ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Η Κομισιόν «στηρίζει Χάρη» για τον Συνεργατισμό

Οι κίνδυνοι που συνδέονταν με τον τραπεζικό τομέα μεταβλήθηκαν μετά την πώληση της ΣΚΤ τονίζει η Επιτροπή

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Βαρύτατες ευθύνες για την κατάρρευση του Συνεργατισμού καταλογίζουν τα μέλη της Ερευνητικής Επιτροπής στον Υπουργό Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη. Σύμφωνα με την έκθεση της Επιτροπής, παρομοιάζουν τις ευθύνες του όπως ενός μεγαλομετόχου ιδιωτικής εταιρείας η οποία καταλήγει σε διάλυση λόγω κακοδιαχείρισης του ιδίου, προσθέτοντας πως είναι μεγάλη ευθύνη του Υπουργού για την πορεία που έλαβε η διαδικασία της αποκρατικοποίησης.

Ο Υπουργός κληθείς να παρουσιάσει τη δική του θέση αναφορικά με τις ευθύνες που του καταλογίζουν ανέφερε πως είναι διαφορετική η πολιτική ευθύνη και διαφορετικό ζήτημα η πολιτική υπευθυνότητα, ενώ αργότερα, μέσω μίας δημοσίευσης στο twitter πρόσθεσε πως κρίνεται καθημερινώς εκ του αποτελέσματος και αναλαμβάνει την πολιτική ευθύνη για την οικονομία της χώρας εδώ και 6 χρόνια.

Στα επιχειρήματα του Υπουργού Οικονομικών συνηγορεί και η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αμέσως μετά τη συμφωνία της Ελληνικής Τράπεζας με την Συνεργατική, να διαχωριστεί και να λάβει τα καλά στοιχεία της. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή όπως είχε επισημάνει τον Ιούνιο του 2018, με τη συναλλαγή αυτή απαλείφθηκαν μη εξυπηρετούμενα δάνεια ύψους περίπου 6 δισ. ευρώ από τον κυπριακό τραπεζικό τομέα και, κατά συνέπεια θα βοηθούσε στην ανάκαμψή του. Γεγονός που πράγματι έγινε, αφού έπειτα οι Οίκοι Αξιολόγησης με τη σειρά τους είδαν την κίνηση με πολύ θετικό μάτι και έβαλαν ξανά την Κύπρο στην επενδυτική βαθμίδα.

Επανήλθε η Κομισιόν

Μία εβδομάδα πριν την παράδοση της έκθεσης στα χέρια του Γενικού Εισαγγελέα και τρεις πριν τη δεύτερη διαδοχική έξοδο στις αγορές από την Κύπρο (πρώτα με 10ετές ομόλογο και έπειτα με 15ετές), η Κομισιόν εμμένει στην θέση της πως ο διαχωρισμός της ΣΚΤ και η πώλησή της, σταθεροποίησε την οικονομία, παρά τα όποια αρνητικά δημιουργήθηκαν.

Σύμφωνα με τις χειμερινές της προβλέψεις για το 2019, η  φύση  των  ενδεχόμενων  κινδύνων  που συνδέονταν  με  τον  τραπεζικό  τομέα μεταβλήθηκαν  μετά  την  πώληση  της  κρατικής Συνεργατικής  Κυπριακής  Τράπεζας. Αφενός, σύμφωνα με την Κομισιόν, η πώληση  και  η  εκκαθάριση  της  Συνεργατικής Κυπριακής  Τράπεζας  —της  δεύτερης  σε  μέγεθος τράπεζας της χώρας που βαρυνόταν με ένα μεγάλο χαρτοφυλάκιο  μη  εξυπηρετούμενων  δανείων—μείωσε τις έμμεσες ενδεχόμενες υποχρεώσεις που συνδέονται με τον τραπεζικό τομέα.

Αφετέρου, για να  διευκολυνθεί  η  πώληση  της  τράπεζας,  το κράτος  έλαβε  μέτρα  δημόσιας  στήριξης  τα  οποία είχαν  υψηλό  κόστος  για  τα  δημόσια  οικονομικά φτάνοντάς το στο 105%, ενώ αυξήθηκε και η  έκθεση  του  κράτους  σε  άμεσες ενδεχόμενες υποχρεώσεις υπό τη μορφή κρατικών εγγυήσεων.

Στην ίδια έκθεση, κάνοντας αναφορά στις  βασικές  εξελίξεις  της οικονομίας για το  2018, κάνει αναφορά στην  αποχώρηση της  Συνεργατικής  Κυπριακής  Τράπεζας  από την  αγορά. Σχολιάζει δε, πως, η  πώληση  και  η εκκαθάριση  της  Συνεργατικής  Κυπριακής Τράπεζας οδήγησαν σε εξυγίανση του τραπεζικού τομέα, ενώ σημειώνεται παράλληλα πως η πώληση  μείωσε  την  αβεβαιότητα  στην αγορά,  συνέβαλε  στο  να  σταματήσουν  οι  εκροές καταθέσεων  και  μείωσε  το  απόθεμα  των  ΜΕΔ στον  τραπεζικό  τομέα  (μεταβιβάζοντάς  το  στην κρατικής  ιδιοκτησίας  εταιρεία  διαχείρισης περιουσιακών  στοιχείων).

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X