ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Γερμανία: «Καμπανάκι» για τη βιομηχανία αν κλείσει τη στρόφιγγα αερίου η Ρωσία

Παρά την εισβολή των ρωσικών δυνάμεων, η Ουκρανία εξακολουθεί να κερδίζει τέλη διαμετακόμισης επιτρέποντας τη ροή ρωσικού φυσικού αερίου μέσω του εδάφους της

Kathimerini.gr

Η Γερμανία είναι πιθανόν να αναγκαστεί να μειώσει, ή ακόμα και να κλείσει εντελώς τους διακόπτες της βιομηχανικής δραστηριότητάς της αν η συμφωνία μεταφοράς φυσικού αερίου μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας δεν παραταθεί μετά τη λήξη της στο τέλος του επόμενου έτους.

Η αυστηρή προειδοποίηση διατυπώθηκε από τον υπουργό Οικονομίας, Ρόμπερτ Χάμπεκ, στο πλαίσιο οικονομικού συνεδρίου στην ανατολική Γερμανία, όπως μεταδίδει το Bloomberg. Ο Χάμπεκ τόνισε ότι η οικονομία δεν θα μείνει ανεπηρέαστη αν δεν ληφθούν προληπτικά μέτρα για τη διασφάλιση του ενεργειακού εφοδιασμού.

«Δεν υπάρχει ασφαλές σενάριο για το πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση», ανέφερε ο Χάμπεκ. Η επιπρόσθετη χωρητικότητα -συμπεριλαμβανομένου ενός τερματικού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου που σχεδιάζεται να λειτουργήσει στη βόρεια ακτή της Γερμανίας- θεωρείται απαραίτητη για τη διατήρηση του εφοδιασμού τόσο της Ανατολικής Γερμανίας όσο και της Ανατολικής Ευρώπης, ανέφερε ο Χάμπεκ.

Παρά την ευρείας κλίμακας εισβολή των ρωσικών δυνάμεων τον περασμένο Φεβρουάριο, η Ουκρανία εξακολουθεί να κερδίζει τέλη διαμετακόμισης επιτρέποντας τη ροή ρωσικού φυσικού αερίου μέσω του εδάφους της σε χώρες όπως η Αυστρία, η Σλοβακία, η Ιταλία και η Ουγγαρία.

Ακόμα και αν συνεχιστούν οι μεταφορές αερίου και μετά το 2024, είναι απίθανο η τρέχουσα συμφωνία διαμετακόμισης να παραταθεί με παρόμοιους όρους, δεδομένης της έλλειψης πολιτικής υποστήριξης, σύμφωνα με έκθεση του Center on Global Energy Policy που δημοσιεύτηκε την περασμένη εβδομάδα.

«Οι απευθείας διαπραγματεύσεις μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας για την παράταση της σύμβασης διαμετακόμισης φαίνονται εξαιρετικά απίθανες στο σημερινό περιβάλλον», σύμφωνα με τους συντάκτες της έκθεσης.

Mε πληροφορίες από Bloomberg

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X