ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Eurasia: Νέο αγκάθι στις διαπραγματεύσεις του Eurogroup

Σύμφωνα με το καταστατικό του ESM, η πρόσβαση στην προληπτική πιστωτική γραμμή ECCL του ESM προϋποθέτει την πιστοποίηση της βιωσιμότητας του χρέους της χώρας που προσφεύγει.

Kathimerini.gr

Αρνητικές είναι οι προοπτικές για την έκβαση του αποψινού Eurogroup, σύμφωνα με ανάλυση της εταιρείας πολιτικής συμβουλευτικής Eurasia Group. Η ανάλυση, την οποία υπογράφει o επικεφαλής Ευρώπης της εταιρείας Μουτζτάμπα Ραχμάν, αναφέρει ότι υπάρχει διάσταση απόψεων και στους τέσσερις άξονες του πανευρωπαϊκού πακέτου διάσωσης: τη χρήση του ESM, το πρόγραμμα επιδότησης εργασίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (SURE), το νέο ταμείο εγγυήσεων της Ευρωπαϊκής Επενδυτικής Τράπεζας και το μελλοντικό ταμείο ανάκαμψης με την επίμαχη δυνατότητα έκδοσης κοινού χρέους.

Σύμφωνα με το καταστατικό του ESM, η πρόσβαση στην προληπτική πιστωτική γραμμή ECCL του ESM προϋποθέτει την πιστοποίηση της βιωσιμότητας του χρέους της χώρας που προσφεύγει. Η πρόταση της Κομισιόν ήταν η σχετική ανάλυση βιωσιμότητας να βασιστεί στα δεδομένα που ίσχυαν πριν το ξέσπασμα της πανδημίας. Η Χάγη και το Βερολίνο, ωστόσο, τώρα επιμένουν ότι πρέπει η ανάλυση να λάβει υπ’ όψη τις σφοδρές συνέπειες της κρίσης στα δημόσια οικονομικά της χώρας θα προσφύγει στον Μηχανισμό. Σε αυτήν την περίπτωση, η εξασφάλιση της μεσοπρόθεσμης βιωσιμότητας του χρέους προϋποθέτει είτε ότι η χώρα αυτή – π.χ. η Ιταλία ή η Ελλάδα – θα επιβάλλει μέτρα λιτότητας το 2022 για να πετύχει τους στόχους του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

Ωστόσο – σημειώνεται στο σημείωμα της Eurasia – δεν υπάρχει καμία περίπτωση οι Ιταλοί να δεχθούν κάτι τέτοιο, ενώ οι Ολλανδοί δεν πιστεύουν ότι υπάρχει ρεαλιστικός τρόπος να επιτευχθεί. Η μόνη εναλλακτική τότε για την επίτευξη βιωσιμότητας είναι η αναδιάρθρωση του χρέους.

Σχετικά με το SURE, οι Φινλανδοί ειδικά προβάλλουν αντιστάσεις σχετικά με το μερίδιό τους στις εγγυήσεις 25 δισ. ευρώ στις οποίες θα βασιστούν τα δάνεια των 100 δισ. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα – σε αντίθεση με τον ESM – δεν απαιτεί ομοφωνία, αλλά η απόσυρση κρατών-μελών από την παροχή εγγυήσεων θα περιορίσει σημαντικό το ποσό που θα είναι διαθέσιμο για δάνεια.

Τέλος, σύμφωνα με το Eurasia, ακόμα και σχετικά με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, όπου επί της οποίας θεωρείται ότι υπάρχει κατ’ αρχήν συμφωνία, οι Γερμανοί μεταξύ άλλων αμφισβητούν την ανάγκη για εγγυήσεις ύψους 25 δισ. από τα κράτη-μέλη. Θεωρείται απίθανο πάντως το θέμα αυτό να αποτρέψει τη συμφωνία αν βρεθεί συμβιβασμός για τον ESM και για τη διατύπωση σχετικά με το ταμείο ανάκαμψης.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X