ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 
Τελευταία Ενημέρωση: 12:55
30°
Kλασικά και αγαπημένα Jazz, blues, swing, easy listening τραγούδια επιλεγμένα από την «Κ».
ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ
Οικονομία

Ηροδότου: Οι τράπεζες να αντιμετωπίσουν τα ΜΕΔ μετά την πανδημία

Newsroom K

Πάντα εξετάζουμε προληπτικά σχέδια έκτακτης ανάγκης ή συμπληρωματικές λύσεις, είπε ο Διοικητής της ΚΤΚ

Τη θέση πως οι τράπεζες της Κύπρου θα πρέπει να συνεχίσουν να μειώνουν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια τους μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες, δήλωσε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg News ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου Κωνσταντίνος Ηροδότου.

Όπως είπε αναλυτικότερα, η αναστολή των κατασχέσεων λόγω της επιδημίας Covid-19 και το πάγωμα των πωλήσεων χαρτοφυλακίου των μη εξυπηρετούμενων δανείων αναμένεται να είναι προσωρινά μέτρα. "Οι τρέχουσες συνθήκες θα αντιστραφούν έτσι ώστε να συνεχιστεί ο εξορθολογισμός του ισολογισμού των τραπεζών", δήλωσε σε σχετική ερώτηση ο κ. Ηροδότου που είναι επίσης μέλος της το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Ο Διοικητής της Κεντρικής τόνισε στη συνέχεια πως ενώ όλες οι ευρωπαϊκές τράπεζες λειτουργούν σε ένα δύσκολο οικονομικό περιβάλλον με ιστορικά χαμηλά επιτόκια, οι τράπεζες της Κύπρου έχουν μία πρόσθετη πρόκληση, αυτή της επίλυσης των ΜΕΔ που χρονολογούνται από την κρίση του 2013.

"Πριν από την πανδημία, οι δανειστές της χώρας έδειξαν σημαντική πρόοδο σε αυτό το μέτωπο, κυρίως μέσω της πώλησης χαρτοφυλακίων μεδ. Μπορεί να υπάρχουν ακόμη και άλλες επιλογές", συμπληρώνοντας επίσης ότι, «φυσικά πρέπει πάντα να εξετάζουμε προληπτικά σχέδια έκτακτης ανάγκης ή συμπληρωματικές λύσεις, και γενικά η ΚΤΚ εφαρμόζει μια τέτοια προσέγγιση», κατέληξε επί του θέματος.

Κονδύλια της ΕΕ

Αναφορικά με το Ταμείο Ανάκαμψης της Ευρωπαικής Ένωσης, σχολίσε τα εξής: "Το ιστορικό ταμείο διάσωσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναμένεται να υποστηρίξει μια ισχυρή και πιο ομοιόμορφη ανάκαμψη, υποστηρίζοντας έτσι την αποτελεσματικότητα της νομισματικής πολιτικής στη ζώνη του ευρώ. Αυτό θα μετριάσει περαιτέρω την πίεση στο δημόσιο χρέος και τις αποδόσεις ομολόγων.

«Η ενίσχυση της αλληλεγγύης στέλνει ένα μήνυμα στους επενδυτές και στον κόσμο, ότι υπάρχει η αποφασιστικότητα να επιτευχθεί ανάκαμψη σε όλες τις δικαιοδοσίες», είπε. «Ας ελπίσουμε ότι θα συμβάλει επίσης σε μια πιο ολοκληρωμένη Ευρώπη».

Η βοήθεια της ΕΕ έχει τεράστια σημασία για χώρες της Νότιας Ευρώπης όπως η Κύπρος, δεδομένης της επίδρασης του ιού στον τουρισμό. Η κυπριακή οικονομία θα συρρικνωθεί 7% το 2020, σύμφωνα με τα τελευταία αποτελέσματα έρευνας του Bloomberg News.

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ