ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ευρωζώνη: Βαρύς χειμώνας με «διπλή βουτιά»;

Οι οικονομολόγοι που πόνταραν σε δυναμικούς ρυθμούς ανάπτυξης το δεύτερο εξάμηνο του 2020 αρχίζουν πλέον να αναθεωρούν τις εκτιμήσεις τους

Kathimerini.gr

Η Ευρωζώνη είδε το ΑΕΠ της να συρρικνώνεται 11,8% το δεύτερο τρίμηνο του 2020, εν μέσω αυστηρότατων περιοριστικών μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας του νέου κορωνοϊού. Τους καλοκαιρινούς μήνες είχε τεθεί και πάλι σε τροχιά ανάκαμψης, για να φρενάρει απότομα και μάλλον απροσδόκητα τον Σεπτέμβριο, καθώς το νέο κύμα κρουσμάτων του Covid-19 οδηγεί πολλές χώρες της περιοχής σε «μίνι» ή «λάιτ» lockdown.

Οι οικονομολόγοι που πόνταραν σε δυναμικούς ρυθμούς ανάπτυξης το δεύτερο εξάμηνο του 2020 αρχίζουν πλέον να αναθεωρούν τις εκτιμήσεις τους. Όλα δείχνουν ότι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θα ακολουθήσουν στο δεύτερο κύμα μία διαφορετική στρατηγική σε σχέση με το πρώτο. Θέλουν να αποφύγουν την γενική καραντίνα που είχε παγώσει την οικονομική δραστηριότητα την περασμένη άνοιξη και ποντάρουν περισσότερο σε μέτρα που αποτρέπουν τον συνωστισμό σε δημόσιους χώρους (εκδηλώσεις, συναυλίες κτλ) ή που αφορούν συγκεκριμένες μόνο περιοχές με υψηλό επιδημιολογικό φορτίο. Ακόμη και έτσι όμως ο αντίκτυπος στην οικονομία θα ορατός προειδοποιούν ειδικοί.

«Οι πιθανότητες μίας διπλής βουτιάς, δηλαδή επιστροφής του ΑΕΠ σε τροχιά συρρίκνωσης το δεύτερο τρίμηνο, έχει αυξηθεί αισθητά» προειδοποίησε σε δηλώσεις του στο CNBC ο Κάρστεν Μπρζέσκι, επικεφαλής οικονομολόγος της ING. Όπως εξήγησε περιμένει περισσότερα τοπικά lockdown, όπως αυτά που ήδη βλέπουμε στη Μαδρίτη της Ισπανίας και τη Λιόν της Γαλλίας, μέσα στις επόμενες εβδομάδες. Για τον κίνδυνο «διπλής βουτιάς» προειδοποιεί και ο Κρις Γουίλιαμσον, οικονομολόγος της IHS Markit στον απόηχο της έρευνας της εταιρείας, που έδειξε ότι τον Σεπτέμβριο ο τομέας των υπηρεσιών επέστρεψε σε ύφεση, ενώ παρά την ανάκαμψη της μεταποίησης, συνολικά η δραστηριότητα στον ιδιωτικό τομέα της Ευρωζώνης παγιδεύθηκε σε στασιμότητα.

Να θυμίσουμε ότι σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Ασθενειών έως και τις 22 Σεπτεμβρίου είχαν καταγραφεί 2,9 εκατ. επιβεβαιωμένα κρούσματα στην Ευρώπη. Στις περισσότερες χώρες ο ημερήσιος αριθμός κρουσμάτων έχει επιστρέψει κοντά στα επίπεδα του περασμένου Απριλίου ή Μαΐου. Ισπανία και Γαλλία μετρούν αυτό το διάστημα περισσότερα από 10.000 κρούσματα ημερησίως.

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι όπως συνέβη και όταν ξέσπασε η πανδημία, το κλειδί βρίσκεται στο πόσο έγκαιρα θα ληφθούν τα μέτρα. Μία καθυστέρηση που θα επέτρεπε στον Covid19 να συνεχίσει με ακόμη μεγαλύτερη ταχύτητα την επέλασή του θα οδηγούσε τελικά σε ακόμη πιο αυστηρά μέτρα και ακόμη ισχυρότερο πλήγμα για την οικονομία.

Σημαντική πρόκληση για τις κυβερνήσεις είναι πάντως και το να διατηρήσουν μέσα στον δύσκολο, όπως προβλέπεται χειμώνα, το δίχτυ ασφαλείας, που έχουν απλώσει για τους εργαζομένους με τα προγράμματα αναστολής συμβάσεων και επιδότησης των μισθών. Η Ευρώπη με τα προγράμματα αυτά απέφυγε την εκρηκτική αύξηση της ανεργίας που βίωσαν το δεύτερο τρίμηνο οι ΗΠΑ. Ωστόσο το ερώτημα είναι για πόσο ακόμη το «φάρμακο» αυτό θα αποδίδει και τι θα γίνει όταν θα επιχειρηθεί η απεξάρτηση από αυτό.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση