ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 
Τελευταία Ενημέρωση: 14:31
32°
Kλασικά και αγαπημένα Jazz, blues, swing, easy listening τραγούδια επιλεγμένα από την «Κ».
ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ
Οικονομία

Η Τουρκία δημιουργεί εταιρεία για εκκαθάριση των τραπεζών από επισφαλή δάνεια

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Η νέα εταιρεία, με την επωνυμία Birlesik Ipotek Finansmani AS, θα είναι παρόμοια με την αμερικανική Fannie Mae

Στη δημιουργία νέας εταιρείας χρηματοδότησης στεγαστικών δανείων, παρόμοια με την Fannie Mae στις ΗΠΑ, η οποία θα εκδώσει και θα πουλήσει τίτλους που εξασφαλίζονται από ενυπόθηκα στεγαστικά δάνεια, με στόχο τη διευκόλυνση της ιδιοκτησίας κατοικιών από πολίτες με χαμηλότερο εισόδημα, προσανατολίζεται η Τουρκία.

Σύμφωνα με το αμερικανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο, Bloomberg, η νέα εταιρεία, με την επωνυμία Birlesik Ipotek Finansmani AS, θα διαθέτει αρχικό κεφάλαιο 10 εκατομμυρίων τουρκικών λιρών (1,7 εκατομμύρια δολάρια).

Το Υπουργείο Οικονομικών της Τουρκίας θα έχει μερίδιο 5% στη νέα εταιρεία και θα μεταφέρει σε αυτή 500.000 λίρες ως ποσοστό συμμετοχής, το οποίο θα αποτελέσει το ιδρυτικό κεφάλαιο, σύμφωνα με προεδρικό διάταγμα που δημοσιεύθηκε στην επίσημη εφημερίδα της Τουρκίας, την περασμένη Κυριακή. Οι κάτοχοι του υπόλοιπου ποσοστού συμμετοχής στην εταιρεία δεν έχουν ακόμη ανακοινωθεί.

Η τιτλοποίηση των ενυπόθηκων δανείων θα συμβάλει στην εκκαθάριση των ισολογισμών των τουρκικών εμπορικών τραπεζών, οι οποίες επιβαρύνονται από μεγάλο όγκο επισφαλών δανείων και από αιτήσεις επιχειρήσεων για αναδιάρθρωση των δανείων τους, καθώς η τουρκική οικονομία παλινδρομεί.

"Η τουρκική Fannie Mae δημιουργείται. Πιστεύουμε ότι στόχος είναι να μεταφερθούν μακροπρόθεσμα ενυπόθηκα δάνεια στη νέα εταιρεία", ανέφερε ο αναλυτής της TEB Investment Ovunc Gursoy.

"Οι πόροι των τραπεζών για τη χρηματοδότηση τέτοιων δανείων είναι περιορισμένοι, επομένως αυτό είναι ένα θετικό βήμα στη στήριξη των τραπεζών", υπογράμμισε.

Τα ενυπόθηκα στεγαστικά δάνεια, σύμφωνα με το Bloomberg, αντιπροσωπεύουν περίπου το 7,5% των συνολικών δανείων στον τραπεζικό τομέα της Τουρκίας. Το μερίδιο των ενυπόθηκων δανείων στις συνολικές πωλήσεις κατοικιών ανέρχεται περίπου στο 35%, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία.

Σημειώνεται ότι η αμερικανική Fannie Mae ιδρύθηκε στις ΗΠΑ την δεκαετία του 1930 με στόχο μέσω της εξαγοράς στεγαστικών δανείων από τις εμπορικές τράπεζες να είναι διαθέσιμα κεφάλαιά τους για τη χορήγηση νέων δανείων. Η Fannie Mae αλλά και η Freddie Mac των ΗΠΑ αγοράζουν στεγαστικά δάνεια από τις τράπεζες, τα τιτλοποιούν σε χρεόγραφα και τα πωλούν σε επενδυτές. Τα δάνεια θεωρούνται ασφαλή γιατί διαθέτουν κρατική εγγύηση.

Οι δύο εταιρείες κατέρρευσαν το 2008 ύστερα που έσκασε η «φούσκα» στις τιμές των αμερικανικών ακινήτων και τα ομόλογα που εξασφαλίζονταν από ενυπόθηκα στεγαστικά δάνεια υψηλού κινδύνου έχασαν μεγάλο μέρος της αξίας τους, με αποτέλεσμα Fannie Mae και Freddie Mac να διασωθούν από το αμερικανικό δημόσιο, το οποίο κατέβαλε περίπου 190 δισεκατομμύρια δολάρια.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ Συνδεθείτε

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ