ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Καλπάζει η ανεργία των νέων στην Κίνα, σημάδια επιβράδυνσης της οικονομίας

Με την ανάκαμψη της οικονομίας της από την πανδημία να είναι αργή και ασταθής και έχοντας γνωρίσει προ διετίας την επιθετική εκστρατεία του Κινέζου προέδρου κατά των τεχνολογικών εταιρειών της χώρας

Με την ανάκαμψη της οικονομίας της από την πανδημία να είναι αργή και ασταθής και έχοντας γνωρίσει προ διετίας την επιθετική εκστρατεία του Κινέζου προέδρου κατά των τεχνολογικών εταιρειών της χώρας, η Κίνα δεν προσφέρει επαγγελματικές ευκαιρίες στους νέους της. Ενώ η επίσημη ανεργία στη δεύτερη οικονομία του κόσμου παραμένει σταθερή στο 5,2%, το αντίστοιχο ποσοστό στις ηλικίες από 16 έως 24 ετών φτάνει στο 20,8% και είναι το υψηλότερο από το 2018, όταν άρχισαν να καταγράφονται τα σχετικά στοιχεία. Εντυπωσιακό, άλλωστε, δεδομένου ότι είναι υψηλότερο από τα αντίστοιχα ποσοστά σε ευρωπαϊκές χώρες όπως η Γαλλία και η Ιταλία.

Σύμφωνα μάλιστα με σχετικό ρεπορτάζ των Financial Times, η Κίνα εξακολουθεί να δημιουργεί εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας κάθε χρόνο, αλλά σε μεγάλο ποσοστό πρόκειται για εργασίες απορριπτέες για μορφωμένους νέους της, πολλοί εκ των οποίων είναι απόφοιτοι πανεπιστημίου και με δεξιότητες στην τεχνολογία. Πολλές από αυτές δεν είναι παρά θέσεις πωλητών, συχνά ζητούν «εμφανίσιμες νέες» για να πωλούν ιατρικό εξοπλισμό και ζητούν απασχόληση 70 ωρών την εβδομάδα με μισθούς που δεν υπερβαίνουν τα 400 δολ. τον μήνα. Για την έλλειψη καλών θέσεων εργασίας ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό η προ διετίας εκστρατεία του Πεκίνου κατά των εταιρειών τεχνολογίας που μέχρι προσφάτως αποτελούσαν τη σημαντικότερη και πλέον ελκυστική πηγή απασχόλησης για τους νέους. Σύμφωνα μάλιστα με μελέτη του κινεζικού Ινστιτούτου Ερευνών Εργασίας, επί έξι τρίμηνα, από τα τέλη του 2021 και μετά, καταγράφεται στη χώρα πλεόνασμα προσφοράς εργασίας. Η κατάσταση αναμένεται να επιδεινωθεί δεδομένου ότι εντός των επόμενων εβδομάδων αποφοιτούν 11,6 εκατ. τελειόφοιτοι πανεπιστημίου που θα αναζητήσουν την ένταξή τους στην αγορά εργασίας. Η έλλειψη επαγγελματικής προοπτικής για τους νέους της Κίνας είναι ενδεικτική της δυσκολίας της να ανακάμψει ουσιαστικά από την ύφεση που γνώρισε στα χρόνια της πανδημίας. Η ανάκαμψη προχωράει με πολύ αργούς ρυθμούς, είναι άνιση ανάμεσα στις διάφορες περιφέρειες της χώρας και στους κλάδους της οικονομίας και όλα δείχνουν πως τελευταία παραπαίει.

Ενδεικτική και ανησυχητική είναι η κατάσταση στο μέτωπο του πληθωρισμού. Την ώρα που οι περισσότερες οικονομίες ανά τον κόσμο και προπαντός οι μεγάλες οικονομίες της Δύσης αγωνίζονται να τιθασεύσουν τον πληθωρισμό, η Κίνα διολισθαίνει ολοταχώς σε αποπληθωρισμό, όπως προδίδουν τα τελευταία στοιχεία. Ο πληθωρισμός τιμών καταναλωτή παρέμεινε στάσιμος τον Ιούνιο, ενώ οι τιμές παραγωγού εξακολουθούν να υποχωρούν σε ανησυχητικό βαθμό, εντείνοντας έτσι τις προσδοκίες της αγοράς για νέα μέτρα στήριξης από πλευράς Πεκίνου.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η στατιστική υπηρεσία, ο δομικός πληθωρισμός, από τον οποίο εξαιρούνται οι ευμετάβλητες τιμές των τροφίμων και το κόστος της ενέργειας, επιβραδύνθηκε τον Ιούνιο περαιτέρω στο 0,4%, από το 0,6% στο οποίο βρισκόταν τον Μάιο. Οι τιμές παραγωγού, όμως, υποχώρησαν κατά 5,4% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του περασμένου έτους, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη πτώση από τον Δεκέμβριο του 2015. Οπως τονίζουν οικονομικοί αναλυτές, η υποχώρηση των δύο δεικτών καταδεικνύει πως επιβραδύνεται η ανάκαμψη της κινεζικής οικονομίας και η ανησυχία για το ενδεχόμενο αποπληθωρισμού υπονομεύει την εμπιστοσύνη.

Πηγή: Bloomberg, Financial Times

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση