέπονται 20 πρόσθετες ηλεκτρονικές πινακίδες πληροφόρησης, 100 κάμερες επιτήρησης της κυκλοφορίας και 180 μετρητές στο κυρίως οδικό δίκτυο Λεμεσού, Λευκωσίας, Λάρνακας και Πάφου. Επιπλέον, με την ανάπτυξη των GIS (γεωγραφικών πληροφοριακών συστημάτων), δημιουργούνται δράσεις που διευκολύνουν την εισαγωγή συνδεδεμένης και αυτοματοποιημένης οδήγησης. Σε αυτό τον τομέα προωθείται η εισαγωγή σχετικών ρυθμίσεων στην νομοθεσία, για να επιτρέψει την χρήση τέτοιων οχημάτων στην Κύπρο. Όπως σημείωσε ο κ. Καρούσος, πρόκειται για μία από τις τρεις μεταρρυθμίσεις που ανέλαβε η Κύπρος σε αυτό τον τομέα στο πλαίσιο του σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Τα δεδομένα που παράγονται από αυτά τα συστήματα θα μπορούν να αξιοποιηθούν από ιδιώτες αλλά και από κέντρα αριστείας, ώστε να στηρίξουν καινοτόμες λύσεις και προϊόντα που θα είναι διαθέσιμα σε όλους μέσω ενός εθνικού σημείου πρόσβασης.

Και η ηλεκτροκίνηση

Συνυφασμένη η βιώσιμη επαναδραστηριοποίηση των επιχειρήσεων και των επενδύσεων με την τεχνολογία αλλά και με τις οικολογικές προκλήσεις, σημείωσε ο Γιάννης Καρούσος τονίζοντας την ανάγκη για στροφή σε καύσιμα με χαμηλότερες εκπομπές CO2 και συγκεκριμένα προς την ηλεκτρική ενέργεια. Προς αυτή την κατεύθυνση διευκολύνονται και οι επενδύσεις που αφορούν και τον τομέα της ηλεκτροκίνησης. Το επόμενο διάστημα αναμένεται να προχωρήσει στην υλοποίηση του σχεδίου επιχορήγησης για την αγορά ηλεκτροκίνητων οχημάτων και την απόσυρση ρυπογόνων οχημάτων, σχέδια τα οποία χρηματοδοτούνται από τον Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Σύντομα προχωρεί και σχέδιο επιδότησης για δημιουργία 1000 σταθμών επαναφόρτισης μέχρι το 2026 σε χώρους κρατικού, ιδιωτικού τομέα και τοπικές αρχές, διπλά σημεία επαναφόρτισης και αντικατάσταση κυβερνητικών οχημάτων με ηλεκτροκίνητα μέχρι το 2030.

Οι επόμενοι αυτοκινητόδρομοι

Σύμφωνα με τον Υπουργό Μεταφορών, τέλος του 2021 θα προκηρυχθεί το έργο για τον αυτοκινητόδρομο Αστρομερίτη- Ευρύχου και αρχές του 2022 θα προκηρυχθεί ο διαγωνισμός για τον αυτοκινητόδρομο Παλαιχωρίου Λευκωσίας. Ήδη μέσα στο 2020, ξεκίνησε ο αυτοκινητόδρομος Λεμεσού - Σαϊτά ενώ εντός του 2021 υπογράφηκε και το συμβόλαιο για τον δρόμο Πόλης Χρυσοχούς- Πάφου. «Ο στόχος είναι η σύνδεση των απομακρυσμένων περιοχών με τις περισσότερο προνομιούχες περιοχές του νησιού, με υψηλό το αίσθημα προστασίας του περιβάλλοντος κατά την διάρκεια της εκτέλεσης και λειτουργίας των έργων ».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίας Ηρακλέους

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X