ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Κατεβαίνει με πράσινο λίφτινγκ ο Πεδιαίος

Στα 25,5 εκατ. ευρώ το κόστος αναβάθμισης, solar pavements, νέες γέφυρες και πλατείες στα πλάνα του δήμου Στροβόλου

Της Μαρίας Ηρακλέους

Της Μαρίας Ηρακλέους

Έξυπνα συστήματα παρακολούθησης, δίκτυο οπτικών ινών, σύστημα φωτισμού με χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ), νέοι ποδηλατόδρομοι, κέντρο διαχείρισης κρίσεων, 14 νέες γέφυρες, αισθητήρες πυρκαγιάς και πλημμύρας είναι μεταξύ άλλων τα νέα στοιχεία που αναμένεται να εμπλουτίσουν το γραμμικό πάρκο Πεδιαίου στο πλαίσιο της Στρατηγικής Ολοκληρωμένης Χωρικής Ανάπτυξης Δήμων Λευκωσίας, Στροβόλου, Λακατάμιας, Έγκωμης, Αγίου Δομετίου, Αγλαντζιάς. Πρόκειται για έργο με εκτιμώμενο κόστος τα 24,5 εκατ. ευρώ, ποσό το οποίο θα συγχρηματοδοτηθεί από χρηματοδοτικά εργαλεία : Ευρωπαϊκό ταμείο περιφερειακής ανάπτυξης (ΕΤΠΑ), Ταμείο συνοχής (ΤΣ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (Th Recovery and Resilience Facility) της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όπως τονίζει ο δήμαρχος Στροβόλου Ανδρέας Παπαχαραλάμπους, στόχος είναι να αποτελέσει ο Πεδιαίος ποταμός «πράσινο» άξονα πάνω στον οποίο θα βασιστεί η ανάπτυξη των εμπλεκόμενων δήμων και να αποτελεί παράδειγμα βιώσιμης αστικής ανάπτυξης τόσο σε εθνικό όσο και περιφερειακό επίπεδο. Το έργο περιλαμβάνεται στην προγραμματική περίοδο 2021-2027. Εφόσον οριστικοποιηθούν τα πλάνα, υποβληθούν οι περιβαλλοντικές μελέτες, ληφθούν οι απαραίτητες εγκρίσεις και αρχίσουν οι εργασίες εντός του 2022, μια πρώτη εκτίμηση για το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης του έργου, είναι δυνητικά το 2025.

Βάσει των σχεδιασμών του δήμου, θα ανοίξει για το κοινό μεγαλύτερο μέρος του ποταμού, θα γίνουν 14 νέες γέφυρες για πεζούς και ποδηλάτες σε όλο το μήκος του Πεδιαίου, ενώ θα γίνουν νέες πορείες για ποδηλατόδρομους.

Κέντρο διαχείρισης κρίσεων

Στις σημαντικότερες επικείμενες καινοτομίες, είναι η δημιουργία κέντρου διαχείρισης κρίσεων για το γραμμικό πάρκο Πεδιαίου, το οποίο σύμφωνα με τον δήμαρχο Στροβόλου, θα λειτουργεί στο δεύτερο κτήριο της ΣΠΕ Στροβόλου. Η επικοινωνία με το κέντρο διαχείρισης κρίσεων θα γίνεται επί 24ωρου βάσης, ώστε να υπάρχει συνεχής ενημέρωση και παροχή βοήθειας για θέματα παραβατικών συμπεριφορών, τραυματισμού, πλημμύρας ή πυρκαγιάς. Η προσπάθεια επιτήρησης της κατάστασης θα ενισχύεται με την λειτουργία καμερών, οι οποίες θα τοποθετηθούν κατά μήκος του πάρκου καθώς επίσης και της χρήσης του δικτύου wi - fi. Κατόπιν εισήγησης της τεχνοκρατικής ομάδας υποστήριξης του έργου, ο σχεδιασμός περιλαμβάνει και την εγκατάσταση δικτύου οπτικών ινών σε μήκος 2,5 χιλιομέτρων.

Φωτισμός με ΑΠΕ

Το υφιστάμενο σύστημα φωτισμού θα αλλάξει σε LED και LEM (light management system). Αυτό σημαίνει ότι αναλόγως της κίνησης που υπάρχει στο γραμμικό πάρκο, θα ρυθμίζεται και το επίπεδο φωτισμού. Δηλαδή από το 20%, θα ανεβαίνει στο 80% τις απογευματινές ώρες αυξημένης επισκεψιμότητας και από τις 12 το βράδυ το επίπεδο φωτισμού θα πέφτει ξανά στο 20%. Στους σχεδιασμούς περιλαμβάνεται και η αξιοποίηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Αναμένεται να τοποθετηθούν πιεσομετρικά πλακάκια, από τα οποία θα παράγεται ρεύμα ανάλογο της περιπατικής κίνησης. Θα τοποθετηθούν επίσης φωτοβολταϊκά υλικά τα οποία θα αξιοποιούν την ηλιακή ενέργεια. Η κινητική ενέργεια θα αξιοποιηθεί και στον υπαίθριο χώρο εκγύμνασης, που θα είναι τύπου energy play ground - η κινητική ενέργεια που θα δημιουργείται θα μετατρέπεται σε δυναμική και θα παράγει ρεύμα. «Θα μπορείς να δεις και πόσα κιλοβάτ δημιούργησες», αναφέρει ο κ. Παπαχαραλάμπους και επισημαίνει ότι αυτή η ενέργεια που θα παράγεται θα διοχετεύεται για τον φωτισμό του Πεδιαίου.

Το επίπεδο φωτισμού θα ανεβαίνει στο 80% τις απογευματινές ώρες αυξημένης επισκεψιμότητας και από τις 12 το βράδυ το επίπεδο φωτισμού θα πέφτει ξανά στο 20%.

Περισσότεροι ποδηλατόδρομοι

Αυτό φυσικά σημαίνει ότι χρειάζεται ενίσχυση της επισκεψιμότητας στην περιοχή πεζών και ποδηλατιστών. Σύμφωνα με ενημέρωση από τον δήμο, βάσει σχεδιασμού, θα γίνουν 14 νέες γέφυρες για πεζούς και ποδηλάτες σε όλο το μήκος του Πεδιαίου, οι περισσότερες σε Λακατάμεια και Στρόβολο, ενώ θα χαραχθούν νέες πορείες για ποδηλατόδρομους. Προς ενίσχυση της επισκεψιμότητας και η πρόταση για δημιουργία θεραπευτικών κήπων, πάρκων για σκύλους, παιδικές χαρές, γήπεδα και πλατείες. Ο χώρος θα εμπλουτιστεί από νέες φυτεύσεις ενδημικών ειδών τα οποία ήδη ευδοκιμούν στον Πεδιαίο. Επιπλέον, κάθε 400 μέτρα θα υπάρχει διαλογή στην πηγή για τα απορρίμματα που πετάει ο επισκέπτης- τέσσερις κάδοι για απορρίμματα PMD, γυαλί, χαρτί και σύμμικτα.

Στην λίμνη του Μαγκλή

Βάσει σχεδιασμών, στην Λακατάμεια προγραμματίζεται η δημιουργία περιβαλλοντικού κέντρου και μουσείου. Επιπλέον, χώρος γύρω από την λίμνη του Μαγκλή θα αξιοποιηθεί για τις ανάγκες πάρκου ποδηλατιστών. Θα δημιουργηθεί πάρκο σκύλων, ενώ θα υπάρχουν σημεία φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων. Όπως σημειώνουν από τον δήμο Στροβόλου, όσοι χώροι στάθμευσης γίνουν ένθεν και ένθεν του Πεδιαίου θα γίνουν με υδατοπερατά υλικά, φιλικά στο περιβάλλον, χωρίς άσφαλτο, φυτεμένα σημεία, δάπεδα με υδατοπερατό υλικό για να παίρνουν τα νερά και να ποτίζεται ο υδροφόρος ορίζοντας.

Τι θα περιλαμβάνει:

-Κέντρο διαχείρισης κρίσεων, το οποίο θα στεγάζεται μαζί με άλλες υπηρεσίες στο κτήριο της ΣΠΕ Στροβόλου

-Έξυπνα συστήματα παρακολούθησης

-Δίκτυο οπτικών ινών

-Solar pavements- kinetic pavements (χρησιμοποιούν τον ήλιο ή την κίνηση όσων περπατούν πάνω για παραγωγή ενέργειας, χωρίς ρύπους)

-Info points & περιβαλλοντικό κέντρο

-Δίκτυο κάδων ανακύκλωσης

-Νέες φυτεύσεις

-Θεραπευτικούς κήπους - πάρκο σκύλων- nature play ground, παιδικές χαρές & γήπεδα, εκθεσιακοί χώροι τέχνης, νέες γέφυρες και νέες πλατείες

-Οικολογικό διάδρομο και ενίσχυση της οικονομίας (Βιολογική γεωργία - καλλιέργεια μέλισσας, βοτανικά αρωματικά φυτά, Θεραπευτικοί κήποι, Θεματικές Παιδικές Χαρές, Διαχείριση υδάτων, Διαχείριση απορριμμάτων - σταθμοί ανακύκλωσης, Κάδοι ανακύκλωσης οργανικών απορριμμάτων για παραγωγή κομπόστ, Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Φωτισμός με ΦΒ, Playground για παραγωγή ενέργειας με ποδήλατο

-Περίπτερα εναρμονισμένα με το περιβάλλον, για προώθηση τοπικών προϊόντων

-Χώρους άθλησης και άσκησης

-Σημεία πληροφόρησης

Και για πλημμύρες

Μείζον θέμα για την περιοχή Στροβόλου είναι βεβαίως ο υπερχειλισμένος Πεδιαίος και οι πλημμύρες που θέτουν σε κίνδυνο και ταλαιπωρούν όσους επιχειρήσουν να διασχίσουν την γέφυρα μετά από κάθε έντονη βροχόπτωση. Ως εκ τούτου, στο πλαίσιο της αναβάθμισης του Πεδιαίου ποταμού θα γίνει προσπάθεια εξεύρεσης λύσεων. Σύμφωνα με πληροφορίες, στις δράσεις περιλαμβάνεται η ορθότερη διαχείριση της κοίτης του ποταμού και ο καθαρισμός του Πεδιαίου. Θα γίνουν επίσης μικρά αναχώματα, ώστε να υπάρχει καλύτερη ροή του νερού, ενώ μελετάται και το ενδεχόμενο εκβάθυνσης του ποταμού. Πέραν τούτων, σύμφωνα με τον κ. Παπαχαραλάμπους θα πρέπει να προωθηθεί το έργο της νέας γέφυρας Αλεξανδρουπόλεως ούτως ώστε να μειωθεί ο όγκος των οχημάτων στον Πεδιαίο. Το συγκεκριμένο έργο θα συνδέει τη Λεωφόρο Στροβόλου με τη Λεωφόρο Αρχαγγέλου και περιλαμβάνει την κατεδάφιση του παλιού υφιστάμενου γεφυριού της οδού Αλεξανδρουπόλεως παρά το δημαρχείο Στροβόλου, τη δημιουργία δύο νέων γεφυρών σε σημεία της κοίτης του Πεδιαίου ποταμού. Η μια χωροθετείται στο τμήμα του δρόμου μεταξύ της λεωφόρου Στροβόλου και της οδού Ελαιώνων και θα έχει μήκος 60 μ. και πλάτος 23,60μ., ενώ η άλλη χωροθετείται νοτιότερα της οδού Αλεξανδρουπόλεως, μεταξύ της Λεωφόρου Στροβόλου και την οδού Βοσπόρου, που θα έχει μήκος 30 μ. και πλάτος 17 μ.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίας Ηρακλέους

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση