ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 
 
Οικονομία

Πρεμιέρα για τα αεροδρόμια - Εικόνες από την Λάρνακα

Newsroom K

Βρέθηκε στο αεροδρόμιο ο υπουργός Μεταφορών να να υποδεχθεί τους πρώτους επιβάτες πτήσης από το Ισραήλ μετά από 2,5 μήνες

Στο αεροδρόμιο Λάρνακας βρέθηκε σήμερα ο υπουργός Μεταφορών, Γιάννης Καρούσος έτσι ώστε να υποδεχθεί την πρώτη πτήση μετά από 2,5 περίπου μήνες, με αφορμή και την Γ΄ φάση άρσης περιοριστικών μέτρων.

Σε δηλώσεις του εκεί, ανέφερε πως «υποδεχθήκαμε τους πρώτους επιβάτες από το Ισραήλ, μια πτήση με 22 άτομα. Σε λίγη ώρα θα υπάρξει ακόμα μια άφιξη από την Αθήνα με 140 άτομα. Σήμερα μαζί με την ομάδα του υπουργείου, ήρθα εδώ στο αεροδρόμιο μαζί με τον διαχειριστή του αεροδρομίου και άλλα αρμόδια τμήματα, για να παρακολουθήσουμε τις διαδικασίες τις οποίες έχουμε ετοιμάσει και τα πρωτόκολλα. Με ιδιαίτερη χαρά και ικανοποίηση έχω παρατηρήσει ότι ναι, ακολουθούνται οι διαδικασίες. Όλοι όσοι ταξίδεψαν από το Ισραήλ κατείχαν τα απαραίτητα δικαιολογητικά και συμπλήρωσαν τα ερωτηματολόγια. Σταδιακά περνούμε και στην υποχρεωτική χρήση της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, την οποία έχουμε ανακοινώσει και αυτές οι μέρες είναι η πρώτη φάση. Μέρα με την μέρα θα καλυτερεύουμε τις διαδικασίες».

«Οι χώρες οι οποίες έχουν ταξινομηθεί ως κατηγορία Α και Β επικαιροποιούνται και εξετάζονται νέες χώρες για να προστεθούν σε αυτές τις δύο κατηγορίες. Όλα ξεκίνησαν πολύ θετικά σήμερα. Έχει γίνει μια εξαιρετική δουλειά από τις υπηρεσίες του υπουργείου», τόνισε.

Ερωτηθείς για το πόσοι τουρίστες αναμένονται να φτάσουν, ο υπουργός είπε πως «έχουμε κάνει κάποιες προβλέψεις για τους επιβάτες, όχι για τουρίστες. Εμείς υπολογίζουμε τον πρώτο μήνα περίπου χίλιους επιβάτες την ημέρα, τον δεύτερο μήνα γύρω στους 200 χιλ. επιβάτες, τον τρίτο μήνα γύρω στους 300 χιλ. επιβάτες, μετά τους 4 μήνες τους 600 χιλ. και για ένα με δύο μήνες θα είναι σταθερό το νούμερο σε αυτό και ένα ποσοστό της τάξης του 30% θα είναι τουρίστες. Φυσικά όλα εξαρτώνται από ποιες κατηγορίες χωρών θα προέρχονται. Βλέπουμε ότι οι αερογραμμές προτιμούν να προγραμματίζουν πτήσεις από την κατηγορία Α, που δεν θα απαιτείται πιστοποιητικό και επικαιροποιούνται οι χώρες και προθέτονται άλλες τόσες που σίγουρα θα αυξάνονται οι προοπτικές του τουρισμού αλλά και η επιβατική κίνηση».

Για το τι μηνύματα λαμβάνονται από την Ελλάδα, ο υπουργός σημείωσε πως «σίγουρα είναι πτήσεις οι οποίες θα έχουν αυξημένη επιβατική κίνηση.. Η πτήση που θα αφιχθεί σε λίγο θα έχει περίπου 140 επιβάτες. Είναι η κύρια σύνδεση που έχει η Κύπρος με το εξωτερικό και είναι μία από τις πρώτες που ανοίγουν. Εκτός από την Ελλάδα έχουμε ενδιαφέρον και από άλλες χώρες αλλά και από εταιρείες υφιστάμενες για να προσθέσουν και άλλα δρομολόγια ιδιαίτερα από προγραμματισμένες πτήσεις από προορισμούς που δεν είχαμε μέχρι σήμερα συνδεσιμότητα. Υπάρχει ενδιαφέρον και για την Ολλανδία και για την Γαλλία. Είδαμε αεροπορική εταιρεία να προσθέτει πτήση και από Δανία και από αεροδρόμια της Γερμανίας με τα οποία δεν είχαμε συνδεσιμότητα και είναι πάρα πολύ σημαντικά για τον τουρισμό.

Εξηγώντας το πρωτόκολλο, ο υπουργός είπε πως μέχρι και τις 19 Ιουνίου που είναι η πρώτη φάση, η οποία λειτουργεί και σαν πιλοτική για να δούμε ποια προβλήματα μπορεί να προκύψουν, από τις χώρες που ανήκουν στην κατηγορία Α και Β θα απαιτείται η προσκόμιση πιστοποιητικού αρνητικό στον κορωνοϊό. Για τους Κύπριους και τους νόμιμα διαμένοντες και σε κάποιες άλλες ειδικές κατηγορίες, αυτήν την ανάλυση θα έχουν την δυνατότητα να την κάνουν στην Κύπρο και το κόστος θα το αναλάβουν οι ίδιου και θα είναι 60 ευρώ. Από κάποιες χώρες που δεν ανήκουν στην κατηγορίες Α και Β θα επιτραπούν πτήσεις με άδεια μόνο από τον υπουργός Μεταφορών με κάποια κριτήρια και οι επιβάτες θα πρέπει να είναι Κύπριοι, μόνιμα διαμένοντες στην Κυπριακή Δημοκρατία. Θα υπάρχει πτήση απόψε από το Ηνωμένο Βασίλειο, αφού εταιρεία ενδιαφέρθηκε να προγραμματίσει πτήση στην οποία θα ελέγξουμε ότι οι επιβάτες είναι δικαιούχοι του δικαιώματος επαναπατρισμού. Από τις 20 Ιουνίου και μετά αυτή που ανήκουν στην πρώτη κατηγορία, δεν θα απαιτείται πιστοποιητικό. Μόνο αυτοί που ανήκουν στην κατηγορία Β, ωστόσο θα πρέπει να συμπληρώσουν ένα ερωτηματολόγιο σε ηλεκτρονική μορφή για να ταξιδέψουν. Δεν θα επιτρέπεται κανένας να επιβιβαστεί σε αεροπλάνο εάν δεν έχει συμπληρώσει αυτό το ερωτηματολόγιο».

Καταλήγοντας, τόνισε πως «η Κύπρος είναι έτοιμη να υποδεχθεί μετά τις 20 του Ιούνη επιβάτες και τουρίστες. Και είμαστε έτοιμοι λόγω της προετοιμασίας που έχουμε κάνει και ακολουθούμαι αυστηρά πρωτόκολλά έτσι ώστε να βεβαιωθούμε ότι αυτή η προσπάθεια θα είναι αποτελεσματική και παραγωγική για την οικονομία, χωρίς να επηρεάζεται η δημόσια υγεία».

Από την πλευρά της η Ανώτατη Εκτελεστική Διευθύντρια της Hermes Airports Ελένη Καλογήρου είπε ότι «είμαστε πολύ ικανοποιημένοι που επανεκκινούμε σήμερα τις επιβατικές πτήσεις από τα αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου μετά από σχεδόν τρίμηνη διακοπή. Είμαστε αισιόδοξοι, 20 εταιρείες έχουν ήδη δρομολογήσει πτήσεις από και προς τα αεροδρόμια της Κύπρου και πιστεύουμε ότι με την πάροδο των εβδομάδων και όπως θα επαναξιολογούνται οι χώρες από τις οποίες επιτρέπεται το ταξίδι στην Κύπρο, θα προστεθούν και άλλες εταιρείες που θα πραγματοποιούν πτήσεις στο νησί μας».

Πρόσθεσε ότι μέχρι πρότινος «είχαμε 70 αεροπορικές εταιρείες που ταξίδευαν από και προς την Κύπρο. Εχουμε λάβει, σε συνεργασία με τις Ιατρικές Υπηρεσίες του κράτους, όλα τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να διασφαλιστεί η ασφάλεια και η υγεία τόσο των επιβατών που διακινούνται μέσα από τα αεροδρόμια όσο και του προσωπικού που εργάζεται στους αερολιμένες».Απαντώντας σε σχετική ερώτηση η κα. Καλογήρου είπε πως «στο κτίριο των αεροδρομίων επιτρέπεται η είσοδος μόνο σε επιβάτες και προσωπικό. Ολοι πρέπει να φορούν την μάσκα που θα φέρουν μαζί τους κατά την άφιξη τους στο αεροδρόμιο, υπάρχει θερμοκάμερα που θα παίρνει την θερμοκρασία των επιβατών κατά την άφιξη και κατά την αναχώρηση τους, ούτως ώστε να βεβαιωθούμε ότι εάν υπάρχει κάποιος με συμπτώματα, οι ιατρικές υπηρεσίες θα χειριστούν το περιστατικό αυτό καταλλήλως».

Ακόμα πρέπει να συμπληρώνονται από όλους τους επιβάτες, οι απαραίτητες δηλώσεις που είναι αναρτημένες στην πλατφόρμα που δημιουργήθηκε από την κυβέρνηση για το σκοπό αυτό.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση η κα. Καλογήρου είπε ότι «σήμερα αναμένονται στο αεροδρόμιο Λάρνακας πέντε αναχωρήσεις και πέντε αφίξεις. Από την Ελλάδα σήμερα αναμένουμε περίπου 300 άτομα ωστόσο η επιβατική κίνηση θα αυξηθεί τις επόμενες μέρες όπως θα αυξηθεί και ο αριθμός των πτήσεων».Σημείωσε ακόμα ότι «από τις 20 μεγαλύτερες αεροπορικές εταιρείες που εξυπηρετούν την Κύπρο είναι από τις 19 χώρες που σήμερα επιτρέπεται να διενεργούν πτήσεις, και έχουν ήδη ανακοινώσει πρόγραμμα για πτήσεις στο νησί μας. Οι υπόλοιπες εταιρείες αναμένουν την άρση των περιοριστικών μέτρων για να μπορέσουν να δρομολογήσουν τις πτήσεις τους γιατί υπάρχουν χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο που ακόμα δεν έχει ενταχθεί στην κατηγορία που μπορεί να γίνονται πτήσεις».

Οσον αφορά τη λειτουργία του αεροδρομίου Πάφου, η κα. Καλογήρου είπε πως «είναι μεν ανοικτό από σήμερα, δέχεται πτήσεις, ωστόσο δρομολογημένες πτήσεις θα ξεκινήσουν μετά τις 20 Ιουνίου. Η Ryanair που έχει βάση στην Πάφο με τρία αεροσκάφη, θα εκτελέσει το πρόγραμμα της κανονικά μετά τις 20 Ιουνίου και σταδιακά θα αυξάνονται».

Σημειώνεται ότι στις 8 το πρωί αναχώρησε από το αεροδρόμιο Λάρνακας πτήση της Aegean για την Αθήνα με 132 επιβαίνοντες, μεταξύ των οποίων και Κύπριοι ευρωβουλευτές, ενώ η πτήση της Israir που προσγειώθηκε γύρω στις 10.30 από το Τέλ Αβίβ μετέφερε 22 επιβάτες.

Σημειώνεται ότι στην είσοδο του αεροδρομίου υπάρχουν σημεία με αντισηπτικά, και στη συνέχεια οι επιβάτες προχωρούν σε ειδικό μέρος με θερμοκάμερα για να τους ληφθεί η θερμοκρασία.

Ακόμα τα σημεία check in είναι ανοικτά εναλλάξ προκειμένου να τηρηθούν οι απαραίτητες αποστάσεις από τους επιβάτες, ενώ στις καρέκλες που βρίσκονται στο χώρο αφίξεων και αναχωρήσεων υπάρχουν κόκκινα και πράσινα σήματα, ώστε ο κόσμος να κάθεται μόνο στα πράσινα και τα κόκκινα να είναι κενά.

Ταυτόχρονα στο έδαφος υπάρχουν σήματα για να τηρούν οι επιβάτες τις απαραίτητες αποστάσεις, ενώ γίνεται πιο ενδελεχής και σχολαστική καθαριότητα σε όλους τους χώρους του αεροδρομίου.

Επίσης αναρτημένα κοντά στις πινακίδες ανακοινώσεων για τις αφίξεις και αναχωρήσεις επιβατών καθώς και στα σημεία παραλαβής αποσκευών, υπάρχουν ανακοινώσεις για τις αποστάσεις που πρέπει να τηρούνται αλλά και για μέτρα προφύλαξης που πρέπει να λαμβάνει ο κόσμος.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ