ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Κλάους Ρέγκλινγκ στο Economist: Αξιοποιείστε τα ευρωπαϊκά κονδύλια για προώθηση μεταρρυθμίσεων

«Η Κύπρος είναι μια ανοικτή οικονομία που είναι εκτεθειμένη σε αριθμό εξωγενών κινδύνων», τόνισε

ΚΥΠΕ

Τα κονδύλια που διατίθενται στην Κύπρο μέσω των ευρωπαϊκών ταμείων για ανάκαμψη την πανδημία σας δίνουν την ευκαιρία για προώθηση της μεταρρυθμιστικής ατζέντας, τόνισε ο Επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ.

Μιλώντας στο διαδικτυακό συνέδριο του Economist ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ τόνισε ότι η Κύπρος θα λάβει ένα σημαντικό ποσό από τα ευρωπαϊκά ταμεία που συστάθηκαν για αντιμετώπιση της κρίσης, όπως το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας αλλά και το Next Generation EU.

«Αυτά τα χρήματα δίνουν στην Κύπρο μια καλή ευκαιρία να συνεχίσει τις προσπάθειες των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων», τόνισε ο κ. Ρέγκλινγκ.

Αναφέρθηκε στα δημοσιονομικά πακέτα στήριξης της οικονομίας από την κρίση, όπως τα €1,3 δις που κινητοποίησε η Κύπρος, για να τονίσει ωστόσο πως το κάθε κράτος μέλος θα πρέπει να αναγνωρίσει ότι τα άμεσα μέτρα πρέπει να συνοδευτούν από πιο μακροχρόνιες πολιτικές, που πρέπει να αντανακλούν τις συγκεκριμένες προκλήσεις της κάθε οικονομίας.

«Η Κύπρος είναι μια ανοικτή οικονομία που είναι εκτεθειμένη σε αριθμό εξωγενών κινδύνων», είπε, φέροντας για παράδειγμα την μείωση στις τουριστικές αφίξεις κατά 85% φέτος.

«Η Κύπρος», πρόσθεσε, θα καταστούσε την οικονομία της πιο ανθεκτική μειώνοντας την εξάρτησή της από τον τουρισμό και προωθώντας την επιπλέον διαφοροποίησή της σε άλλους τομείς»,.

Αναφέρθηκε επίσης στο ψηλό αριθμό των κόκκινων δανείων που είναι ο δεύτερος ψηλότερος στην ΕΕ αναγνωρίζοντας ωστόσο τη σημαντική πρόοδο ακόμη και εν μέσω του κορωνοϊού. Τόνισε ωστόσο ότι τα ΜΕΔ αναμένονται να αυξηθούν λόγω της πανδημίας, μια αύξηση που έρχεται να προστεθεί στο ήδη υψηλό επίπεδο των ΜΕΔ.

Ο τέως Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης είπε πως η κρίση δημιούργησε αχαρτογράφητα νερά, καθιστώντας τις προβλέψεις πολύ δύσκολες.

Τόνισε όμως ότι ο ίδιος είναι αισιόδοξος λόγω των καλών ειδήσεων που συνδέονται με την εξέλιξη των εμβολίων κατά της νόσου, καθώς όπως είπε, η οικονομία επηρεάζεται από τις προσδοκίες.

Πέραν των εμβολίων, ο κ, Γεωργιάδης τόνισε πως οι συνεχόμενοι ρυθμοί ανάπτυξης προ της πανδημίας και τα μεγάλα δημοσιονομικά περιθώρια επέτρεψαν στην Κυβέρνηση να υλοποιήσει ίσως το μεγαλύτερο πακέτο στήριξης μετά την κρίση.

Τόνισε ωστόσο πως η αισιοδοξία του εξαρτάται από την βούληση του πολιτικού συστήματος να υποστηρίξει την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων «μένοντας ταυτόχρονα μακριά από τις απρόσεχτες πολιτικές του παρελθόντος».

«Αυτό που η κρίση μας έδειξε είναι ότι ο λαϊκισμός δεν έχει τις απαντήσεις, αλλά ορθολογισμός και η κοινή λογική,» είπε.

Από την πλευρά του, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, επικεφαλής του Eurogroup το 2013 όταν λήφθηκαν οι αμφιλεγόμενες αποφάσεις για τη διάσωση της κυπριακής οικονομίας, χαρακτήρισε εντυπωσιακά τα μέτρα αντίδρασης στην κρίση του Covid-19 τα οποία έλαβαν τόσο οι κυβερνήσεις όσο και η Ευρωπαϊκή Ένωση, που οδήγησαν σε μια άνευ προηγουμένου στήριξη των οικονομιών.

Πρόσθεσε ωστόσο ότι είναι εξαιρετικά επείγον να ολοκληρωθούν οι οικονομικές μεταρρυθμίσεις στην ΕΕ, όπως την τραπεζική ένωση και την ένωση κεφαλαιαγορών.

Δήλωσε τέλος αισιόδοξος από το γεγονός ότι η ΕΕ ενίσχυε τους θεσμούς της σε περιόδους κρίσης και κατέληξε λέγοντας ότι εργαλεία όπως το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ έχουν ανοίξει ένα παράθυρο για έκδοση χρέους σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Ο Ανώτατος Εκτελεστικός Διευθυντής της PwC Ευγένιος Ευγενίου τόνισε την ανάγκη η Κύπρος να είναι έτοιμη για την επόμενη μέρα, εφόσον η κρίση της πανδημίας υποχωρήσει και αναφέρθηκε ειδικότερα στην προώθηση μεταρρυθμίσεων και την αξιοποίηση των επιδοτήσεων για τα ευρωπαϊκά ταμεία.

«Είναι η ώρα να προχωρήσουμε προς την κατεύθυνση της αειφορίας», είπε και υπέδειξε την ανάγκη μείωσης της γραφειοκρατίας της μεταρρύθμισης της δικαιοσύηνης και της εκπαίδευσης, που θα ενισχύσουν την προοπτική της οικονομίας

Τέλος ο Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Κύπρου Χάρης Πουαγκαρέ τόνισε ότι τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά για τις τράπεζες από την κρίση του 2013, καθώς τα κυπριακά πιστωτικά ιδρύματα διαθέτουν αυξημένα κεφάλαια, ρευστότητα, ενώ οι ισολογισμοί του είναι στο ήμισυ του 2013.

Λέγοντας ότι το κλειδί είναι η διασφάλιση της μακροχρόνιας προοπτικής της οικονομίας μέσω της στήριξης των βιώσιμων επιχειρήσεων, ο κ. Πουαγκαρέ σημείωσε πως πρέπει να προσφέρουμε λύσεις αναδιάρθρωσης και να στηρίξουμε τη δυνατότητα των βιώσιμων επιχειρήσεων να αναπτυχθούν.

Δύσκολη μια «κακή τράπεζα»

Σε ερώτηση για τη σύσταση μια ευρωπαϊκής κακής τράπεζας για διαχείριση των κόκκινων δανείων που θα προκύψουν από την κρίση, ο κ. Ρέγκλινγκ είπε πως μια τέτοια ιδέα «δεν είναι ρεαλιστική» λόγω των μεγάλων διαφορών στα κόκκινα δάνεια μεταξύ των διαφόρων χωρών, προσθέτοντας πως η πρόταση του Προέδρου του ΕΕΜ Αντρέα Ένρια για δίκτυο «κακών τραπεζών» παρουσιάζεται πιο ρεαλιστική.

Τόσο ο Γέρουν Ντάισελμπλουμ όσο και ο Χάρης Γεωργιάδης παρουσιάστηκαν διστακτικοί ως προς τη σύσταση ενός φορέα διαχείρισης κόκκινων δανείων.

«Είχαμε παραδείγματα από την προηγούμενη κρίση, δεν πρέπει να μεταφέρουμε ιδιωτικούς κινδύνους στον φορολογούμενο», είπε ο τέως Ολλανδός ΥΠΟΙΚ.

Από την πλευρά του, ο Χάρης Γεωργιάδης σημείωσε πως το ερώτημα είναι ποιος θα φορτωθεί το λογαριασμό της μεταφοράς των κόκκινων δανείων σε έναν φορέα διαχείρισης.

Η μεταφορά, είπε, πρέπει να χρηματοδοτηθεί από τον ιδιωτικό τομέα και δημόσιο χρήμα πρέπει να χρησιμοποιηθεί μόνο όταν είναι απόλυτα αναγκαίο και τίθεται σε κίνδυνο η χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση