ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Η γενιά της νέας χιλιετίας μετατρέπει το bitcoin σε χρυσό

Το κρυπτονόμισμα υπερτετραπλασίασε την αξία του μέσα σε ένα 12μηνο

ΚΥΠΕ

Σε χρυσό του μέλλοντος τείνει να αναδειχθεί το bitcoin σύμφωνα με επενδυτές και ειδικούς της αγοράς, οι οποίοι εκτιμούν πως το μεγαλύτερο από τα κρυπτονομίσματα έχει ήδη αρχίσει να ανταγωνίζεται το πολυτιμότερο και λαμπερότερο των μετάλλων μετά την ιλιγγιώδη και συνεχή άνοδό του τις τελευταίες εβδομάδες.

Όπως επισημαίνει σχετικό ρεπορτάζ της Deutsche Welle, μετά και την άνοδο κατά σχεδόν 5% που σημείωσε το Σάββατο, το bitcoin βρίσκεται στο «διαστημικό» ύψος των 41.092 δολαρίων έχοντας υπερτετραπλασιάσει την αξία του μέσα σε ένα δωδεκάμηνο.

Σύμφωνα με στοιχεία της επενδυτικής τράπεζας JPMorgan, το Grayscale Bitcoin Trust, επενδυτικό όχημα για τα ψηφιακά κρυπτονομίσματα, συγκέντρωσε κέρδη άνω των 3 δισ. δολαρίων καθώς μέσα στην εβδομάδα εκτοξεύθηκε κατά 50% καταγράφοντας τη μεγαλύτερη άνοδο των τελευταίων τριών και πλέον ετών. Το ίδιο χρονικό διάστημα, όμως, περίπου 7 δισ. δολάρια εγκατέλειψαν το ασφαλές καταφύγιο του χρυσού. Μιλώντας στη γερμανική εφημερίδα, στρατηγικοί αναλυτές της JPMorgan υπογραμμίζουν τη σημασία που έχουν αυτές οι εκροές κεφαλαίων από τον χρυσό με παράλληλες τις εισροές σε ένα «εναλλακτικό» νόμισμα. Όπως τονίζουν, το συμπέρασμά τους είναι πως πρόκειται για την αρχή μιας μακροπρόθεσμης ανοδικής πορείας του bitcoin.

Στο ερώτημα, πάντως, εάν πρόκειται όντως για τον νέο χρυσό της τρίτης χιλιετίας, η απάντηση είναι πολύ πιο περίπλοκη ιδίως επειδή και ο χρυσός έκανε ράλι μέσα στην εβδομάδα. Στις αρχές της εβδομάδας, τη Δευτέρα, ο χρυσός είχε εκτιναχθεί εκ νέου στα 1.900 δολάρια η ουγγιά, καταγράφοντας την υψηλότερη τιμή που έχει σημειώσει τους τελευταίους δύο μήνες. Τις ίδιες ημέρες το κρυπτονόμισμα παρουσίαζε διακυμάνσεις.

Εντός του 2020 η αναρρίχηση του bitcoin άρχισε από τη στιγμή που εκδηλώθηκε η πανδημία εξωθώντας κυβερνήσεις και κεντρικές τράπεζες να διοχετεύσουν δισεκατομμύρια στις χειμαζόμενες οικονομίες τους. Η συνεπακόλουθη υποχώρηση στην αξία του χρήματος, ο διαφαινόμενος κίνδυνος επιτάχυνσης του πληθωρισμού και οι μηδενικές ή και αρνητικές αποδόσεις των ομολόγων εξώθησαν τους επενδυτές στον χρυσό και στο σημαντικότερο των κρυπτονομισμάτων.

Και σε ό,τι αφορά μεν τον χρυσό, η γοητεία του πολύτιμου μετάλλου είναι προφανής ιδιαιίτερα για τους φανατικούς οπαδούς του. Οι εφαρμογές του στον πραγματικό κόσμο είναι ορατές και απτές σε κάθε μορφή κέρματος ή κοσμήματος και υποστηρίζεται από μακρά ιστορία. Γι’ αυτό και οι επικριτές του bitcoin υπογραμμίζουν μονίμως την απουσία εγγενούς αξίας ως εκ των σημαντικότερων αδυναμιών και μειονεκτημάτων του.

Ο χρυσός είναι πολύπλευρος και για τους επενδυτές είναι μια τοποθέτηση πολύ λιγότερο επισφαλής από τις μετοχές για παράδειγμα. Όπως επισημαίνει η JPMorgan, η τιμή του bitcoin πρέπει να πενταπλασιαστεί και να εκτιναχθεί στις 146.000 δολάρια προκειμένου να φτάσει την αξία των 575 δισ. δολαρίων όπου αποτιμάται ο συνολικός όγκος χρυσού που βρίσκεται σε ράβδους, κέρματα ή σε αμοιβαία κεφάλαια. Σε ό,τι αφορά τη συνολική αξία της αγοράς κρυπτονομισμάτων, υπερέβη το 1 τρισ. δολάρια μέσα στην εβδομάδα.

Όπως, πάντως, δήλωσε στην DW ο Τζόζεφ Εντουαρντς, επικεφαλής του τομέα ερευνών στην Enigma Securities, «σε τελική ανάλυση κάτι αποτελεί αξία επειδή όλοι συμφωνούν πως έχει αξία». Η γενιά των παιδιών της χιλιετίας και η αμέσως επόμενη γενιά βλέπουν το bitcoin σαν κάτι που έχει ήδη περισσότερο από μια δεκαετία ζωής, που έχει αντέξει από τεχνικής απόψεως και που έχει ανακάμψει από όσα σοκ τού έχουν προκαλέσει οι αναταράξεις της αγοράς.

Σχετική δημοσκόπηση του deVere Group, διεθνούς συμβουλευτικού ομίλου για χρηματοπιστωτικά θέματα, κατέδειξε ότι πάνω από τα 2/3 των πελατών του, που ανήκουν στη γενιά της χιλιετίας, θεωρούν το bitcoin καλύτερη και ασφαλέστερη επένδυση από τον χρυσό. Και ο Φαουάντ Ραζακζάντα, αναλυτής της online χρηματιστηριακής Think Markets, συμφωνεί πως το bitcoin είναι «ο χρυσός της γενιάς της χιλιετίας». Και τονίζει στη γερμανική εφημερίδα, «σε τελική ανάλυση, είναι καθορισμένη η προσφορά του και η ζήτηση, γι’ αυτό αυξάνεται διαρκώς, αυτός είναι ο ορισμός μιας πολύτιμης επένδυσης».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση