ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Κλείνουμε ακριβά τις διακοπές μέσω διαδικτύου

Φθηνότερες οι κρατήσεις απευθείας σε ξενοδοχεία μέσω τηλεφώνου, καλύτερες τιμές για εγχώριο τουρισμό - Τι συμβουλεύει ο ΠΑΣΥΞΕ

Της Μαρίας Ηρακλέους

Της Μαρίας Ηρακλέους

Όσοι προγραμματίζουν αυτές τις μέρες τις καλοκαιρινές εντός Κύπρου διακοπές τους, θα πρέπει να έχουν κατά νου δύο πράγματα. Πρώτο, τον κατάλογο των ξενοδοχείων τα οποία έχουν προχωρήσει φέτος σε προσφορές και ο οποίος είναι αναρτημένος στην σελίδα του Παγκύπριου Συνδέσμου Ξενοδόχων. Δεύτερο, ότι καλό θα ήταν πριν να προχωρήσουν στην κράτηση μέσω των διάφορων διαδικτυακών πλατφόρμων, να επικοινωνήσουν απευθείας με το ξενοδοχείο, για να επιβεβαιώσουν τις τιμές. Κι αυτό, καθώς φαίνεται πως στις περισσότερες περιπτώσεις, άλλες τιμές ισχύουν διαδικτυακά και άλλες τιμές δίνονται σε όσους σηκώσουν το τηλέφωνο και επικοινωνήσουν οι ίδιοι με το ξενοδοχείο. Η «Κ» έχει διάφορες τέτοιες περιπτώσεις ενώπιόν της. Αναφέρουμε ένα ενδεικτικό παράδειγμα σε τετράστερο ξενοδοχείο στην Πάφο. Η προσφερόμενη τιμή για δύο βράδια σε δωμάτιο με θέα την θάλασσα μέσω γνωστής πλατφόρμας είναι στα 284 ευρώ. Αν η κράτηση γίνει τηλεφωνικώς, η προσφερόμενη τιμή πέφτει στα 264 ευρώ. Τότε ενημερώνεσαι και για μια επιπλέον έκπτωση της τάξης του 8% αν επιλέξεις να κάνεις Loyaltycard και έτσι η τελική τιμή του δωματίου διαμορφώνεται τελικά στα 242 ευρώ. Έχει δηλαδή μια μείωση 42 ευρώ. Στην πρακτική της απευθείας επικοινωνίας καλεί και ο ίδιος ο ΠΑΣΥΞΕ. Στον αναρτημένο κατάλογο των περίπου 100 ξενοδοχείων με τις προσφορές, αναφέρει ότι οι κρατήσεις πρέπει να γίνονται με απευθείας επικοινωνία, πρώτιστα για διαπίστωση αν επαναλειτούργησε η συγκεκριμένη μονάδα, και μετά για εξακρίβωση τόσο της διαθεσιμότητας δωματίων όσο και για το ενδεχόμενο νέων ειδικών προσφορών. Ωστόσο, δεν είναι ξεκάθαρο κατά πόσο αυτή η πρακτική του ΠΑΣΥΞΕ, έχει φτάσει τελικά και στον αποδέκτη της, τον καταναλωτή και σε ποιο βαθμό έχει γίνει η σωστή προώθηση επί τούτου, καθώς υπήρξαν περιπτώσεις πελατών που αντιλήφθηκαν ότι θα μπορούσαν να επωφεληθούν της ειδικής προσφοράς, κατά τη διαμονή τους στο ξενοδοχείο.

Υπάρχουν προσφορές

Πάντως, ο ΠΑΣΥΞΕ θεωρεί ότι φέτος, ειδικά, υπάρχουν τιμές σε πολύ λογικά μέχρι και φθηνά πλαίσια. Στον αναθεωρημένο κατάλογο του συνδέσμου, περιλαμβάνονται περίπου 100 ξενοδοχεία παγκύπρια, τα οποία προβαίνουν σε προσφορές σε σχέση με το 2019. Σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή του ΠΑΣΥΞΕ Φιλόκυπρο Ρουσουνίδη, οι μειώσεις τιμών κυμαίνονται από 10-15% ενώ σε συγκεκριμένες περιπτώσεις αγγίζουν το 48%, συγκριτικά με τις τιμές του 2019. Έδωσε παράδειγμα πεντάστερου ξενοδοχείου στην Πάφο, το οποίο πέρσι τον Ιούλιο το κόστος διανυχτέρευσης ήταν στα 250 ευρώ, ενώ φέτος είναι στα 130 ευρώ και τετράστερο ξενοδοχείο επίσης στην Πάφο, το οποίο από 250 ευρώ, φέτος κοστίζει 200 ευρώ.

Ακριβότερα κατά μέσο όρο είναι τα πεντάστερα ξενοδοχεία σε Λεμεσό και Πάφο, αν και η δεύτερη, φαίνεται να διαθέτει καλές τιμές στα τετράστερα της ξενοδοχεία, οι οποίες κυμαίνονται από 90- 100 ευρώ τη νύχτα. Από την άλλη υπάρχουν και οι πιο προσιτές επιλογές σε καταλύματα λιγότερων αστέρων, ή σε τουριστικά διαμερίσματα σε όλες τις επαρχίες.

Φθηνότεροι από Κρήτη

Μετά από έλεγχο τιμών σε ξενοδοχεία σε ελληνικά νησιά και στην Κύπρο, ο ΠΑΣΥΞΕ συμπεραίνει ότι η Κύπρος είναι σε πολλές περιπτώσεις φθηνότερος προορισμός, με τις τιμές σε ξενοδοχεία να είναι μειωμένες μέχρι και 30-40 %. Η περίοδος αναφοράς είναι από τις 13-19 Ιουλίου και η σύγκριση τιμών έγινε ανάμεσα σε πεντάστερα, τετράστερα και τριάστερα ξενοδοχεία σε Κύπρο Κρήτη, Σαντορίνη, Μύκονο, Σκιάθο και Κέρκυρα. Βάσει της έρευνας, συγκεκριμένο πεντάστερο ξενοδοχείο στη Σαντορίνη κοστίζει 2.900 ευρώ για έξι διανυχτερεύσεις. Για την υπό αναφορά περίοδο, το ακριβότερο πεντάστερο στην Κύπρο είναι στα 1.200 ευρώ. Σε άλλο παράδειγμα αναφέρει ότι ξενοδοχείο γνωστής αλυσίδας στην Κρήτη κοστίζει 1.553 ευρώ σε σχέση με 1.140 στην Κύπρο.

Δεν γεμίζουν

Παρά τις αλλαγές στο κόστος διανυχτέρευσης, τα ξενοδοχεία δεν γεμίζουν. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΠΑΣΥΞΕ Πάφου Θάνο Μιχαηλίδη, οι πληρότητες κατά μέσο όρο κυμαίνονται στο 17%. Πρωτόγνωρες οι εικόνες στα ξενοδοχεία για τον μήνα Ιούλιο όπου καταγράφονται μονοψήφιες πληρότητες τις καθημερινές, ενώ το Σαββατοκύριακο η μέγιστη πληρότητα αγγίζει μόλις το 60%. Κι αυτό αφορά τα περίπου 55 ξενοδοχεία τα οποία έχουν ανοίξει τις πόρτες τους για το καλοκαίρι, από τα περίπου 700 σε παγκύπρια κλίμακα. Τα στοιχεία δείχνουν ότι ο εγχώριος τουρισμός, δεν μπορεί από μόνος του να αποτελέσει την κινητήριο δύναμη της κυπριακής τουριστικής βιομηχανίας. Είναι σαφές και ποσοτικά, ότι μερικές χιλιάδες του εγχώριου τουρισμού δεν μπορούν να αντισταθμίσουν το 1 εκατομμύριο των τουριστικών αφίξεων της διμηνίας Ιουλίου και Αυγούστου. Μάλιστα, όπως αναφέρει ο κ. Ρουσουνίδης, σε περίπτωση που αυτή την στιγμή άνοιγε το 50% των ξενοδοχείων, ο εσωτερικός τουρισμός δεν θα ήταν καν στο 10% της πληρότητας. Ξενοδόχοι και Υφυπουργείο ποντάρουν πλέον στα αποτελέσματα του προγράμματος «Μικρές αποδράσεις στα μέτρα σας», το οποίο εκτιμάται ότι θα τονώσει παραλιακά και ορεινά θέρετρα. Το πρόγραμμα ξεκίνησε προ μερικών ημερών, και θα χρειαστεί η παρέλευση μερικών εβδομάδων για να καταγραφεί το κατά πόσο υπάρχει ανταπόκριση του κοινού.

Δεν έρχονται οι Βρετανοί

Σύμφωνα με τον ΠΑΣΥΞΕ, η πιο δυνατή περιοχή, δηλαδή η περιοχή όπου καταγράφονται οι περισσότερες πληρότητες τα Σαββατοκύριακα, είναι αυτή της ελεύθερης Αμμοχώστου, ενώ αποκαρδιωτική είναι η εικόνα για τα ορεινά θέρετρα όπου τα ξενοδοχεία γεμίζουν μέχρι το 20% το Σάββατο και την Κυριακή. Ακολουθεί η Λάρνακα όπου οι πληρότητες κυμαίνονται στο 20%. Πρόκειται για περιοχή η οποία δεν αποτελεί και τον πλέον δημοφιλή προορισμό για τον εσωτερικό τουρισμό, αφού λόγω της εγγύτητας της με την Λευκωσία, η επίσκεψη στην πόλη, δεν συνοδεύεται συνήθως και με διαμονή σε ξενοδοχείο.

Πρόκειται ίσως για την περιοχή με την μεγαλύτερη εξάρτηση στον εισερχόμενο τουρισμό. Μεγάλο ποσοστό συγκέντρωναν και οι Ισραηλινοί τουρίστες, χαρτί το οποίο για την φετινή καλοκαιρινή σεζόν έχει χαθεί. Στην αγορά του Ισραήλ βασίζεται και η Πάφος αλλά και η ελεύθερη Αμμόχωστος. Μεγαλύτερη η εξάρτηση της Πάφου και της Λεμεσού στους τουρίστες από Ρωσία, ενώ το πλήγμα του κενού από την βρετανική αγορά επωμίζονται όλες οι επαρχίες. Η όποια αισιοδοξία για την επανέναρξη των πτήσεων από και προς την Βρετανία από την 1η Αυγούστου, δεν βρίσκει αντίκρισμα μπροστά στην διαπίστωση ότι τουλάχιστον επί του παρόντος δεν καταγράφεται κινητικότητα στις κρατήσεις από την βρετανική αγορά.

Από την άλλη το πάγωμα αφίξεων από Ρωσία και Ισραήλ, καθώς και οι μισοάδειες πτήσεις από Γερμανία, σκιαγραφούν ένα απογοητευτικό σκηνικό για τις επιδόσεις του τουρισμού την φετινή σεζόν. Παράγοντες της αγοράς αναφέρουν ότι υπό τις δεδομένες συνθήκες, ο στόχος του 30% των περσινών αφίξεων, ίσως δεν είναι εφικτός, και ξενοδοχεία που είχαν προγραμματίσει να ανοίξουν, κάνουν πλέον δεύτερες σκέψεις.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίας Ηρακλέους

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση