ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 
 
Οικονομία

Έρχεται το τέλος για καλαμάκια και σακούλες

Της Μαρίας Ηρακλέους

Δύο νομοσχέδια ετοιμάζει το Υπουργείο Περιβάλλοντος για εναρμόνιση με την ευρωπαϊκή οδηγία

Στην απόσυρση πλαστικών προϊόντων μίας χρήσης προσανατολίζεται η κυβέρνηση, με στόχο την συμμόρφωση της με σχετική Ευρωπαϊκή οδηγία 2019/904/ΕΕ για μείωση των επιπτώσεων πλαστικών προϊόντων στο περιβάλλον. Βάσει της οδηγίας από τα μέσα του 2021 θα πρέπει να αποσυρθούν μεταξύ άλλων προϊόντα όπως πλαστικά μαχαιροπήρουνα, πλαστικά πιάτα και ποτήρια, καλαμάκια, μπατονέτες και στηρίγματα για μπαλόνια. Σύμφωνα με τον Υπουργό Περιβάλλοντος Κώστα Καδή ετοιμάζεται σχετικό νομοσχέδιο το οποίο θα εναρμονίζει την κυπριακή νομοθεσία με την οδηγία. Εντός Αυγούστου αναμένεται να ολοκληρωθεί το προσχέδιο του νομοσχεδίου, και το τελικό κείμενο του νομοσχέδιου να κατατεθεί ενώπιον της Νομικής Υπηρεσίας τον Οκτώβριο για νομοτεχνικό έλεγχο.

Τέλος και στις σακούλες

Στο πλαίσιο της μείωσης των επιπτώσεων στο περιβάλλον, εντάσσεται και το τέλος στις πλαστικές σακούλες. Ξεκάθαρες είναι πάντως οι προθέσεις του αρμόδιου Υπουργείου για οριστική κατάργηση της πλαστικής σακούλας στα ταμεία, οι οποίες θα προωθηθούν μέσω σχετικού νομοσχεδίου. Το κείμενο έχει ολοκληρωθεί από το Τμήμα Περιβάλλοντος και αναμένεται ο νομοτεχνικός έλεγχος από τη Νομική Υπηρεσία, προκειμένου να κατατεθεί στη Βουλή.

Η εικόνα της Κύπρου

Στην Κύπρο, υπολογίζεται ότι σχεδόν το 80% των σκουπιδιών που συλλέγονται από τις παραλίες της Κύπρου είναι πλαστικά απορρίμματα και σύμφωνα με το Παγκόσμιο Ταμείο Άγριας Ζωής (WWF) υπολογίζεται ότι σε περιόδους τουριστικής αιχμής στην Μεσόγειο τα θαλάσσια απορρίμματα αυξάνονται κατά 40%. Σύμφωνα με τα τελευταία καταγεγραμμένα ποσοτικά δεδομένα για τα οποία υπάρχουν επίσημα στοιχεία από τη Στατιστική Υπηρεσία όσον αφορά τη συνολική παραγόμενη ποσότητα των δημοτικών αποβλήτων, για το έτος 2017 από το σύνολο των 547,36 τόνων δημοτικών αποβλήτων που παράχθηκαν στην Κύπρο, τα απόβλητα πλαστικού αποτελούν περίπου το 15%, ποσοστό που αντιστοιχεί σε 82.000 τόνους. Από το σύνολο των 82.000 τόνων παραγόμενων αποβλήτων πλαστικού ανακυκλώθηκαν περίπου οι 9850 τόνοι που αντιστοιχούν σε ποσοστό 12%. Από το σύνολο των δημοτικών αποβλήτων υπολογίζεται ότι η κατά κεφαλή παραγωγή αποβλήτων ανέρχεται σε 636 kg/άτομο ενώ στην τελευταία κατάταξη η χώρα ήταν στις πρώτες θέσεις μεταξύ των κρατών μελών στην κατά κεφαλήν παραγωγή αποβλήτων. Λαμβάνοντας υπόψη το σύνολο του πληθυσμού και την υπολογιζόμενη παραγόμενη ποσότητα αποβλήτων πλαστικού, η ετήσια κατά κεφαλή παραγωγή ανέρχεται σε 95 kg/άτομο.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στην Ευρώπη ανακυκλώνεται λιγότερο από το 1/3 των πλαστικών απορριμμάτων ενώ περισσότερο από το 80% των θαλασσίων απορριμμάτων είναι πλαστικά. Τα προϊόντα τα οποία καλύπτονται από την καινούρια νομοθεσία αποτελούν το 70% των συνολικών θαλάσσιων απορριμμάτων.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ