ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Η νέα ύφεση είναι μακριά ακόμα

Ο πληθωρισμός θα παραμείνει υπό έλεγχο στη Δύση.

Kathimerini.gr

HOLGER SCHIEMDING*

Η παγκόσμια οικονομία δεν οδεύει σε ύφεση το 2019 ή το 2020. Ως εκ τούτου είναι νωρίς ακόμη για να προδικάζουν οι αγορές μια κρίση, ακολουθώντας πτωτική πορεία. Αυτήν την εκτίμηση διατηρούμε σταθερά εδώ και μια τριετία. Αν και έχουν αλλάξει πολλά στο διάστημα του τελευταίου εξαμήνου, το βασικό μας σενάριο για την παγκόσμια οικονομία παραμένει αμετάβλητο. Τρεις είναι οι βασικές προβλέψεις. Πρώτον, ο πληθωρισμός θα παραμείνει υπό έλεγχο στη Δύση. Ετσι, οι κεντρικές τράπεζες θα μπορούν να παρέμβουν για τη στήριξη των οικονομιών, προσαρμόζοντας τη στάση τους ανάλογα με τη ζήτηση.

Δεύτερον, ο Ντόναλντ Τραμπ θα επιδιώξει να κερδίσει τις επόμενες προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ με το επιχείρημα ότι συνέβαλε στη δημιουργία θέσεων εργασίας. Θα προσπαθήσει έτσι να αποστασιοποιηθεί από το αφήγημα του ανθρώπου που πολέμησε το εμπόριο, με την προσδοκία ότι η χώρα του θα υποστεί λιγότερη ζημία από άλλες. Τρίτον, η Κίνα θα εξαντλήσει κάθε μέσο για να αποτρέψει μια μεγάλη αύξηση της ανεργίας ενόψει της 70στής επετείου της ηγεσίας του Κομμουνιστικού Κόμματος τον Οκτώβριο του 2019. Ο δομικός πληθωρισμός –δηλαδή εξαιρουμένων, κυρίως, των ευμετάβλητων τιμών στα τρόφιμα και στην ενέργεια– στις ΗΠΑ, στην Ευρωζώνη και σε μικρότερο βαθμό στη Βρετανία, εξακολουθεί να κινείται σε χαμηλότερα του αναμενομένου επίπεδα. Κατόπιν τούτου αποδεικνύεται πως ήταν αβάσιμοι οι φόβοι ότι ήταν υπερβολικά χαλαρή η νομισματική πολιτική των προηγούμενων ετών.

Στις ΗΠΑ, ο πρόεδρος Τραμπ έχει ανεβάσει τους τόνους στον εμπορικό πόλεμο εναντίον της Κίνας και έχει εξαπολύσει απειλές για την επιβολή νέων δασμών κατά του Μεξικού. Παράλληλα φαίνεται να δίνει περισσότερο χρόνο στην εμπορική αντιπαράθεση με την Ιαπωνία και την Ευρωπαϊκή Ενωση. Αυτή η πολιτική προστατευτισμού αναμένεται να έχει αρνητικό αντίκτυπο στο επιχειρηματικό κλίμα, στη βιομηχανική παραγωγή και στις επενδύσεις στον δυτικό κόσμο. Η σκλήρυνση της στάσης του Τραμπ απέναντι στο Πεκίνο και στο Μεξικό –λίγο πριν από τη σύναψη μιας εμπορικής συμφωνίας ΗΠΑ - Κίνας αλλά και της επικύρωσης της νέας εμπορικής συμφωνίας ανάμεσα σε ΗΠΑ, Καναδά και Μεξικό– ήταν μια δυσάρεστη έκπληξη. Μετά την έντονη δυσαρέσκεια που προκλήθηκε αρχικά, οι επιπτώσεις των πράξεων του Τραμπ φαίνεται πως θα είναι λιγότερο αρνητικές. Ενας εμπορικός πόλεμος ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Ε.Ε. είναι αυτή τη στιγμή ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας. Θα ήθελε ο Τραμπ να σταματήσει η Ε.Ε. να εισάγει αμερικανική σόγια στα τέλη του 2019, λίγο πριν από τις προεδρικές εκλογές, ως αντίποινα σε μια ενδεχόμενη φορολόγηση των ευρωπαϊκών αυτοκινήτων; Οπως διαπίστωσε η Βρετανία, η Ε.Ε. μπορεί να αντιδράσει με ενιαίο μέτωπο, παρά τις όποιες διαφωνίες μπορεί να υπάρχουν π.χ. για τον προϋπολογισμό της Ιταλίας. Εξάλλου είναι χαμηλή και η πολιτική στήριξη στις ΗΠΑ για την επιβολή δασμών στις εισαγωγές αυτοκινήτων από την Ε.Ε.

* O κ. Holger Schiemding είναι επικεφαλής οικονομολόγος της Berenberg Bank.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση